Мотиви по НОХД  451/2017 г.

 

          Срещу подсъдимия И.И.П. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 02.05.2017 г., в Затвора гр.Б., от * килия (№ *) на 7 група, І-ви обект, в условията на опасен рецидив, отнел чужда движима вещ: 1 брой мъжки часовник марка „***” на стойност 45,00 лв., от владението на собственика М.Т.Н., без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои – престъпление по чл.196, ал.1, т.1, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.29, ал.1, б.„а” и б.„б” от НК

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи съответно наказание.         

Подсъдимият и защитникът му в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият И.И.П. е роден на *** ***, с постоянен адрес:***, понастоящем в затвора гр.б., циганин, с българско гражданство, със завършен втори клас на обучение – неграмотен, неженен, осъждан,  ЕГН **********.

          Подсъдимият П. изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора гр. Б.. Същият на 02.05.2017 г. влязъл в килията на А.Е.А. и възползвайки се, от обстоятелството, че А. не е в килията си, откраднал часовника му, който след това подарил на лишения от свобода К.И.Т..

След като св. Н. констатирал кражбата, сигнализирал бригадира на групата, който от своя страна уведомил ИСДВР в затвора гр. Б., след което при преглед на записите от камерата в коридора  установили извършителят на кражбата на часовника.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия и събраните в хода на досъдебното производство доказателства – показания на разпитаните по досъдебното производство свидетели, протоколите за оглед, назначените по досъдебното производство и другите писмени доказателства.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия  е извършил престъпление по 196, ал.1, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.29, ал.1 б.а и б.б от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът е съобразил всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства и е наложил наказание с приложение разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, а именно три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

          С постановената присъда, съдът се е произнесъл и по  вещественото доказателство.

          При този изход на делото, подсъдимият е осъден да заплати направените деловодни разноски общо в размер на 124,60 лв., от които 52,90 лв. дължими на ОД на МВР Плевен и 71,70 лв. – дължими на РС Левски.

Воден от горните мотиви, съдът е постановил присъдата.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: