РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _20.12._ 2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд – Левски, в публичното съдебно заседание на _деветнадесети декември_ 2019 г. в състав:

 

                                              Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                                

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № ­_863_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Постъпила е  молба с правно основание чл.50 и чл.51 от СК.

………………………………………………………………………………….

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

            НА ОСНОВАНИЕ  чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на 16.04.2005г. в гр.Белене, обл.Плевен, граждански брак между М.Л.Я., ЕГН **********,*** и Д. Х. Я., ЕГН **********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д. Х. Я., ЕГН ********** и М.Л.Я., ЕГН ********** споразумение, съгласно което:

Родителските права върху родените от брака деца М. М. Я., родена на ***г., с ЕГН ********** и Л. М. Я., роден на ***г., с ЕГН **********, се предоставят за упражняване на майката Д. Х. Я., като двете деца ще живеят на постоянния адрес на майката Д. Х. Я.,***, като при промяна на адреса на местоживеене на майката, децата ще живеят на новия адрес на майката заедно с нея.

Бащата М.Л.Я. ще заплаща по 200 лева месечна издръжка за всяко едно от децата си М. М. Я., родена ***г., с ЕГН ********** и Л. М. Я., роден на ***г., с ЕГН **********, чрез тяхната майка и законен представител Д. Х. Я., считано от влизане на решението в сила, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

На бащата М.Л.Я. се предоставя следния режим на лични отношения с децата М. М. Я. и Л. М. Я.: през всяка първа и трета седмица на месеца от 19:00ч. в петък до 19:00ч. в неделя с право на преспиване при бащата; от 17:00 часа на 26 декември до 19:00 часа на 27 декември с право на преспиване при бащата; от 12:00 часа на 01 януари до 19:00 часа на 01 януари, за рождения ден на бащата – 13.03 от 12:00 часа до 19:00 часа; 20 (двадесет) дни през лятото, с право на преспиване при бащата, когато децата не са на училище, определени по споразумение с бащата и майката, а при липса на такова – в период от 20.07.–08.08., през втората половина на пролетната ваканция – с право на преспиване при бащата, през втората половина на великденските празници – с право на преспиване при бащата, обявени за неработни дни от Министерски съвет на Република България.

СЛЕД развода съпругата Д. Х. Я. ще възвърне предбрачното си фамилно име Л..

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. **** собственост на родителите на молителката, ще се ползва от Д. Х. Я..

ДВИЖИМИТЕ ВЕЩИ, придобити по време на брака са индивидуални подаръци и такива за лична употреба и са поделени от страните съобразно нуждите им и интересите на децата.

ПО ВРЕМЕ на брака, молителите не са придобивали недвижим имот.

СЛЕД развода молителите няма да си заплащат издръжка.

ОСЪЖДА М.Л.Я., ЕГН **********, постоянен адрес: *** да заплати д.т. върху размера на издръжката от 288 лв.

ОСЪЖДА М.Л.Я., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да заплати окончателна държавна такса за развод  в размер на 20 лв.

ОСЪЖДА Д. Х. Я., ЕГН **********,*** да заплати окончателна  държавна такса за развод  в размер на 20 лв.

            РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: