Р Е Ш Е Н И Е

 

гр.Левски, 29.11.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – гр.Левски, III състав, в открито заседание на двадесети ноември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                           

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря Илияна Петрова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр.д.№597 по описа за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от А.Р.Й. против Д.А.Д. с правно основание чл.127, ал.2 от СК, вр. чл.149, вр. чл.139 от СК. Ищцата твърди, че с ответника са живели на съпружески начала, като от съвместното им съжителство са родени децата А. Д.А. – роден на ***г. и И. Д. А.– родена на ***г. Твърди, че в момента с ответника са разделени, като тя и децата живеят при нейните родители, които й помагали при отглеждането им. Посочва, че работи на постоянен трудов договор, а ответникът е международен шофьор. Иска от съда да постанови решение, с което да предостави упражняването на родителските права върху децата на ищцата; да определи режим на лични отношения на ответника с децата, както следва: всяка първа и трета събота от 9,00ч. сутринта до 9,00ч. вечерта в неделя с преспиване при бащата, /като в случай, че той отсъства тези дни могат да бъдат променяни след договорка/, един месец през лятото, когато той не съвпада с платения годишен отпуск на майката, два дни през коледните и два дни през великденските празници, както и през делничните дни – след предварителна договорка между страните; да определи ежемесечна издръжка на децата, която ответникът да заплаща, както следва: за детето А. 250 лв. и за детето И. – 200 лв., платими до всяко 5-то число на текущия месец, считано от датата на подаване на исковата молба до настъпване на причини и условия за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

В съдебно заседание ищцата се явява лично и с адвокат М.М. – ПлАК, която поддържа исковата молба. Заявява, че между родителите е постигнато извънсъдебно споразумение родителските права да бъдат предоставени на майката, като бъде определен разширен режим на лични отношение с бащата, съобразно предложения такъв от ответника с отговора на исковата молба. Иска от съда да постанови решение в този смисъл, както и да осъди бащата да заплаща издръжка на децата, както следва: 130 лв. за детето И. и 150 лв. за детето А.. Заявява, че не претендира разноски по делото.

В законоустановения срок ответникът депозира отговор на исковата молба, с който оспорва същата като неоснователна. Излага твърдения относно обстоятелството, че притежава по-добър родителски капацитет, битови условия и възможност да отглежда децата, както и че в грижите за тях е подпомаган от своите родители. Моли съдът да постанови решение, с което да предостави родителските права на ответника, алтернативно, в случай, че родителските права бъдат предоставени на майката, да бъде определен разширен режим на лични отношения с бащата, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца с преспиване в дома на бащата, за времето от 17,00ч. на петъчния ден до 20,00ч. на неделния; през дните, в които майката е на работа, включително и нощни смени, децата да преспиват в дома на бащата, като посочва, че това е съществуващ „де факто” режим; един месец, по време на годишния отпуск на бащата, когато той не съвпада с годишния отпуск на майката; всяка четна година ответникът да прекарва с децата с преспиване Коледните празници за времето от 23.12. до 28.12., а всяка нечетна година Новогодишните такива – за времето от 30 декември до 02 януари; всяка четна година ответникът да прекарва с децата с преспиване Великденските празници – от Разпети петък до Велики понеделник, както и всяка нечетна година  Гергьовден – от 05 май до 07 май, както и всяка четна година и дните около рождения ден на детето А. – от 10 март до 12 март; личните празници на дядото и бабата на децата / родители на бащата/ - рожден ден на бабата С. И. от 26.10 до 28.10 и на дядото А. Д. от 10.07. до 12.07., децата да прекарват с преспиване в дома на бащата. По отношение на претендираната издръжка излага становище, че такава в размер на 130 лв. за всяко от децата би била съответна на разпоредбата на чл.142, ал.1 СК.

В съдебно заседание ответникът се представлява от пълномощника си адв. М.С. - ПлАК, който поддържа отговора на исковата молба. Моли съда да предостави родителските права на бащата, а в случай, че това искане не бъде уважено, да бъде постановен разширен режим на лични отношения с него, съобразно предложения такъв с отговора на исковата молба. Излага становище, че претенцията за издръжка е основателна до размера, предложен от процесуалния представител на ищцата в о.с.з., а именно 130 лв. за детето И. и 150 лв. за детето А..

          Съдът, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, по отделно и в тяхната съвкупност, намира за установено по делото следното от фактическа страна:

С доклада по делото съдът е приел за безспорно между страните обстоятелството, че същите са родители на децата А. Д.А. и И. Д. А., родени от извънбрачно съжителство на страните.

Установява се от представените по делото удостоверения за раждане, че детето А. Д.А. с ЕГН:**********, роден на ***г., е на 7 години, а детето И. Д.а А., ЕГН:**********, родена на ***г., е на 2 години.

По делото е приет писмен социален доклад от Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Левски, съгласно който при извършеното социално проучване е установено, че към настоящия момент децата се отглеждат в дома на своята майка и нейните родители в с.М., където им е осигурено необходимото обзавеждане и комфорт съобразно възрастта и нуждите им. Установява се, че основните грижи за децата се полагат от тяхната майка, като потребностите на двете деца са задоволени. Изяснява се, че детето А. е ученик в първи клас в гр.Л., посещава и извънкласни курсове по карате в същия град, за което му е осигурен личен транспорт. По данни на роднините му същият е много добър ученик и спортист, с постижения в тренирания спорт. По време на социалното проучване е установено, че детето И. е добре облечено, чисто и контактно, същото не посещава детско заведение. Децата имат направен избор на личен лекар, поставени са им предвидените имунизации. Установява се, че родителите са в лоши взаимоотношения, но майката не възпрепятства децата да гостуват в дома на своя баща и неговите родители, дори когато баща им отсъства от дома си. Заявява, че не би възпрепятствала срещи дори и в дните, извън определения от съда режим на лични отношения. По време на проведеното социално проучване е установено, че детето А. е емоционално привързано и към двамата си родители.

От изготвения социален доклад се изяснява още, че бащата работи като международен шофьор и често отсъства от дома си. Майката упражнява трудова дейност като продавач-консултант в бензиностанция „***“ в гр.Л., работи на смени, като дава дневни и нощни дежурства, след което има няколко почивни дни, получава прилична заплата.

От представения по делото трудов договор се установява, че бащата заема длъжността шофьор товарен автомобил – международни превози, при „***“ ЕООД, гр.П., като получава месечно трудово възнаграждение в размер на 463 лв.

С оглед на така установеното по делото от фактическа страна, съдът прави следните правни изводи:

          Районен съд – Левски е сезиран с иск с правно основание чл.127, ал.2 от СК, въз основа на който следва да се произнесе относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с тях и издръжката им. За разрешаване на посочените спорни между страните въпроси съдът следва да изхожда изключително от интересите на детето.

При преценката относно това на кой от двамата родители следва да бъдат възложени родителските права, ръководейки се от интересите на децата, съдът следва да съобрази възпитателските качества на родителите, полаганите грижи и отношение на родителите към децата, желанието на родителите относно  отглеждането и възпитанието на децата, привързаността на децата към родителите, полът и възрастта на децата, помощта на трети лица, социалното обкръжение, жилищно-битовите и други материални условия на живот. В този смисъл ППВС №1/12.11.1974г.

          В процесния случай от установеното при извършеното социално проучване, както и от представените по делото писмени доказателства, следва изводът, че и двамата родители притежават необходимия родителски капацитет, финансово и материално осигурени са, ползват се от подкрепата на своите родители. От доказателствата по делото безспорно се установява, че след раздялата между страните майката е поела грижите относно двете деца, като им е осигурила необходимите жилищно-битови условия, задоволила е техните потребности, нужди и интереси с оглед възрастта им. Установява се, че в грижите по отглеждането на двете деца, предвид трудовата си ангажираност, същата е подпомагана от своите родители, а също така и от родителите на ответника. От изготвения социален доклад се установява, че въпреки влошените отношения между страните, майката не възпрепятства свижданията с бащата, както и с дядото и бабата по бащина линия, когато бащата отсъства, а детето А. има силна емоционална връзка и с двамата си родители. По отношение на детето И., съдът съобрази и обстоятелството, че предвид ниската си възраст – 2 години, същото се нуждае от непосредствена майчина грижа.

          Предвид на изложеното и с оглед на обстоятелството, че упражняваната от ответника професия – международен шофьор, налага чести отсъствия от дома му,  съдът намира, че изцяло в интерес на децата А. и И. е родителските права да бъдат предоставени на майката, като бъде определен разширен режим на лични отношения с бащата, както следва:

- всяка втора и четвърта седмица от месеца с преспиване в дома на бащата, за времето от 17,00ч. на петъчния ден до 20,00ч. на неделния;

- през дните, в които майката е на работа, включително и нощни смени, децата да преспиват в дома на бащата;

- един месец, по време на годишния отпуск на бащата, когато той не съвпада с годишния отпуск на майката;

- всяка четна година ответникът да прекарва с децата с преспиване Коледните празници за времето от 23.12. до 28.12., а всяка нечетна година Новогодишните такива – за времето от 30 декември до 02 януари;

- всяка четна година ответникът да прекарва с децата с преспиване Великденските празници – от Разпети петък до Велики понеделник, както и всяка нечетна година  Гергьовден – от 05 май до 07 май, както и всяка четна година и дните около рождения ден на детето А. – от 10 март до 12 март;

- личните празници на дядото и бабата на децата /родители на бащата/ - рожден ден на бабата С. И. от 26.10 до 28.10 и на дядото А. Д. от 10.07. до 12.07., децата да прекарват с преспиване в дома на бащата.

По този начин ще бъде поддържан контактът на децата с бащата и бабата и дядото по бащина линия, ще бъде съхранена  силната емоционална връзка на детето А. с баща му, както и ще бъдат създадени предпоставки за изграждането на такава и между детето И. и неговия баща. Предвид предоставянето на родителските права на майката, местоживеенето на децата следва да бъде определено в дома на същата, на адрес: с.М., общ.Л., област П., ул. „***”№*.

За родителите съществува безусловно задължение за издръжка на ненавършилите пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Съобразно възможностите си и материалното си състояние същите следва да осигурят необходимите условия за живот на детето, с оглед неговите потребности. Минималната издръжка не едно дете не може да бъде под минимума предвиден в чл.142, ал.2 от СК ¼ от МРЗ, която в процесния случай е 127,50 лв. При преценката относно дължимата се издръжка по отношение на всяко едно от децата, съдът съобрази възрастта, потребностите и интересите на всяко едно от тях, както и материалните възможности на родителите. Установи се, че и двамата са трудово ангажирани, като получават невисока заплата. Съдът взе предвид обстоятелството, че детето А. има нужда от издръжка в по-голям, тъй като е ученик, поради което има повече разходи свързани с  набавянето на  учебни пособия, както и облекло, същият посещава и извънкласни спортни дейности. Предвид на изложеното, съдът счита, че ответникът следва да бъде осъден да заплаща месечна издръжка в размер на 150 лв. за детето А. и 130 лв. за детето И., до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменение или прекратяване на издръжката. Останалата част от необходимата за децата издръжка следва да бъде поета от майката, която полага непосредствените грижи за тях.

Претенцията за издръжка в останалата част над определения от съда размер до пълния претендиран с исковата молба размер от 250лв. за детето А. и 200 лв. за детето И. следва да се отхвърли, като неоснователна.

При този изход на делото, на основание чл.78, ал.6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху присъдения размер на издръжката, а именно такава в размер на 403,20 лв., изчислен съобразно разпоредбата на чл.69, ал.1, т.7 от ГПК.

Мотивиран от горното, съдът

 

РЕШИ:

 

ПРЕДОСТАВЯ по реда на чл.127, ал.2 от СК УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права по отношение на малолетното дете А. Д.А., с ЕГН:********** и на малолетното дете И. Д. А., с ЕГН:********** на тяхната майка А.Р.Й. с ЕГН:**********.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето А. Д.А., с ЕГН:********** и на детето И. Д. А., с ЕГН:********** на адреса на майката А.Р.Й.,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим за осъществяване на лични отношения на бащата Д.А.Д., ЕГН:********** с детето А. Д.А., ЕГН:********** и с детето И. Д. А., ЕГН:**********, както следва:

- всяка втора и четвърта седмица от месеца с преспиване в дома на бащата, за времето от 17,00ч. на петъчния ден до 20,00ч. на неделния;

- през дните, в които майката е на работа, включително и нощни смени, децата да преспиват в дома на бащата;

- един месец, по време на годишния отпуск на бащата, когато той не съвпада с годишния отпуск на майката;

- всяка четна година ответникът да прекарва с децата с преспиване Коледните празници за времето от 23.12. до 28.12., а всяка нечетна година Новогодишните такива – за времето от 30 декември до 02 януари;

- всяка четна година ответникът да прекарва с децата с преспиване Великденските празници – от Разпети петък до Велики понеделник, както и всяка нечетна година  Гергьовден – от 05 май до 07 май, както и всяка четна година и дните около рождения ден на детето А. – от 10 март до 12 март;

- личните празници на дядото и бабата на децата по бащина линия - рожден ден на бабата С. И. от 26.10 до 28.10 и на дядото А. Д. от 10.07. до 12.07., децата да прекарват с преспиване в дома на бащата.

ОСЪЖДА Д.А.Д., ЕГН:********** с адрес: *** да ЗАПЛАЩА на детето А. Д.А., ЕГН:**********, чрез неговата майка А.Р.Й., ЕГН:**********,  ежемесечна издръжка в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/, считано от 27.08.2018г. – датата на предявяване на иска, до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата над присъдения размер до пълния претендиран с исковата молба размер от 250 лв., като неоснователен.

ОСЪЖДА Д.А.Д., ЕГН:********** с адрес: *** да ЗАПЛАЩА на малолетното дете И. Д. А., ЕГН:**********, чрез неговата майка А.Р.Й., ЕГН:**********,  ежемесечна издръжка в размер на 130 лв. /сто и тридесет лева/, считано от 27.08.2018г. – датата на предявяване на иска, до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата над присъдения размер до пълния претендиран с исковата молба размер от 200 лв., като неоснователен.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта относно присъдените суми за издръжка.

ОСЪЖДА Д.А.Д., ЕГН:********** с адрес: *** да заплати по сметка на РС-Левски държавна такса върху присъдения размер на издръжката в размер на 403,20 лв. /четиристотин и три лева и двадесет стотинки/.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: