О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   

 

гр. Левски, 17.12.2019г.

 

РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛЕВСКИ, в закрито заседание на седмнадесети декември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                                      

като разгледа докладваното от съдията Николаева гр.д. №753 по описа за 2019г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от К.П.Д. *** срещу ОД на МВР – Велико Търново, с правно основание чл.179, ал.1, вр. чл.178, ал.1, т.3 ЗМВР и чл.86, вр. чл.84 от ЗЗД.

Препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на ответника, който е депозирал писмен отговор на исковата молба.

В постъпилия писмен отговор, на основание чл.119, ал.3 от ГПК ответникът прави възражение за местна неподсъдност на спора пред РС – Левски, като обосновава същото с мотив, че седалището на ответника е в гр.Велико Търново. Позовава се на разпоредбите на чл.105 ГПК и чл.108, ал.2 ГПК, като моли производството пред РС-Левски да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по подсъдност на РС-Велико Търново. Навежда довод, че предявявайки исковата молба пред РС-Левски, ищецът не се е възползвал от възможността, предоставена с разпоредбата на чл.114 ГПК – за предявяване на иска пред съда по мястото, където работника обичайно полага своя труд. 

          Направеното възражение за неподсъдност на делото на РС – Левски е заявено своевременно – в срока по чл.119, ал.4 от ГПК. Същото е основателно.

          Съдът намира, че производството пред РС-Левски следва да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по подсъдност на РС-Свищов. Разпоредбата на чл.114 ГПК представлява вид изборна местна подсъдност по трудови дела, като на работника е предоставена възможност да предяви иск срещу работодателя си и по мястото, където същият обичайно полага своя труд. В процесния случай, с направеното в исковата молба изявление, ищецът е направил избор, при условията на евентуалност – в случай, че ответникът направи възражение за местна неподсъдност на делото по реда на чл.119, ал.4 ГПК, делото да бъде изпратено на РС-Свищов – по мястото, където ищецът обичайно полага своя труд. Доколкото такова възражение е надлежно и своевременно заявено, на основание разпоредбата на чл.114 ГПК, както и направеното в исковата молба изявление и твърденията, че служебните си задължения – „мястото, където обичайно полага своя труд” е гр. Свищов, производството следва да бъде прекратено и делото да се изпрати за разглеждане на РС – Свищов, който е местно компетентен.

Водим от горното, съдът

         

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №753/2019 г. по описа РС - Левски.

ИЗПРАЩА гр.д.№753/2019г. по подсъдност на Районен съд – Свищов.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ОС – Плевен с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: