Мотиви по НОХД  535/2017 г.

 

          Срещу подсъдимия А.Д.А. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 27.04.2017 г., около 10.15 часа в гр.Левски, област Плевен, по ул.„Александър Стамболийски” на кръстовище с ул.„Кирил и Методий”, управлявал МПС лек автомобил ***** с номер на рама ***** с швейцарска регистрация *****, експортни регистрационни табели, без същото да е регистрирано по надлежния ред, посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП – престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатите срещу подсъдимия обвинения. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи съответно наказание.    

Подсъдимият и защитникът му в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие и производството по делото е продължило по реда на глава ХХVІІ, чл. 371 т.1 от НПК.

На основание 373 ал.1 във връзка с чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият А.Д.А. e роден на ***г*** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, реабилитиран, ЕГН **********.

          На 27.04.2017 г. подсъдимият, в качеството му на водач на лек автомобил бил спрян от служители на РУ на МВР Левски за проверка. При проверката било установено, че същият управлява автомобила без да е регистриран по надлежния ред. Автомобила е бил с временна швейцарска регистрация, с експортни регистрационни табели, но след закупуването му от подсъдимия не е регистриран по надлежния ред в РБългария.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия и събраните в хода на досъдебното производство доказателства – показания на разпитаните по досъдебното производство свидетели и другите писмени доказателства.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия  е извършил престъпление по чл. 345 ал.2 във връзка с ал.1 от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът е съобразил всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства – съобразил е пълните признания на подсъдимия, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, обстоятелството, че е реабилитиран и са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК, поради което, след като го е признал за виновен по повдигнатото и предявено обвинение, съдът го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание в минималния предвиден от закона размер, а именно – глоба в размер на 1000 лв.

По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

Воден от горните мотиви, съдът е постановил присъдата.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: