ПРОТОКОЛ

 

гр. Л., _21.08. 2018 г.

 

Районен съд – Л. в публичното съдебно заседание на _двадесет и първи август  2018 г.  в състав:

 

Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                          Съдебни заседатели:

                                       

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 268, по описа за 2018 г.  докладвано от съдия _Николаева.

На именното повикване в _10.30_ часа се явиха:

ЗА РП-Л. – явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

ПОДСЪДИМИЯТ И.А.Д. – явява се лично и с адв. С.Х. от ПлАК назначена като служебен защитник на досъдебното производство.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.Х. – Да се даде ход на делото. Запозната съм с материалите, съгласна съм да поема защита и в съдебното производство.

ПОДСЪДИМЯТ – Да се даде ход на делото. Съгласен съм адвокат Х. да ме защитава.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

                                      ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

Съдът счита, че следва да бъде назначен като служебен защитник на подсъдимия И.А.Д. адвокат С.Х. от П.ска АК, назначена като служебен защитник на досъдебното производство.

На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подсъдимия И.А.Д., ЕГН ********** адвокат С.Х. от П.ска адвокатска колегия.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

И.А.Д. – роден на *** г. в гр.Д., с постоянен адрес:***, понастоящем в Затвора гр.Б., българин, български гражданин, неженен, с основно образование, безработен, осъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и 275 от НПК

ПРОКУРОРЪТ Ув. г-жо председател, не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

АДВ.Х. – Не правим отвод на съдебния състав и секретаря и прокурора. Нямаме искания.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отводи, поддържам това, което каза адвокатът ми.

 

АДВ.Х. Ув. г-жо председател, постигнали сме споразумение с РП - Л.. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

          Съдът като се запозна със съдържанието на постигнатото между страните споразумение намира, че следва да бъда предложени промени в него на основание чл.382, ал.5 от НПК, досежно веществените доказателства: 1 бр. прозрачен плик с надпис „№2 ВК и опаковки към ХЕ № Н-166/17.05.2018 г. на БНТЛ – ОДМВР П. към ДП №51/2018 г. РУ Б.” запечатан със силиконов печат с надпис „105 РДВР П.” с опаковки в него, които да бъдат унижежни след влизане в сила на определението, като вещи без стойност.

 

ПРОКУРОРЪТ – Съгласен с така предолжените промени.

АДВОКАТ Х. –  Съгласна съм.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм.

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение с направените промени в дн.с.з. е пълно и не следва да бъдат внасяни допълнителни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на споразумение постигнато по н.о.х.д. №268/2018г. по описа на РС-Л., досъдебно производство №ЗМ-51/2018г. на РУ - Б., пр.пр. №421/2018г. по описа на РП – Л., между РП-Л., подсъдимия И.А.Д., ЕГН ********** и защитника му адв.С.Х. от ПлАК, съгласно което:

           

Подсъдимият И.А.Д., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 15.05.2018 г. в Затвора гр.Б., в товарен автомобил марка „***” с рег. № ***, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия Закон, държал високорискови наркотични вещества - 35,311 гр. коноп (канабис, марихуана) със съдържание на активно действащия компонент – тетрахидроканабинол 0,24 % на стойност 211,866 лева.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия И.А.Д.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на И.А.Д., ЕГН **********  се налага наказание на основание чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ТРИ МЕСЕЦА при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия И.А.Д., ЕГН **********, кумулативно предвиденото в закона по-леко наказание „глоба.

 

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

         

Разноски по делото в размер на 139,34 лв., от тях 68,96 лева за изготвена физико-химична експертиза и 70,38 лева за изготвена съдебно-ботаническа експертиза се възлагат на подсъдимия И.А.Д., ЕГН **********.

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.354а, ал.6 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- 35,211 гр.коноп (канабис, марихуана) със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 0,24%, поставен в прозрачно полиетиленово пликче, запечатано в горната си част и означено с надпис №1 ВД коноп (марихуана) към ХЕ № Н-166/17.05.2018 г. на БНТЛ-ОДМВР П. и към ДП №51/2018 г. РУ гр.Б.; извършил изследването И.П. и запечатано със силиконов печат в него „185 РДВР П.” – предаден с приемно-предавателен протокол (л.85) на К. А. – ст. разследващ полицай при ОД на МВР П..

- 1 бр. прозрачен плик с надпис „№2 ВК и опаковки към ХЕ № Н-166/17.05.2018 г. на БНТЛ – ОДМВР П. към ДП №51/2018 г. РУ Б.” запечатан със силиконов печат с надпис „105 РДВР П.” с опаковки в него, които след влизане в сила на споразумението ДА СЕ УНИЩОЖАТ.

 

ПРОКУРОР:               ЗАЩИТНИК:             ПОДСЪДИМ:

(Чавдар Мънев)          (адв.Х.)              (И.Д.)

 

ПРОКУРОРЪТ Ув. г-жо председател, Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

АДВ.Х. – Моля да одобрите споразумение, което сме постигнали с РП. Същото не противоречи на закона и морала.

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.     

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №268/2018г. споразумение по описа на РС-Л., досъдебно производство №ЗМ-51/2018г. на РУ - Б., пр.пр. №421/2018г. по описа на РП – Л., между РП-Л., подсъдимия И.А.Д., ЕГН ********** и защитника му адв.С.Х. от ПлАК споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д. №268/2018г. по описа на РС-Л., досъдебно производство №ЗМ-51/2018г. на РУ - Б., пр.пр. №421/2018г. по описа на РП – Л..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 10.45 часа.

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: