О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Левски, 09.12.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в закрито съдебно заседание на девети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Николаева НЧХД №424 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

          Производството е образувано по предявена пред Районен съд – Плевен частна тъжба от И.А.А. *** против В.Н.Н. от с.гр., в която спрямо последния е повдигнато обвинение за извършени престъпления по чл.148, ал.1, т.1, вр. чл.147, ал.1 от НК и по чл.148, ал.1, т.1, вр. чл.146, ал.1 от НК.

          Пред Районен съд – Плевен е било образувано НЧХД №1064/2019г. С Разпореждане в з.с.з. от 05.09.2019г. съдията-докладчик по посоченото н.ч.х.д. е прекратил производството по делото, като е изпратил същото по подсъдност на Районен съд – Левски. Приел е, че настоящият съд е компетентен да разгледа делото, предвид местоживеенето на обвиняемия в село Българене, общ.Левски.

          Разпореждането на съда е било обжалвано с частна жалба от тъжителя И.А.. След отвод на всички съдии от Плевенски окръжен съд и изпращане на делото от ВКС за разглеждане на частната жалба на Окръжен съд – Враца по реда на чл.43,т.3 НПК, с Определение №573/27.11.2019г. по в.ч.н.д. №512/2019г. по описа на ОС-Враца, частната жалба е оставена без разглеждане като недопустима, депозирана срещу необжалваем съдебен акт.

Съдът, като се запозна с данните по делото, намира, че същото неправилно е препратено на Районен съд – Левски, тъй като настоящият съд не е местнокомпетентен, на основание разпоредбата на чл.36 от НПК.

В чл.36, ал.1 от НПК е предвидено, че делото е подсъдно на съда, в чиито район е извършено престъплението. Съгласно чл.42, ал.1 от НПК съдът се произнася по въпроса за подсъдността като изхожда от обстоятелствената част на обвинението. В процесния случай в частната тъжба се твърди, че на 19.02.2019г. в гр.Плевен, обвиняемият разгласил позорни обстоятелства и приписал престъпление на частния тъжител, като клеветата била нанесена публично, както и че на 19.02.2019г., в гр.Плевен е казал нещо унизително за честта и достойнството на тъжителя, като обидата била изречена публично. В тъжбата са изложени твърдения, че клеветническите твърдения и обидните думи са изречени в съдебно заседание по гр.д. №9571/2017г. по описа на РС-Плевен. Предвид на изложеното, двете деяния, за които с тъжбата се повдига обвинение, се явяват извършени в гр.Плевен. Съгласно предвидената в чл.36 НПК подсъдност по местоизвършване на престъплението, компетентен да разгледа делото е Районен съд – Плевен.

С оглед на изложеното, съдът намира, че е налице хипотезата на чл.44, ал.1 от НПК и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност между Районен съд – Плевен и Районен съд – Левски, като делото бъде изпратено на ВКС за произнасяне по спора за подсъдност.

Мотивиран от горното, съдът

 

                                     О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производството по НЧХД №424/2019г. по описа на Районен съд – гр.Левски.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Районен съд – Левски и Районен съд - Плевен, като делото ДА СЕ ИЗПРАТИ на ВКС за произнасяне по повдигнатия спор за подсъдност и определяне на компетентния съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Определението да се съобщи на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: