РАЗПОРЕЖДАНЕ

гр. ЛЕВСКИ, 20.12.2019 г.

 

Районен съд гр. Левски, в закрито съдебно заседание на  двадесети декември  2019 г. в състав:

 

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                        Съдебни заседатели:

                               

при участието на секретаря _ и прокурора _, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №436 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          В РС – Левски е постъпила жалба от А.Й.С.,***,.

С жалбата се оспорва административното нарушение, описано в съставения на осн. чл. 186, вр. чл. 183, ал.3, т.5 от ЗДвП фиш за налагане на глоба за извършено нарушение на осн. чл. 6, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят счита, че издаденият фиш е незаконосъобразен, поради което следва да бъде отменен.

Прави искане, ако съдът прецени, че жалбата не следва да бъде разгледана, да бъде прекратено производството пред съда и изпратена преписката на административнонаказващия орган с оглед прилагане разпоредбата на чл. 39, ал.3 от ЗАНН, което се налагало и с оглед регламентацията, предвидена в чл. 186, ал.2 от ЗДвП.

Предмет на обжалаване пред РС – Левски е фиш от 13.12.2019 г., съставен в гр. Белене, ул. Митническа, с който на Д. Б. Б. е наложена глоба в размер на 30 лв. за нарушение на чл. 186, вр. чл. 183, ал.3, т.5 от ЗДвП. 

Съгласно разпоредбата на чл. 186, ал.2 от ЗДвП, лицето, на което е наложена глоба с фиш на основание чл. 186, ал.1 от ЗДвП оспори извършеното от него нарушение или размера на наложената глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.  

В закона не е предвидена възможност за обжалване по съдебен ред на издадения фиш, а на съдебен контрол подлежи наказателното постановление, което се издава в случай, че лицето, на което е наложена глоба с фиш я оспори или оспори нарушението, или откаже да подпише фиша.  

В конкретния случай оспорването на процесния фиш е своевременно упражнено с подадената до районния съд с жалба, подадена в седмодневен срок от получаване на екземпляра от фиша. 

При изрично оспорване на издадения фиш, следва компетентният орган да извърши преценка по чл. 186, ал.2 от ЗДвП дали са налице основания за образуване на административно наказателно производство.

С оглед на изложеното следва жалбата да бъде оставена без разглеждане като недопустима поради необжалваемост и производството по съдебното обжалване на издадения фиш да бъде прекратено.

Преписката следва да се изпрати на издателя на процесния фиш - РУ Белене при ОДМВР – Плевен.

          На основание изложеното

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от А.Й.С.,***, с която се оспорва административното нарушение, описано в съставения на осн. чл. 186, вр. чл. 183, ал.3, т.5 от ЗДвП фиш за налагане на глоба за извършено нарушение на осн. чл. 6, ал.1 от ЗДвП, като недопустима поради необжалваемост.

ПРЕКРАТЯВА производството по а.н.д. №436/2019 г. по описа на РС – Левски.

          РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на обжалване пред ПАС в 7-дневен срок от съобщението.

След влизане в сила на разпореждането, преписката следва да се изпрати на издателя на процесния фиш - РУ Белене при ОДМВР – Плевен.

 

 

 

                                                            СЪДИЯ: