О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

         Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _13.11._ две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                    ЧЛЕНОВЕ:………

 

като се запозна с материалите по ЧНД №_349_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.243 от НПК.

          В Районен съд гр.Левски са постъпили жалби от М.С.Й. *** и  от Г.П.С. *** против постановление на РП-Левски за  прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 101/2018 г. по описа на РУ на МВР Левски,прокурорска преписка № 499/2018 г. по описа на РП-Левски.

          В жалбите се твърди, че в постановлението на РП-Левски не са анализирани задълбочено и всестранно доказателства, както и че постановлението е неправилно и незаконосъобразно, и се моли съда да го отмени.

          Съдът, като прецени изложеното в жалбите и събраните по предварителното производство доказателства приема за установено следното:

          Жалбите са подадени в срока по чл.243 от НПК, поради което се явяват допустими. Разгледана по същество, същите са неоснователни.

          Видно от приложеното досъдебно производство е, че същото е образувано с постановление на прокурор от РП Левски на 15.06.2018 г. затова, че на 06.06.2018 г. в с. К.Б. общ. Л. е отправена закана за убийство на М.С.Й. и Г.П.С. , живущи в с.с. и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК.

          По досъдебното производство са извършени редица действия по разследване, от които разпит на свидетели, оглед на веществени доказателства, съдебно-психиатрични експертизи, събрани са данни за личността и съдимостта на Ю.Й.П.

          От показанията на разпитаните по досъдебното производство свидетели се установява, че действително на посочената в жалбата дата – 06.06.2018 г. Ю.Й.П. при възникнал скандал с М.С.Й. се заканил с убийство по отношение на М.Й. и Г.С.. Установява се, че отношенията между П. и другите свидетели били обтегнати и под въздействие на емоциите около факта, че два дни по-рано било застреляно кучето на П., последния обвинявайки за това Й. отправил по отношение на Й. и С. нецензурни думи и влязъл в словесно пререкание с тях.

          Предвид събраните по делото доказателства, представителят на прокуратурата правилно е приел, че е налице първия елемент от фактическият състав на престъплението по чл. 144 ал. 3 във връзка с ал.1 от НК. Тъй като обаче, за да е налице престъпление по смисъла на чл. 144 ал. 3 във връзка с ал.1 от НК се изисква освен да е налице закана с убийство, която да е възприета от съответното лице, то е необходимо и тази закана да възбуди основателен страх за осъществяването й. Във връзка с това по делото са назначени съдебно-психиатрични експертизи, от които се установява, че при изследването на Г.С., поведението й в ситуацията на конфликт не е било с отдръпване от стресовата ситуация, което се наблюдава при уплаха. Налице е недоверие и неприязън, но при такива чувства страхът не е водещ, а обидата е мотиватор да се търси съдействие от компетентните власти. В заключение вещото лице е отбелязало, че при Г.С. липсват данни за реакция на тежък стрес, изхождащ от криминализираната ситуация и че водещото в чувствата й в тази връзка са обидата и унижението, а не страхът. По отношение на М.С.Й. също е извършена съдебно-психиатрична експертиза, и от заключението на вещото лице се установява, че вербално-агресивните реплики, засягащи безопасността му, не са го довели до такова безпокойство, в което да ги възприема като реална опасност за физическото му унищожение, както и че в случая обидата е мотиватор да се търси съдействие от компетентните власти. Предвид и двете експертизи, правилно представителят на прокуратурата, след като е обсъдил същите – по отделно и в съвкупност с останалите доказателства по делото, е приел че отправените закани с убийство не са възбудили основателен страх за осъществяването им.

          Предвид изложеното, съдът приема, че разследването е извършено пълно и всестранно, разпитани са всички известни в производството лица в качеството на свидетели, назначени са експертизи, които в пълнота са изследвали възприятията и поведението на участвалите в конфликта лица, и правилно и законосъобразно, след съобразяване на всички доказателства по делото, представителят на районна прокуратура Левски е прекратил наказателното  производство.

          По изложените съображения съдът счита, че постановлението за

прекратяване на наказателното производство следва да бъде потвърдено.

          На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          На основание чл.243, ал.6, т.1 от НПК ПОТВЪРЖДАВА постановлението за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство ЗМ 101/2018 г. по описа на РУ на МВР Левски, преписка № 499/2018 г. по описа на РП Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда подлежи на жалба и протест пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 7-дневен срок от съобщението до жалбоподателите и РП Левски, че е изготвено.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: