Мотиви по НОХД 363/2019 г.

 

          Срещу подсъдимата Б.Н.В. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 29.07.2019 г. в гр.Левски, отнела от владението на С.Й.П. ***, чужди движими вещи – 1 брой дамско портмоне на стойност 4,00 лева, парична сума от 1660 (хиляда шестстотин и шестдесет) лева, 2 броя секретни ключове на стойност 5,00 лева, или всичко вещи на обща стойност 1669 лв., като употребила за това сила, чрез издърпване, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.198, ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимата обвинение. Моли съда да я признае за виновна по обвинението и да й наложи съответно наказание.

Подсъдимата и защитника й в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимата е признала изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласила да не се събират доказателства за тези факти. 

Защитникът на подсъдимата моли съда да й наложи минималното предвидено в закона наказание.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимата, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че съдът е установил, че самопризнанието на подсъдимата се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства, съдът с определение е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията й, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

На основание 373 ал.2 от НПК съдът  не е извършвал разпит на подсъдимата, на свидетелите и вещите лица за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

          Съдът на основание чл. 373 ал. 3 от НПК, като прецени направените самопризнания, които се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства приема за установени обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, а именно:

Подсъдимата В. ***. Около обяд на 29.07.2019 г. същата се намирала в централната част на гр. Левски. По същото време и на същото място св. С.Й.П.,***, решила да посети клона на Банка „ОББ” в гр. Левски, за да внесе парична сума по сметката си. П. носила в себе си жълта найлонова чанта с надпис „Абсолют+”, в която била сложила черно кожено портмоне с цип. В портмонето имало сумата от 1660 лв. в банкноти с номинал от 20 лв., два секретни ключа и нотариален акт на недвижим имот. В момента в който П. се намирала в близост до могазин Абсолют, извадила и преброила парите си. В. забелязала св. П. и тъй като не разполагала с достатъчно средства, решила да издърпа портмонето от П..  Св. П. и подсъдимата се разминали на пътеката, водеща от супермаркет „Абсолют” към офис на Банка в гр. Левски и в момента на разминаване, подсъдимата издърпала чантата с портмонето от ръката на св. П. и избягала от мястото, след което се прибрала в дома си, където извадила парите, а самото портмоне изхвърлила.  Св. П. своевременно уведомила органите на полицията, като по случая било образувано досъдебно производство. Във връзка с получения сигнал, органите на РУ МВР Левски извършили съответните оперативно-издирвателни мероприятия и установили самоличността на лицето, издърпало чантата с портмонето от ръцете на св. П.. Пред полицейските служители, включително пред св. В. С., В. признала какво, как и кога е извършила. С протокол за доброволно предаване от 01.08.2019 г. предала на полицейски служител сумата от 500 лв.

По делото е изготвена съдебно-оценителна експертиза, от заключението на която се установява, че стойността на 1 бр. дамско портмоне от изкуствена кожа с цип е 4 лв. и стойността на 2 бр. секретни ключове към момента на извършване на деянието е 5 лв. –  вещи на обща стойност 9 лв.. Установява се, че общо отнетите вещи са на стойност 1669 лв. от които сумата от 1660 лв., 1 бр. дамско портмоне на стойност 4 лв. и 2 бр. секретни ключове на стойност 9 лв.   

          При тази фактическа обстановка, съдът е приел, че подсъдимата е извършила престъпление по чл. 198 ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност. Същата на 29.07.2019 г. в гр. Левски е отнела чужди движими вещи – сумата от 1660 лв., дамско портмоне на стойност 4 лв. и два броя секретни ключове на стойност 5 лв. – общо вещи на стойност 1669 лв. /собственост на св. П./, като употребила за това сила – издърпване, от владението на С.Й.П. ***, с намерение противозаконно да ги присвои. От субективна страна деянието е извършено виновно, при форма на вината пряк умисъл. В. е съзнавала обществено-опасния характер на деянието, както и че отнема движими вещи, които не и принадлежат, и е целяла именно тяхното отнемане, в резултат на което да се сдобие с паричните средства, които е видяла, че носи св. П.. Подсъдимата е прекъснала досегашното владение върху вещите на собственика св. П., като е употребила и физическа сила за отнемането им, а именно чрез издърпване.

Подсъдимата се признава за виновна, съжалява и искрено се разкайва за стореното. Макар и частично, същата е предприела действия за възстановяване на причинените от нея имуществени вреди. При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимата, съдът е съобразил доброто процесуално поведение на подсъдимата както на досъдебното производство, така и по време на съдебното, липсата на отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, обстоятелството, че обществената опасност на деянието и дееца са ниски за този вид престъпления, тъй като отнемането на вещите е осъществено чрез обикновено издърпване, без да са причинени телесни или други по-тежки увреждания при използването на сила. Съдът съобразява като смекчаващо обстоятелство чистото съдебно минало на подсъдимата, тежкото й социално и материално положение, факта, че макар и частично същата е предприела действия за възстановяване на причинените имуществени вреди, направените самопризнания, както и изказаното съжаление за извършеното. Предвид това, съдът е приел, че и най-лекото предвидено в закона наказание за този вид престъпление, би било несъразмерно тежко и е приложил разпоредбата на чл. 55 ал.1 т. 1 от НК, като е определил наказание под минимума за този вид престъпление, а именно наказание лишаване от свобода за срок от три месеца.

Тъй като подсъдимата не е осъждана и предвид изложените по-горе всички смекчаващи обстоятелства и липсата на отегчаващи такива, съдът счита, че по отношение на нея за постигане целите на наказанието не е необходимо същата да търпи реално наложеното й наказание лишаване от свобода, поради което и на основание чл. 66 ал.1 от НК е отложил изпълнението на наложеното наказание  за срок от три години.

Съдът е приложил разпоредбата на чл. 67 ал.2 от НК и е възложил възпитателните грижи за условно осъдената на служител от РУ МВР Левски, отговарящ за района по местоживеенето й.

ПО ПРЕДЯВЕНИЯ ГРАЖДАНСКИ ИСК:

В наказателния процес е приет за съвместно разглеждане граждански иск срещу подсъдимата, предявен от С.Й.П. за причинените й имуществени вреди – за сумата от 1169 лв. – представляваща разлика между отнетите и възстановени й вещи. Претендира се и законната лихва върху сумата, считано от деня на отнемането до датата на нейното изплащане.

С оглед обстоятелството, че подсъдимата е призната за виновна по обвинението и наличните доказателства, че е отнела от П. сумата от 1660 лв., дамско портмоне на стойност 4 лв. и 2 бр. секретни ключове на стойност 5 лв. – или общо вещи на обща стойност 1669 лв. и наличното доказателство, че В. е предала доброволно сумата от 500 лв., съдът приема, че предявеният граждански иск е основателен и доказан и е уважил същия изцяло, ведно със законната лихва върху сумата от 1169 лв., считано от датата на отнемането – 29.07.2019 г. до окончателното й изплащане.

При този изход на делото в частта по предявения гр. иск, съдът е осъдил подсъдимата да заплати на св. П. направените от нея деловодни разноски в размер на 90 лв. Подсъдимата е осъдена да заплати и д.т. върху уважения размер на предявения гр. иск, а именно сумата от 50 лв.

Съдът е постановил вещественото доказателство 1 бр. ДВД диск марка „Вербатин” след влизане в сила на присъдата да остане към делото.

При този изход на делото, съдът е осъдил подсъдимата да заплати направените деловодни разноски общо в размер на 210,12 лв., от които 80 лв. – по сметка на РС гр.Левски, а 130,12 лв. – (50,40 лв. – за изготвена съдебно-оценителна експертиза и 79,72 лв. – за изготвена техническа експертиза) – по сметка на ОД на МВР гр.Плевен.  

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: