ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _19.12. 2019 г.

 

Районен съд гр. Левски, ІV състав, в публично съдебно заседание на _деветнадесети декември 2019 г. в състав:

 

   Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                  Съдебни заседатели:М.Н.

                                                           С.П.

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора Мая Тончева сложи за разглеждане _ч.н.д._№­_394_ по описа  за _2019_ год., докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _10.45_ часа се явиха:

 

ЗА РП- ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

ОСЪДЕНИЯТ Е.Д.Р. – редовно призован – не се явява.

ЯВЯВА СЕ адв. С.Х., назначен за служебен защитник по н.о.х.д. № 383/2019г. по описа на РС – Левски.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.Х. – Запозната съм с делото, ще поема защитата, да се даде ход.

 

          Съдът докладва депозирана молба от РП – Левски с направено уточнение във връзка с приложение разпоредбата на чл.27, ал.1 от НК, че наказанието 6 месеца лишаване от свобода, постановено по н.о.х.д. №383/2018г. следва да бъде присъединено към неизтърпяната част от наказанието 8 години и 6месеца лишаване от свобода, наложено по н.о.х.д. №92/2016г. на РС Генерал Тошево.

 

          Съдът докладва депозирана молба в РС – Левски от осъдения Е.Д.Р., с която моли съда да не бъде конвоиран за насроченото съдебно заседание за 19.12.2019г. по ч.н.д. №394/2019г. по описа на РС – Левски и делото да се разгледа в негово отсъствие.

Депозирана е молба от осъдения, че същият е със влошено здравословно състояние.

 

          Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., като следва да бъде назначен адв.С.Х. за служебен защитник на осъдения Е.Д.Р., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

          НАЗНАЧАВА на основание чл.94, ал.1, т.6 от НПК адв.С.Х. от ПлАК за служебен защитник на осъдения Е.Д.Р..

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи на съда, съдебните заседатели и съдебния секретар. Няма да соча нови доказателства, нямам искания по реда на съдебното следствие.

АДВ.Х. – Не правя отводи. Нямаме искания на този етап.

          Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

Съдът докладва изискани: справка за съдимост ведно с копия от бюлетини; справка за изтърпяно наказание лишаване от свобода от Затвора – Белене; информация от ГД” ИН” за осъдения Р.; справка от НСС по отношение на осъдения Р. и справка от Затвора – София и молба от РП – Левски с уточнение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, запозната съм с доказателствата, да се приемат.

АДВ.Х. – Запозната съм, да се приемат, относими са.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА изисканите и депозирани писмени доказателства: справка за съдимост ведно с копия от бюлетини; справка за изтърпяно наказание лишаване от свобода от Затвора – Белене; информация от ГД” ИН” за осъдения Р.; справка от НСС по отношение на осъдения Р. и справка от Затвора – София и молба от РП – Левски с уточнение.

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да приключите съдебното следствие.

АДВ.Х. – Да приключи делото.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, ув. съдебни заседатели, поддържам предложение на РП- Левски включително с направеното уточнение и моля в този смисъл да е вашият съдебен акт.  Поддържам изцяло присъединяване, предвид тежестта на обвинението, престъплението, обществената опасност не само на престъплението, но и на дееца.

 

АДВ.Х. – Ув. г-жо председател, съд .заседатели, моля за се произнесете със съдебен акт по най - благоприятния начин за осъдения. Моля за вашия съдебен акт в този смисъл.

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ОСЪДЕНИЯ Е.Д.Р.

 

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ Е.Д.Р.

 

          Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

          Съдът се оттегли на съвещание.

 

След съвещание съдът, като прецени направеното от РП-Левски предложение за определяне на едно общо наказание по отношение на Е.Д.Р., намира за установено следното:

 

По отношение на Е.Д.Р.:  

 

с присъда №9/19.04.2016г., постановено по н.о.х.д. №92/2016г., по описа на РС - Ген. Тошево, влязла в законна сила на 05.08.2016г., е наложено наказание лишаване от свобода за срок от осем години и  шест месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, за деяние извършено на 04.09.2015г. в с. Бежаново, общ. Ген. Тошево, на основание чл.152, ал.3, т.5, във вр. с ал.1, т.2 , вр. чл. 18, ал.1 и чл. 54 от НК. С решение №76/05.08.2016г. по в.н.о.х.д. №186 на ДОС, присъдата е потвърдена.

 

Със споразумение №50/12.11.2019г., постановено по н.о.х.д. №383/2019г., по описа на РС-Левски, влязло в законна сила на 12.11.2019г., е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, за деяние извършено на 14.07.2019г. в Затвора - Белене, на основание чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

Съдът, като съобрази становището на прокурора и адвокат Е.Д.Р., както и събраните по делото писмени доказателства счита искането за основателно.

 

Съгласно разпоредбата на чл.27, ал.1 от НК, когато едно лице извърши престъпление, след като е осъдено с влязла в сила присъда на лишаване от свобода, но преди да е изтърпяло това наказание, съдът присъединява към неизтърпяната част изцяло или отчасти наказанието, ако то е лишаване от свобода. Определеното общо наказание не може да бъде по–малко от наказанието по втората присъда.

Съдът приема, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл.27, ал.1 от НК по отношение на Е.Д.Р., тъй като осъденият е извършил престъплението след като е осъден на наказание лишаване от свобода, което наказание не е изтърпяно. Видно от справка от Затвора – Белене, към 14.07.2019г. осъденият Р. е бил с остатък 4 години, 5 месеца и 11 дни.

Съдът намира, че следва изцяло да се присъедини наложеното на Р. наказание лишаване от свобода по н.о.х.д. №383/2019г. по описа на РС – Левски към неизтърпяната част на предходното му осъждане. При прилагането на чл. 27, ал.1 от НК на съда е предоставена възможност да прецени дали да присъедини изцяло или частично наказанието лишаване от свобода. Тази възможност, обаче, е ограничена, доколкото следва да се основава на пълната и обстойна преценка на доказателствата за обществената опасност на дееца, в съответствие с възможността да се постигнат в пълна степен целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК. В този смисъл следва да се отбележи, че осъденият Р. е с висока степен на обществена опасност, предвид предишните му осъждания, видно от приложената справка за съдимост. Явно е, че предишните му осъждания не са оказали своето поправително и превъзпитателно въздействие.    

При това положение и като съобрази обществената опасност на дееца, съдът намира, че цялостното присъединяване на наложеното на осъдения наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца със споразумението, одобрено от съда по н.о.х.д. №383/2019г. по описа на РС – Левски, към неизтърпяната част от наложеното му с присъда по н.о.х.д. №92/2016г. по описа на РС – Генерал Тошево, ще съдейства в пълна степен за постигане на генералната и, и най – вече на индивидуалната превенция по отношение на Р..

Предвид изложеното следва съдът да присъедини изцяло наказанието лишаване от свобода за срок от шест месеца, постановено по н.о.х.д.№383/2019г. по описа на РС – Левски към неизтърпяната част от наказанието лишаване от свобода от осем години и шест месеца, наложено по н.о.х.д. №92/2016г. по описа на РС – Генерал  Тошево.

Предвид изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИСЪЕДИНЯВА на основание чл. 27, ал.1 от НК по отношение на Е.Д.Р., ЕГН ********** изцяло наказанието „лишаване от свобода за срок от шест месеца, наложено по н.о.х.д. №383/2019г., по описа на РС-Левски към неизтърпяната част от наказанието, наложено по н.о.х.д. №92/16 по описа на РС – Генерал Тошево

ОПРЕДЕЛЯ първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

          Протоколът написан в с.з., което приключи в 11.05  часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                       2.