РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _12.10._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети септември_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                            

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_270_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.С. ***-*** г. на Началник РУП към ОД МВР Плевен РУ Левски. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени. Твърди се, че водача е спрян за проверка от служители на полицията, които са му заявили, че ще му бъде съставен акт за това, че не еспрял на знак „стоп”, с което е нарушил чл. 6 т.1 от ЗДвП, но в съставения акт е описано, че управлява МПС без поставен обезопасителен колан, с което виновно е нарушил чл. 6 т.1 от ЗДП – т.е. налице е разминаване между посоченото нарушение с думи и законовия текст, който е посочен като нарушен. Твърди се, че с посоченото изписване в акта, актосъставителят е нарушил императивната норма на чл. 42 т. 5 от ЗАНН.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения с административно наказателната преписка акт за установяване на административно нарушение е, че по отношение на жалбоподателя е съставен такъв затова, че на 07.05.2018 г. в с. Б*** управлява лек автомобил *** с рег. № *** негова собственост без поставен обезопасителен колан по време на движение. В акта посочения законов текст от ЗДвП не се чете добре, тъй като е поправен, а в представеното копие с жалба от акта за установяване на административно нарушение /т.е. в акта връчен на водача/ е посочено, че водача виновно е нарушил чл. 6 т.1 от ЗДвП.

По делото е представено и обжалваното НП, видно от което е, че на И.С.С. е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. на основание чл. 183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДП за нарушение по чл. 137А ал.1 от ЗДвП.

Видно от изложеното по-горе е, че в акта съставен на място и даден на водача е изписана като нарушена разпоредбата на чл. 6 т.1 от ЗДвП, която не съответства на нарушението изписано с думи. С обжалваното НП водача е наказан за нарушение по друг законов текст, а не по този изписан като нарушен в акта.

При това положение, съдът приема, че действително е допуснато съществено процесуално нарушение при съставяне на акта, тъй като още към онзи момент водача е следвало да бъде запознат недвусмислено и ясно с нарушението което е извършил. Изписването на едно нарушение с думи, а посочването на друг законов текст води до неяснота и объркване, което пък води до нарушаване правото му на защита.

Действително в наказателното постановление посоченото в акта несъответствие не е допуснато, но водача не е запознат своевременно с направената корекция в акта, за да организира по адекватен начин защитата си.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели – актосъставителя и свидетеля по акта, от показанията на които се установява, че действително при съставяне на акта е допусната техническа грешка, но нямат конкретен спомен за случилото се и не могат да изяснят напълно фактическата обстановка.

При това положение, съдът приема, че издаденото НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № *** г., издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Левски, с което на И.С. ***, ЕГН**********  е наложено административно наказание на основание чл. 183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДП – глоба в размер на 50 лв. за това, че на 07.05.2018 г. в 18.50 ЧАСА В С. Б***” като водач на лек автомобил – *** с рег. № *** негова собственост, управлява без поставен обезопасителен колан, с който е оборудван автомобила, с което виновно е нарушил чл. 137А ал.1 от ЗДП  - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: