Мотиви към решение №49/20.03.2018г., постановено по а.н.д. №60/2018г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение В.Я.С., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, за това, че на 07.02.2018г., около 14.40 часа, на третокласен път ІІІ – 301, километър 7, между гр.Левски и с.Асеновци, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП №16-1762-000027/31.10.2016г. на началник Сектор ПП при ОДМВР – Ловеч, влязло в законна сила на 12.05.2017г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „***”, с рег. №*** без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Обвиняемият С. се явява в с. з., признава вината си, дава обяснения.

Представителят на РП – Левски поддържа внесеното предложение по реда на чл. 78а от НК. Счита, че в хода на проведеното бързо производство са събрани достатъчно доказателства относно извършеното от страна на обвиняемия престъпление както от обективна, така и от субективна страна. Моли съда да признае обвиняемия за виновен, като го освободи от наказателна отговорност и наложи съответно наказание.

Обвиняемият С. пледира за минимален размер на глобата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият С. е имал издадено свидетелство за управление на МПС.  Поради отнемане на всички контролни точки свидетелството за управление на МПС на обвиняемия било иззето със ЗПАМ.

С наказателно постановление НП №16-1762-000027/31.10.2016г. на началник Сектор ПП при ОДМВР – Ловеч, влязло в законна сила на 12.05.2017г.обвиняемият бил наказан по административен ред за управление на МПС – неправоспособен.

На 07.02.2018г. обв. Я. управлявал МПС- лек автомобил „***”. Около 14.40 часа на третокласен път ІІІ – 301, километър 7, между гр.Левски и с.Асеновци, управляваният от обвиняемия В.Я.С. автомобил бил забелязан от свидетелите В. С. и М. М. – служители на РУ – Левски, които го спрели за извършване на проверка. В хода на проверката е установена самоличността на водач - обвиняемият В. Я. С. от гр.Левски. Чрез извършена проверка в ОДЧ е установено, че В.С. е неправоспособен водач на МПС, тъй като свидетелството му за управление на МПС е иззето, поради изчерпване на контролните точки.

За констатираните нарушения на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство №ЗМ26/2018г. по описа на РУ - Левски, пр.пр. №126/2018г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН бл. №532316, НП №16-1762-000027/31.10.2016г. на началник Сектор ПП при ОДМВР – Ловеч, влязло в законна сила на 12.05.2017г, заповед за прилагане на принудителни административни мерки и справка за нарушител.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

Доказано е по несъмнен начин, че обвиняемият е неправоспособен водач, както и че е управлявал моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление. Деянието е осъществено в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. По отношение на обвиняемия е издадено наказателно постановление, с което му е наложено административно наказание за това, че управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият В.Я.С. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. За извършеното от обвиняемия С. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице кумулативно  предвидените в разпоредбата на чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия С..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия В.Я.С., съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, процесуалното му поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното, като съобрази и разпоредбата на чл. 78а от НК, съдът освобождава обвиняемия от наказателна отговорност, като му налага административно наказание.

Съдът счита, че по отношение на обвиняемия С. следва да бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв., което ще изпълни целите на административното наказание.

          С оглед на горното, съдът освобождава от наказателна отговорност обвиняемия В.Я.С. и му налага административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв.

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: