РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _11.04._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети март_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_42_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Б.И.П. ***-0938-005857/30.10.2018 г. на Началник ОД МВР П. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени. Жалбоподателя е заявил, че не е извършил административното нарушение, за което е издадено НП.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. В писмото, с което е окомплектована преписката е направено искане жалбата да бъде оставена без последствие и да бъде потвърдено наложеното наказание.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 21.10.2018 г. е, че същия е съставен против жалбоподателя  за това, че на 21.10.2018 г. в 11.58 часа в ********************, като водач на автобус ************, с рег. № *********, собственост на Община С., управлява МПС в посока към с. О. със скорост 111 км/ч при максимално разрешена за населено място 50 км/ч. В акта е отразено, че скоростта е установена с АТСС ТFR1 – М 585/12 и е показана на водача с дата и час. Отразено е, че водача е нарушил разпоредбата на чл. 21 ал.1 от ЗДвП.  Акта е подписан от водача и в същия е вписано, че има възражение.  

          Представено е и обжалваното НП, от което се установява, че за установеното с акта нарушение е наложено административно наказание на основание чл. 182 ал.3 т.6 от ЗДП глоба в размер на 1100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели П.Г.Г. и И.В.Д. от показанията, на които се установяват обстоятелствата отразени в акта. Свидетелите дават подробни показания. Същите не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото и при установяване на нарушението и съставяне на акта са изпълнявали служебните си задължения. Показанията им са без противоречия, подробни и внасящи пълна яснота относно фактите и случая. Кореспондират с представеното по делото доказателства – клип от техническото средство, отразяващ точния час, измерената скорост, ограничението на скоростта, превишението на същата, рег. № на МПС и снимка на МПС на която ясно се вижда заснетия рег. номер.

Към материалите по делото са представени и писмени доказателства установяващи изправността на техническото средство. Представен е протокол № 6-31-17 от проверката на мобилна система за видеоконтрол  „ТFR -1М” от 25.10.2017 г., от който се установява, че техническото средство съответства на одобрения тип, както и че при измерване на скоростта грешката е плюс минус 3 км/ч до и над 100 км/ч.

Представено е удостоверение № 10.02.4835 за одобрен тип средство за измерване, от което се установява, че мобилна система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение тип „ТFR1-М” е одобрен тип средство за измерване.

Към административно-наказателната преписка е представено и копие от дневника за обработка и въвеждане на фишове от автоматизирано техническо средство ТFR -1М №  585/2012 г. за 21.10.2018 г. от който се установява, че в дневника е отразен посочения клип от 21.10.2018 г., напълно съответстващ на посочените в акта дата и час, както и с посочените в акта констатации относно ограничението на скоростта, установената скорост, номер на МПС и място на нарушението, като наличния клип е с № 8350.

Представен е и протокол за използване на автоматизирано техническо средство или система от 23.10.2018 г. от който се установява, че ТFR1-М № 585/12 на 21.10.2018 г. е използвано в *****************, с посока на движение на контролираните МПС от гр.Р. към гр.П. с начало на работа 11.30 часа и № на първо статично изображение/видеозапис 8346 и край на работа 15.00 часа, с № на последно статично изображение/видеозапис. В протокола е отразено, че са установени 50 нарушения. От посочения протокол се установява, че клипът, с който е заснето МПС управлявано от жалбоподателя с № 8350 е именно измежду видеозаписите направени на посоченото в акта място – т.е. нарушението е извършено в населено място, при ограничение на скоростта 50 км./ч.

При съставянето на акта за установяване на административното нарушение няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт.

Наведените в жалбата възражения, че жалбоподателя не е допуснал посоченото в акта нарушение и че това се установява от представените по делото удостоверение от ***** АД и диаграма от тахограф, отчетена за извършения курс на 21.10.2018 г., съдът приема, че не установяват по един несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателя не е извършил вмененото му нарушение.  Видно от представеното удостоверение  от ******* АД  в качеството на официален дилър на ******* за РБългария е, че автобус марка ******, модел ****, може да достига максимална скорост от 100 км/ч, както и че това ограничение е заложено конструктивно и е отразено в т. 44 на издадения от производителя сертификат, в който са посочени стойностите на параметрите, определящи техническата характеристика на автомобила.

По делото, обаче жалбоподателя не е поискал назначаването на техническа експертиза, която да установи, че действително е заложено конструктивно ограничение на максималната скорост на конкретно управляваното МПС, че същото към момента е в изправност и дали са налице технически възможности за преодоляване на технически заложеното ограничение на скоростта. Не е поискано назначаването на техническа експертиза за разчитане на приложената диаграма от тахографа, както и за установяване дали тахографа е в изправност, дали отчита реално скоростта, с която е управлявано МПС и дали е налице въможност евентуална повреда да въздейства върху работата на тахографа.

В опровержение на показанията на тахографа и твърденията на жалбоподателя, че не е надвишавана скоростта от 100 км/ч, административно наказващият орган е представил съответната документация /подробно обсъдена по-горе/ установяваща годност и съответна на изискванията експлоатация на техническото средство, с което е заснето МПС  и е засечена скоростта.

Както бе посочено по-горе при съставянето на акта за установяване на административното нарушение няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. С чл. 189, ал. 2 от ЗДвП се въвежда презумптивна доказателствена сила на редовно съставения АУАН и по същество се променя доказателствената тежест в хода на съдебния процес, което правилно е съобразено от районния съд. С оглед на изложеното и предвид презумпцията за достоверност на установените в АУАН факти, съдът намира защитната теза на жалбоподателя за недоказана.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин. При съставяне на АУАН и НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да водят до отмяна на обжалваното НП. При определяне вида и размера на наказанието, административно наказващият орган е спазил стриктно нормата на закона.

При това положение, съдът приема, че посоченото в акта нарушение е извършено, а съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни и обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0938-005857 от 30.10.2018 г. на Началник сектор към ОД МВР П., СЕКТОР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ П., с което на Б.И.П. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 1100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца на основание чл. 182 ал.3 т.6 от ЗДП за нарушение установено на 21.10.2018 г. с АУАН  с № Д 503614/21.10.2018 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: