О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _двадесет и трети април _ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                              

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_283_ по описа за _2019_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от П.Р.Б., ЕГН **********, с настоящ адрес: *** и К.И.Б., ЕГН**********, с настоящ адрес: ***,

против ЗД „*****” АД, ЕИК: *******, със седалище и адрес на управление: гр. София, ****, район ******, бул. ****** №87, представлявано заедно от С. С. П. и К. Д. К., с посочено правно основание чл. 432, ал.1 от КЗ, вр. чл. 45 от ЗЗД.

С определение №307/29.03.2019г. ПОС е прекратил производството по делото и го е изпратил по подсъдност на РС – Левски, като е приел, че в случая цената на всеки един от субективно съединените осъдителни искове не надвишава сумата 25000лв.

След като се запозна с цитираното дело, съдът констатира, че към делото е приложена молба от П.Р.Б. и К.И.Б., чрез адв. Д. Д., с която на основание чл. 214, ал.2 от ГПК, във връзка с образуваното ТД №62/2019г. по описа на ОС – Плевен, е направил изменение на първоначално заявения от тях иск само в частта му за размера, като е заявил същия в пълния му размер от 280 000 лв. – 140 000 лв. за всеки един от ищците, представляващи обезщетение за причинените им неимуществени вреди.  

          Съдът намира, че постъпилата молба не му е подсъдна, с оглед правилата на чл. 104, т.4 от ГПК за родова подсъдност на предявения иск.

В конкретни случай са предявени осъдителни искове за сумата от 140 000 лв. за всеки от ищците.

          Подсъдността на исковете се определя от правилото на чл. 104, т.4 от ГПК, според която норма на окръжния съд са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25000 лв.

          В случая цената на всеки един от исковете надвишава сумата от 25000 лв., което обуславя компетентността на ОС – Плевен за разглеждане на спора по правилата на родовата подсъдност.

          Предвид изложеното с оглед цената на предявените искове, която е над 25000 лв., настоящото дело не е родово подсъдно на районния съд, а компетентен да разгледа спора е Окръжен съд – Плевен.

          Това налага прекратяване на образуваното пред РС – Левски производство и изпращането му по подсъдност на ОС - Плевен.

          Мотивиран от горното и на основание чл. 118, ал.2, вр. чл. 119, ал.1, вр. чл.104,т.4 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №283/2019 г. по описа на РС – Левски.

          ИЗПРАЩА делото, съобразно правилата на родовата подсъдност на Окръжен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ПОС в седмичен срок от връчването му на ищците.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: