РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _12.08._ 2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори юли_ 2019 г. в състав:

                      

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                  

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _162_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС – Л. е постъпила искова молба  от *****************, чрез юрисконсулт Н.У.,

срещу Ж.Г.Г. – изтърпяващ наказание доживотен затвор без право на замяна в ************, и

Ц.С.Ц., с адрес: ***.

В исковата молба се твърди, че с договор за цесия на парично вземане от 14.01.2019г. лишеният от свобода Ж.Г.Г. е прехвърлил вземането в размер на 500 лв., което имал от **********, възникнало на основание влязло в сила решение по ОД №408/2016г. по описа на АС – П., на цесионера Ц.С.Ц.. На основание чл. 99, ал.3 и ал.4 ЗЗД, цедентът уведомил кредитора за извършената цесия. С покана за изплащане на парично задължение цесионерът е поканил длъжника да изпълни задължението си към него. Приложен бил изпълнителен лист №146/11.12.2018г.

Твърди се в исковата молба, че цедентът е длъжник на ********** за сумата от 200 лв., като задължението му произтичало от Решение №208/22.05.2017г. по административно дело №465/2016г. по описа на АС – П., потвърдено с Решение №12360/15.10.2018г. по административно дело №7119/2017г. по описа на Върховен административен съд, влязло в сила на 15.10.2018г., с което бил осъден да заплати на ********* юрисконсултско възнаграждение в размер на 200 лв. за осъществено процесуално представителство. За посоченото вземане в полза на********* имало издаден изпълнителен лист №13/23.01.2019г. Тъй като ищецът насочил иска си и срещу още един ответник – **************, в полза на ******* – С. имало издаден изпълнителен лист №13/23.01.2019г. за сумата от 100 лв.

Твърди се, че със сключения договор за цесия, цедентът е намалил имуществото си, от което *********  може да удовлетвори вземането си до степен, която правело невъзможно извършването на прихващане по реда на чл. 103, ал.1 от ЗЗД, като се твърди, че това е единственият начин, по който ******** можела да удовлетвори вземането си.    

Ищецът моли съда на основание чл. 135, ал.1 от ЗЗД да обяви за недействителен спрямо ************ договора за цесия, сключен на 14.01.2019г. между Ж.Г.Г. и Ц.С.Ц..

Претендират се и направените разноски.

Отправено е искане до съда на основание чл. 190 от ГПК да изиска от АС – П. да предостави заверено копие от съобщението, с което на цедента Ж.Г.Г. е връчено Решение по а.д. №408/2016г. по описа на АС – П., потвърдено с Решение №12360/15.10.2018г. по а.д. 7119/2017г. по описа на ВАС, влязло в сила на 15.10.2018г., с което бил уведомен, че исковата му молба е отхвърлена и е осъден да заплати на *********** сумата от 200 лв.

Направено е искане съдът да изиска от ответниците да представят договор за цесия на парично вземане от 14.01.2019г., както и доказателства, за основанията, на които е възникнало задължението на цедента към цесионера. 

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК  е постъпил писмен отговор от страна на ответника Ж.Г.Г., в който изразява становище, че ищецът не е представил доказателства, установяващи, че цесионерът по договора за продажба на вземането е действал недобросъвестно като страна по договора и е знаел за наличието на евентуални задължение на Г. ***.

Твърди се, че ищецът атакувал договор за продажба на парично вземане, който имал възмезден характер, както и че действието на този договор попадал изцяло в хипотезата на чл. 135, ал.1, изр.2 от ЗЗД, при което недействителност на договора можело да се претендира само тогава, когато цесионерът също е знаел увреждането, както и че знанието на цесионера за такова увреждане към датата на сключване на договора не се предполагало, а подлежало на изрично доказване.  

Позовава се на разпоредбата на чл. 135, ал.2 от ЗЗД, която регламентирала, че знанието се предполага само тогава, когато договорът е сключен между роднини.

Твърди се в отговора от страна на Ж.Г., че ищецът не е представил доказателства, че цесионерът е знаел за увреждането към момента на сключване на договора, нито е представил доказателства, които да установяват, че той и цесионерът са близки роднини.

На следващо място твърди, че не са представени доказателства, че към момента на сключване на договора за продажба на вземането ответникът е знаел за наличие на негови задължения към ГД „ИН”. За наличието на такива задължения разбрал с представения към доказателствата на ищеца  изпълнителен лист. Щяло да е налице увреждащо интересите на длъжника действие, ако изпълнителният лист му е бил предявен преди датата на сключване на договора за продажба на парично  вземане. Дори да се приемело, че е получил съдебните решения, отразяващи негови задължения към ***********, то те не са били изискуеми, тъй като не му бил предявен изпълнителен лист, изискващ от него погасяване на тези задължения. В този смисъл следвало да се приеме, че не е знаел за наличието на негови изискуеми задължения към ищеца, който факт сочел на извода, че не е налице увреждане интересите на ищеца.

Намира, че исковата молба се явявала неоснователна и недоказана във всички нейни части.

         

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от страна на ответницата Ц.С.Ц. и не е изразено становище по предявения иск. Не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

По отношение доказателствено искане от страна на ищеца съдът намира, че е правноирелевантно дали длъжникът след разпореждането притежава друго имущество и на каква стойност. В отговора на исковата молба ответникът Г. не е навел възражение, че притежава и друго имущество извън разпореденото, поради което следва да бъде оставено без уважение искането ответниците да представят доказателства, че длъжникът на ********** по изпълнителен лист №13/23.01.2019г. има достатъчно имущество за удовлетворяване на вземането и че не увредени интересите на кредитора.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Приложен е изпълнителен лист издаден от АС – П., видно от който е, че ответникът Ж.Г.Г. е осъден да заплати на ***************** юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв. за първата инстанция и 100 лв. – юрисконсултско възнаграждение за касационната инстанция.

          Ответникът Ж.Г.Г. е изпратил до ищеца съобщение за цесия на парично вземане, с което го уведомява, че с влязло в сила решение по а.д. 408/2016г. по описа на АС – П. *********** е осъдена да му заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 500 лв., със законната лихва върху сумата, считано от 14.04.2016г. до окончателното изплащане, както и че с договор за цесия на парично вземане от дата 14.01.2019г. е прехвърлил в полза на Ц.С.Ц. отразеното в изпълнителния лист парично обезщетение, дължимо от *****************. До ищеца е отправена покана за изплащане на парично задължение от ответника Ц.С.Ц. на парично задължение от 500 лв.

Представен е от ответника е договора за цесия на парично вземане, истинността на който е оспорена от ищеца. Ответникът не представи оригинал договора за цесия.

На основание чл. 135 от ЗЗД кредитор може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът го уврежда, ако длъжникът при извършването им е знаел за увреждането, като при възмездни действия се изисква и лицето, с което длъжникът да договаря да е знаело за увреждането.

За да бъде уважен искът по чл. 135, ал.1 от ЗЗД, е необходимо да са налице предвидените в закона кумулативни предпоставки: ищецът да има качеството на кредитор, увреждане на кредитора, поради което у същия да е налице правен интерес от прогласяване на недействителността, когато с действията си длъжникът намалява имуществото си, което може да удовлетворяването на вземането му; вземането на кредитора да е възникнало преди датата на извършване на правното действие от длъжника, което се атакува с иска по чл. 135 ЗЗД; с оглед възмездният характер на сделката, лицето, с което длъжникът е договарял, да е знаело за увреждането, което кредиторът понася в резултат на сделката, като това знание трябва да е налице към момента на извършването й.

Искът по чл. 135 от ЗЗД е конститутивен, като тежестта на доказване пада изцяло върху ищеца.

          Друг елемент от фактическия състав на чл. 135 от ЗЗД, който следва да бъде установен, е извършването на действия, с които длъжникът уврежда кредитора. Увреждане е налице, когато длъжникът е увеличил неплатежоспособността си. Това може да стане с действия, които намаляват имуществото на длъжника, което изцяло служи за общо обезпечение на неговите кредитори.

          Павловият иск изисква наличието на субективен елемент за успешното му провеждане.

          В случай, че действието е възмездно, какъвто е настоящият случай, възникването на преобразуващото право по чл. 135 от ЗЗД изисква не само длъжникът, но и лицето, с което той е договарял да са знаели за увреждането. С оглед възмездността на увреждащото действие, бе необходимо да се докаже с конкретност знанието за увреждането на лицето, с което длъжникът е договарял, знанието на ответника за увреждане на ищеца. Ищецът не е доказал наличието на една от предпоставките фактическия състав на претенцията.

          Фактите относно субективното отношение на длъжника и лицето, с което той е договарял трябва да се докажат от кредитора при условията на пълно и главно доказване. Знанието за увреждане от страна на длъжника означава на същия при извършване на атакуваното правно действие да е известно, че с него уврежда кредиторите си. В настоящия казус това знание не е доказано от страна на ищеца.

Съвкупната преценка на доказателствата следва да създава сигурно и несъмнено убеждение за осъществянане на факта на знанието за увреждане на кредитора.

Предвид изложеното искът следва да бъде отхвърлен като неоснователен.

          С оглед изхода на делото ищецът следва да бъде осъден да заплати по сметка на РС Л. 50 лв. държавна такса.

 

На основание изложеното съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от ***************** иск с правно основание чл. 135 от ЗЗД, с който се иска да бъде обявен за недействителен спрямо ***************** договора за цесия, сключен н а 14.01.2019г. между Ж.Г.Г. и Ц.С.Ц..

ОСЪЖДА ***************** да заплати по сметка на РС – Л. държавна такса от 50 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд Плевен в двуседмичен срок от връчване на съобщението за постановяването му.

 

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: