РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _26.07._ 2018 г

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и шести юни_ 2018 г. в състав:

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                  Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

при участието на секретаря _Ваня Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _776_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:      

 

Делба на недвижими имоти, първа фаза по допускане на делбата

В РС – Левски е постъпила искова молба от Т.Д.Т., ЕГН **********,***, г.к. Експериментален № ***, чрез адв. А. Ангелов от АК Плевен, против В.Т.Е., с ЕГН **********,*** и П.Д.Т., с ЕГН********** ***.

В исковата молба се твърди, че ищецът и ответницата Е. са съсобственици на недвижим имот, находящ се в с. ***, а именно: ***

Твърди се, че имотът е образуван от ***по плана на с. С. и представлявал част от тези два имота, подробно описани в нотариален акт ***, том ***, дело №***г. на *** съд. Твърди се, че имотът е оставен в наследство от покойния Т.Д. С. – дядо на ищеца. Твърди се, че от представеното удостоверение се установявало, че П.Д.Т. се е отказала от наследството на баща им Д. Т.Д., който отказ е вписан в регистъра за приемане и отказ от наследство от ***г. под № ***. П.Д.Т. се отказала и от наследството на Т.Д. С. б.ж. на с. С***, починал на ***г, който отказ също е вписан в регистъра за отказ от наследство на съда.

Твърди, че не могат доброволно да се поделят.

Моли съда да постанови решение, с което да допусне делба на гореописания недвижим имот: дворно място с площ ***, при следните квоти: ½ за Т.Д.Т. и ½ за В.Т.Е..

         С определение на основание чл. 131 ал.1 от ГПК съдът е постановил да се изпрати препис от исковата молба с приложенията на ответниците, с указание, че следва да подадат писмен отговор в едномесечен срок, както и задължителното съдържание на отговора и последиците от неподаването на отговор или неупражняването на права, както и за възможността да ползват правна помощ, ако имат необходимост и право на това.

         До изтичане на срока, преди депозиране на уточняващата молба, ответникът В.Т.Е. е представила отговор на исковата молба, с която е изразила становище.

В отговора ответникът Е.  изразява становище, че исковата молба е подадена от активно легитимирано лице, при спазване на правилата за местна и родова подсъдност съгласно чл. 103 и чл. 105 от ГПК и в тази връзка няма възражения по неговото разглеждане пред настоящия съд.

По основателността счита, че с ищеца се явяват съсобственици по наследство на посочения в исковата молба недвижим имот и че няма други наследници с права върху наследството и наследствените квоти са: ½ за наследника Т.Д.Т. и ½ за наследника В.Т.Е..

До изтичане на срока ответницата П.Д.Т. не е представила отговор на исковата молба, не е изразили становище. Не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

От събраните по делото писмени доказателства се установява, че наследодателят Т.Д. С. е придобил по наследство от баща си правото на собственост върху следния недвижим имот: дворно място ***, съставляващо парцел ***, пл. №***,  в стр. кв. *** по регулационния план на с. С., заедно с построената в него къща  и ½ ид. част от празно дворно място ***кв.м., находящо се в чертите на с. С., съставляващо парцел ***в стр. кв. *** по регулационния плана н с. С..

Установява се, че УПИ ***по ЗРП на с. С., одобрена със Заповед №***г. на с. С., показан на скица ***г. издадена от община – Л. е идентичен и представлява част от ***, кв. ***  по плана на с. С., предмет на нотариален акт №*** том ***, д. *** от *** г. на ПлНС.

Безспорно се установи в настоящото производство, че общият наследодател на страните е оставил в наследство описаните недвижими имоти, предмет на делбеното производство.

Установява се от представените удостоверения за наследници, че Т.Д. С. е починал и е оставил наследници дъщеря – ответницата, Т.Д.Т. и П.Д.Т. – син и дъщеря на починалия преди наследодателя негов син Д. Т.Д..

Установява се, че П.Д.Т. се е отказала от наследството оставено от Д. Т.Д. и от Т.Д. С. поради което делбата не имота не следва да бъде допусната с участието на П.Д.Т..

При това положение следва да бъде допусната делба по отношение на недвижимия имот между Т.Д.Т. и В.Т.Е., като бъдат образувани два равни дяла – по един за страните.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

         ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между Т.Д.Т., ЕГН ********** с п.адрес: ***, ж.к. ****** и В.Т.Е., с ЕГН **********,***, върху следния недвижим имот, намиращ се в с. С., обл. ***: дворно място с площ от ***на с. С., одобрен със Заповед №***г., с построената в него жилищна сграда, лятна кухня и два броя второстепенни постройки, който имот е образуван от УПИ ***в кв. ***по плана на с. С. – част от двата имота, описани в нотариален акт ***, том *** дело ***г. на ПлНС, при граници и съседи по скица: ***.

         От допуснатите до делба имоти ДА СЕ ОБРАЗУВАТ ДВА РАВНИ ДЯЛА – по един за страните.

ДЕЛБАТА НА ИМОТА НЕ СЕ ДОПУСКА с участието на П.Д.Т..

Решението може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.                    

                                   

РАЙОНЕН СЪДИЯ: