РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.09. 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _седемнадесети септември, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Ваня Димитрова и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_285_ по описа на съда за _2018 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Г.Б.Г. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.1, от НК за това, че на 18.08.2018 г. около 09:40 часа, на път ІІІ-303, при км.12-000, с посока от с.Варана към гр.Левски, при управление на МПС – мотопед „***”, с номер на рама *** си служи с контролен знак рег. №***, издаден за друго МПС – мотопед „***, с номер на рама ***.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че действително са налице основанията за приложение разпоредбата на чл.78а от НК. Подзащитният му съжалява и искрено се разкайва за извършеното. 

Обвиняемият се признава за виновен и съжалява.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Г.Б.Г. е роден на *** ***, българин, с българско гражданство, средно, неженен, неосъждан, безработен, с постоянен и настоящ адрес:***, ЕГН **********.

На 18.08.2018г. обвиняемият Г. управлявал мотопеда. Около 9.40 часа бил забелязан от свидетеля В. С.  - служител при РУ – Левски. При извършена проверка от служители на РУ-Левски било установено, че управляваният от  Г. мотопед е с поставена регистрационна табела, с рег. №***, която е била издадена за друго МПС – мотопед „***”, а е бил с поставена рег. табела №***.

За констатираното нарушение на обвиняемия Г.Б.Г. бил съставен АУАН, с който били иззети контролен талон №*** и 1 бр. рег. табела стар образец с №***.

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал. 1 от НК.

За извършеното от Г. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Тъй като Г.Б.Г. към момента на деянието не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Г. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА  Г.Б.Г., роден на *** ***, българин, с българско гражданство, средно, неженен, неосъждан, безработен, с постоянен и настоящ адрес:***, ЕГН ********** от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал. 1 от НК за това, че на 18.08.2018 г. около 09:40 часа, на път ІІІ-303, при км.12+000, с посока от с.Варана към гр.Левски, при управление на МПС – мотопед „***”, с номер на рама *** си служи с контролен знак рег. №*** издаден за друго МПС – мотопед „***”, с номер на рама *** и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

Вещественото доказателство: 1 бр. рег. табела с № *** след влизане в сила на решението да се изпрати на ОД на МВР – Велико Търново.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: