Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 18.12.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на двадесет и шести ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора …, като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №366 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по подадена в Районен съд – гр.Левски жалба от Т.П.П. ***, чрез адв.Я.Т. – ВТАК срещу Наказателно постановление №18-0938-002555/19.03.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя е наложено наказание глоба в размер на 400 лева на основание чл.638, ал.3 от КЗ.

         Наведен е довод за необоснованост на НП. Изложени са твърдения, че жалбоподателят не бил управлявал процесния автомобил към момента на извършване на проверката, както и за липсата на представени от административно-наказващия орган доказателства за липсата на валидна застраховка гражданска отговорност. Наведен е довод за неспазване на сроковете по чл.34, ал.1 от ЗАНН. Иска се наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно.

         Ответната страна по жалбата – ОДМВР – Плевен изразява писмено становище, че жалбата следва да бъде оставена без последствия и наказателното постановление да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, предвид на което е ДОПУСТИМА. Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 05.03.2018г. на жалбоподателя Т.П. Тодоров бил съставен Акт за установяване на административно нарушение сер.Д №532256/05.03.2018г., за това, че на 05.03.2017г., около 13,20ч. в гр.Левски, ул. „Александър Стамболийски”, като водач на лек автомобил *** с рег.№***, собственост на ЕТ „***“ с ЕИК:***, управлява без сключена застраховка „Гражданска отговорност“, с което виновно е нарушил чл.638, ал.3 от КЗ.

Актът бил съставен от св.С.К. – мл. полицейски инспектор при РУ – Левски и подписан от свидетеля Д.Й.. АУАН е подписан от жалбоподателя на 05.03.2018г. без възражения.

Въз основа на акта за установяване на административно нарушение било издадено обжалваното Наказателно постановление №18-0938-002555/19.03.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя било наложено административно наказание глоба в размер на 400 лева на основание чл.638, ал.3 от КЗ за нарушение на същата разпоредба. В наказателното постановление е възприета фактическа обстановка, идентична с тази в АУАН.

В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани актосъставителя С.И.К. и свидетеля по акта Д.Ю.Й.. Същите и след предявяване на съставения АУАН заявяват, че нямат спомени за случая.

Като писмени доказателства по делото са приети АУАН сер.Д №532256/05.03.2018г., НП№18-0938-002555/19.03.2018г., НП№18-0938-000438/20.03.2018г. Заповед №316з-770/2016г., справка за собственост на МПС, справка за нарушител-водач, проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, които съдът кредитира като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

От приложената проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ от база данни на Гаранционен фонд, се установява, че към 05.03.2018г. процесното МПС с рег.№*** няма валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН. Неоснователен е наведения в жалбата довод за неспазването на последните, като меродавна е датата на издаване на наказателното постановление, а не датата, на която същият е връчен на санкционираното лице.

Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя със съставения АУАН, както и при последващото му санкциониране с издаването на обжалваното постановление. Актът е съставен в присъствието на свидетел, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, предявен е лично на нарушителя и подписан от него. Всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити съдържа и издаденото въз основа на акта наказателно постановление. Налице е съответствие между описаните факти в обстоятелствената част на акта и наказателното постановление.

Вмененото на жалбоподателя нарушение обаче се явява недоказано от събраните в хода на съдебното производство доказателства.

От приложената справка се установява, че действително към датата на вмененото нарушение, за процесното МПС не е била налице валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Неустановени са обаче останалите елементи от фактически състав на нарушението по чл.638, ал.3 КЗ. Не е доказано, че жалбоподателят е управлявал посоченото МПС, за което не е била сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

В тежест на административно-наказващия орган е да докаже всички обстоятелства, включени във фактическия състав на вмененото нарушение. В процесния случай от показанията на разпитаните свидетели, които нямат каквито и да било спомени за извършената проверка на посоченото в акта лице, не могат да бъдат установени по категоричен начин датата и мястото на управление на МПС, както и обстоятелството, че същото е било управлявано именно от жалбоподателя. Изложените в АУАН факти и обстоятелства са предмет на доказване в хода на производството пред съда. По отношение на процеса по доказване по административнонаказателни дела намират субсидиарно приложение правилата на НПК, предвид разпоредбата на чл.84 ЗАНН. Съгласно чл.14, ал.2 НПК, доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила. Предвид на това, съдът не е обвързан с презумптивна доказателствена сила на АУАН. Същият се ползва за установяване на фактите по нарушението единствено от административно-наказващия орган при упражняване на правомощията му по чл.52 и следващите от ЗАНН.

Предвид на изложените съображения, обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът  

  

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18-0938-002555/19.03.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, с което на Т.П.П., ЕГН:**********, с адрес: ***, е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 400 лева за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                    

РАЙОНЕН СЪДИЯ: