ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

         Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _осми април_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

  

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_798_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС - Левски е образувано гр.д. №798/2018 г. по постъпила искова молба от „Х.” ЕООД, ЕИК:****, представлявано от управителя Й.М.Й., със седалище и адрес на управление гр. П., ул. Г.Б. №26, против „Е.” ЕАД, ЕИК*****, със седалище и адрес на управление: гр. Б., с цена на иска 10 000 лв. – частично предявен иск.

Твърди се в исковата молба, че между ищеца е ответника е сключен договор за изработка, че възложените СМР са били извършени в срок и работата е била приета от възложителя, че за всички извършени услуги, предмет на договора са издавани фактури, че голяма част от задължението по тях е погасено от ответното дружество. Твърди се, че към момента на подаване на исковата молба ответното дружество не е заплатило дължими суми по 3 бр. фактури, съответно на стойност 12600 лв. с ДДС, 11604 лв. с ДДС и на стойност 7248 лв. с ДДС, като общата стойност на извършените услуги по горните фактури възлизала на сумата от 31452 лв.

В тази връзка съдът е приел, че е необходимо ищецът да конкретизира иска, като уточни размера на дължима и незаплатена сума по всяка от фактурите, както и да конкретизира процесните работи по вид, място, време и цени.

На ищеца е съобщено да отстрани в едноседмичен срок от получаване на съобщението посочените нередности, като е предупреден за последиците по чл. 129, ал.3 от ГПК – при неотстраняване на нередовностите съдът ще прекрати производството и ще постанови връщане на исковата молба.

Ищецът е депозирал молба, в която е посочил, че размерът на дължимите и незаплатени суми по всяка от фактурите е съответно: по фактура №***/03.10.2013г. – 10 500 лв.; по фактура №****/06.11.2013г. – 9670 лв. и по фактура №***/07.11.2013г. – 6040 лв. - общ размер 26210 лв.

В допълнителната молба ищецът отново сочи, че предявеният иск е за сумата от 10 000 лв., като частичен от общо дължимата сума в размер на 31452 лв., представляваща незаплатени парични задължения по трите посочени фактури.   

Видно е, че сборът от посочения размер от дължимите и незаплатени суми по фактурите надвишава исковата сума от 10 000 лв. Ищецът не е конкретизирал процесните работи по вид, място, време и цени.

Предвид изложеното съдът приема, че ищецът не е изпълнил в срок дадените му указания, поради което са налице предпоставките на чл. 129, ал.3 от ГПК и следва да върне исковата молба поради неотстраняване в срок нередовностите, и да прекрати производството по делото.

 

         На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ВРЪЩА на основание чл. 129, ал.3 от  ГПК исковата молба, подадена от „Х.” ЕООД, ЕИК:****, представлявано от управителя Й. М. Й., със седалище и адрес на управление гр. П., ул. Г. Б. №**, против „Е.” ЕАД, ЕИК*****, със седалище и адрес на управление: гр. Б. и ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Плевен в едноседмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: