Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   12.12.  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

       

Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _дванадесети декември_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                           ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Янка Димитрова  и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_432_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

        В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Г.А.П., ЕГН **********,***, за това, че на 11.12.2019 г. в гр.Левски, в района на жп-гара, в 15.50 часа е  нарушил обществения ред, изразяващо се в употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място, пред повече хора, в оскърбително отношение и държание към държавен орган на властта – към полицай К.С.К., към ЗЖУ гр.Г.О. – деяние, което поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, а нарушение по чл.1 от УБДХ.

        Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан.

В съдебно заседание са разпитани като свидетели актосъставителят – младши полицейски инспектор П.П., както и К.С.К.– полицай към ЗЖУ гр.Г.О. и З.К.Д. – ръководител движение жп-гара Л.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

        На 11.12.2019 г., около 15 часа Г.А.П. се намирал в района на жп-гара Л. Направил опит да премине през жп линиите, поради което му била направена забележка от свидетеля К. Той го уведомил, че ще му бъде съставен акт по ЗЖП, за преминаване на коловози. Когато започна да пише акта, П. започнал да го псува и да се опитва да го удари, но тъй като бил във видимо нетрезво състояние, ударите били леки. По същото време и място П. псувал свидетеля К., наричал го „нещастен полицай” и го заплашвал, че след три дни ще дойде да го убие. Тъй като П. не се успокоил от думите на свидетеля К., последният използвал помощни средства и задържал лицето, след което го предал на автопатрул от РУ-Левски. Свидетел на случилото се бил и ръководител движение жп-гара Л. – свидетелят З.Д..

Описаната по-горе фактическа обстановка се установява и от приложената към делото преписка.

        Нарушителят не дава обяснения, с твърдението, че не си спомня нищо, но съжалява и се разкайва за стореното.

        Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от показанията на разпитания по делото свидетел и представената преписка.

Показанията на свидетелите си кореспондират помежду си, както и с писмените сведения в преписката.

Предвид представените по делото доказателства, съдът приема, че правилно и законосъобразно е съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство по отношение на Г.А.П..

С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че нарушителят П. на 11.12.2019 г. в гр.Левски, област Плевен, с действията си е нарушил обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност, извършеното от П. не представлява престъпление по чл.325 от НК.

Видно от заявеното от нарушителя е, че същият е бил в нетрезво състояние, което е повлияло на действията му.

        За извършения акт на дребно хулиганство следва П. да бъде наказан по реда на УБДХ.

        Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на Г.А.П. следва да бъде наложено административно наказание „глоба” в полза на държавата в размер на 500 лв.

        На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

        НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.„а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Г.А.П., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с висше образование, работи в ********** на длъжност общ работник, женен, неосъждан, ЕГН **********, ГЛОБА в полза на държавата в размер на ПЕТСТОТИН ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред Плевенски ОС на 17.12.2019 г. от 14.00 часа, за когато нарушителят е уведомен, ДА СЕ УВЕДОМИ Районна прокуратура гр.Левски.

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: