Мотиви към Решение №176 от 17.12.2019г., постановено по АНД №357/2019г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – Левски е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – Левски за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на И.К.И., за това, че в периода от неустановен ден през месец април на 2019г. до 24.09.2019 г. в с.Обнова, общ.Левски, обл.Плевен, в жилищен дом на ул.”Тунджа” №31, като непълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – Т.А.Т., с ЕГН:********** от гр.Левски, поради което и на основание чл.191, ал.1, във вр. с чл.78а от НК.

С разпореждане №340 от 24.10.2019г. съдът е прекратил съдебното производство на основание чл.377, ал.1 НПК, като е приел, че е налице съществено нарушение на процесуалните правила, изразяващо се в противоречие между постановлението за привличане на обвиняем, с което е повдигнато обвинение за осъществяване на деянието в качеството на И.И. на пълнолетно лице, и внесеното в съда мотивирано постановление, в което е посочено, че деянието е осъществено от него, като непълнолетен.

С определение от 20.11.2019г. по в.ч.н.д. №876/2019г. Окръжен съд – Плевен е отменил разпореждането на РС-Левски, като е приел, че правото на защита на обвиняемия не е накърнено, с оглед привличането му като обвиняем, в качеството му на пълнолетно лице, на същия били известни рамките на повдигнатото обвинение, от посоченото му ЕГН било видно, че същият е пълнолетен.

Поради изложеното и приетото от въззивната инстанция, РС-Левски, прие, че по отношение на И.К.И. е повдигнато обвинение за това, че в периода от неустановен ден през месец април на 2019г. до 24.09.2019 г. в с.О., общ.Л., обл.П., в жилищен дом на ул.************ като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – Т.А.Т., като е налице техническа грешка във внесеното в съда мотивирано постановление.

В проведеното по делото публично съдебно заседание Районна прокуратура – Левски не се представлява.

Обвиняемия И.К.И. не се явява.

Защитникът адв.А.А. – ПлАК пледира обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият И.К.И. е роден на ***г***, българин, с българско гражданство, с постоянен адрес ***, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, с ЕГН:**********.

Свидетелката Т.А.Т. и обвиняемият И.К.И. се познавали от дълго време. Харесвали се взаимно и имали интимни отношения. На неустановен ден в края на месец април обвиняемият И.И. заживял съпружески в едно домакинство със св. Т.Т. в дома на родителите му в с.О., ул.**********. По този начин двамата установили фактически отношения на съпружески начала с обща издръжка и грижи. Не сключили граждански брак по законоустановени ред, поради непълнолетието и брачната недееспособност на свидетелката Т. Към момента на установяване на общото съжителство обвиняемият бил наясно с биологичната възраст на съжителстващата с него и фактът на непълнолетието й му бил известен.

Във връзка със случая на непълнолетната Т.А.Т. и заживяването й на семейни начала с пълнолетния И.И., в отдел „Закрила на детето“ при ДСП – Левски, постъпил сигнал на АГО към МБАЛ – гр.Левски. По случая била извършена проверка и изготвен социален доклад, съгласно който за Т.Т. съществувал риск от ранна бременност и раждане. Сезирана била и РП-Левски, образувано било процесното досъдебно производство.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК: гласни доказателствени средства - показанията на свидетелите А.Б.Ч., Т.А.Т., Р.Д.И., С.В.Х.; писмени доказателства и доказателствени средства – писмо от ДСП – Левски до Районна прокуратура – Левски, формуляр за приемане на устен сигнал на ОЗД – Левски, социален доклад ОЗД при ДСП – Левски, справка за съдимост.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Левски и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, като последователни, логични и безпротиворечиви, както и еднопосочни помежду си. От тях се установяват по безспорен начин отношенията между обвиняемия и свидетелката Т.Т. и заживяването им на съпружески начала в едно домакинство.

Писмените доказателства също се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и частни документи, неоспорени от страните.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.191, ал.1 от НК.

От обективна страна, обвиняемият И.К.И., в периода от неустановен ден през месец април на 2019г. до 24.09.2019 г. в с.О., общ.Л., обл.П., заживял съпружески със свидетелката Т.А.Т. От събраните по делото доказателства се установява, че двамата са установили помежду си такива фактически отношения, които възникват между съпрузи. Заживяли са в едно домакинство, в резултат от съвместното съжителство между двамата св.Т. е забременяла. Към момента на заживяването им на семейни начала св.Т. не е била навършила 16-годишна възраст, а обвиняемият И.И. е бил пълнолетен. Изпълнителното деяние на престъплението е осъществено чрез самото установяване на фактическо съжителство между обв.И. и св.Т.

От субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл. Обвиняемият И. е искал, целял настъпването на общественоопасните последици. Той е разбирал противоправния и общественоопасен характер на деянието, но въпреки това не е преустановил престъпната си деятелност. Съзнавал е всички елементи от състава на престъплението. Разбирал е, че св.Т. не е навършила 16 години и не само е предвиждал, но е искал да заживее съпружески с нея, без да сключи граждански брак.

Разпоредбата на чл.191, ал.1 НК защитава важни обществени отношения по защитата на подрастващите и гарантирането на правата им. Ранното съжителство между пълнолетно лице от мъжки пол и непълнолетно лице от женски пол, като правило има като последица вреди за подрастващите, в това число негативни последици за образованието и нормалното социално развитие на личността и не на последно място ранна бременност. Тези обстоятелства са преценени от законодателя принципно при криминализирането на действията на пълнолетно лице, което без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст. Да се приеме, че традициите изключват съставомерния характер на деянието по чл.191, ал.1 НК на практика означава при тълкуване на закона да се създава нов закон, различен от този, който е създаден от компетентния орган. Не следва да се подценява и обществената опасност на тези деяния, която се обективира в няколко направления: преждевременното раждане, което смущава нормалното психо-физическо съзряване на девойката, нейното обучение, възпитание, квалификация. Ранните бракове представляват заплаха за реализацията на правото на образование, гарантирано от множество международни актове, сред които са Европейската конвенция за правата на човека, Международния пакт за икономическите, социални и културни права, Конвенцията за правата на детето.

Поради изложеното съдът призна обвиняемия за виновен в извършване на престъпление по чл.191, ал.1 НК.

По наказанието:

По отношение и на обвиняемия И.И. са налице предпоставките на чл.78а от НК за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба.

За престъплението по чл.191, ал.1 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода - лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

Обвиняемият не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК – реабилитиран за предходно наложено му административно наказание по реда на чл.78а НК. Установява се, че на същия е било наложено административно наказание глоба с решение по АНД №188/2016г. по описа на РС-Левски, в сила от 22.06.2016г. С преводно нареждане от 30.06.2016г. глобата е заплатена – наказанието е изпълнено. Към момента на процесното деяние – април 2019г. е изтекъл двугодишния срок за реабилитация – на 30.06.2018г.

Поради изложените съображения съдът освободи на основание чл.78а от НК обвиняемия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв. При определяне размера на административното наказание глоба съдът съобрази добрите характеристични данни по отношение на обвиняемия и липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: