РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _14.02._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _четиринадесети януари _ 2019 г. в състав:

 

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_473_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422  от ГПК.

В исковата молба се твърди, че между страните съществуват договорни отношения по силата на които ищцовото дружество е предоставило на ответника мобилни услуги и мобилно устройство - таблет на изплащане. Твърди се, че ответникът е ползвал предоставяните от дружеството услуги, но не е заплатил дължимите се за тях на дружеството услуги, в резултат на което договорите между страните са предсрочно прекратени, в резултат на което  ответникът дължи на ищцовото дружество суми за ползвани и незаплатени комуникационни и лизингови услуги по 4 броя фактури в общ размер на 247,49 лв, суми за неустойка за предсрочното прекратяване на договорите за мобилни услуги в общ размер на 500,90 лв, както и суми за предсрочно изискуем остатък от лизингови вноски за таблет в общ размер на 358,49 лв. – като за последните суми също е издадена фактура.

Твърди се, че ищецът е  депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, която е връчена на ответника чрез залепване на уведомление, поради което е предявен настоящия иск.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено,  че  ответникът  дължи  на  ищцовото  дружество  общата сума от 1106,88 лв. съгласно издадените 5 броя фактури, ведно със законната лихва върху главницата, считано от подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение до окончателното изплащане на вземането, ведно с присъдените в заповедното производство деловодни разноски в размер на 385 лв. Претендират е и направените деловодни разноски в настоящото производство.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК ответникът не е представил отговор на исковата молба, не е изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания.

Преди първото по делото съдебно заседание ответникът е депозирал молба в РС Л., с която заявява, че признава изцяло дължимостта на всички суми по предявения иск, както и дължимостта на направените деловодни разноски.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от приложеното към настоящото дело ч.гр.д. 36/2018 г. на РС Л. е, че в РС Л. е подадено заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение против ответника.

Съобщението за издадената заповед за изпълнение е връчена на ответника по реда на чл. 47 ал.5 от ГПК, поради което е дадена възможност на ищцовата страна да предяви настоящия иск и същия е предявен в дадения от съда срок.

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че между страните по делото действително са съществували твърдените в исковата молба договорни отношения. Към доказателствата по делото са представени посочените в исковата молба фактури, издадени на ответника за доставените му услуги за посочените периоди.

В тежест на ответника е да докаже плащането на доставените му услуги. Същият, обаче не е представил доказателства в тази насока и е признал изцяло дължимостта на търсените от ищцовото дружество суми, включително и разноските.

При това положение, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.  

При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати направените деловодни разноски от ищцовото дружество в  заповедното и в настоящото производство общо в размер на 778,98 лв, от които направени разноски в заповедното производство в размер общо на 385 лв. включващи 25 лв. внесени като д.т. и 360 лв. заплатени като възнаграждение на един адвокат и сумата от 393.98 лв. разноски в настоящото производство, включваща 25 лв. д.т. и 368,98 лв. заплатени като възнаграждение за 1 адвокат.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл. 422 от ГПК по отношение на ***************, със седалище и адрес на управление: ***************** и  С.И.Т., с ЕГН **********,***, че С.И.Т. дължи на ******************* /със сочени по-горе данни/ сумата от 1106,88 лв.главница – представляваща общ сбор от дължими суми по фактура № 7238107816/15.03.2016 г., фактура № 7239552247/15.04.2016 г., фактура № 7240754550/15.05.2016 г., фактура № 7242195442/15.06.2016 г. и фактура № 7243516384/15.07.2016 г., ведно със законната лихва върху тази главницата, считано от 11.01.2018 г. /датата на подаване на заявлението в съда/ до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА С.И.Т. /със сочени по-горе данни/ да заплати на ***************** /със сочени по-горе данни/, направените деловодни разноски в настоящото и заповедното производство общо в размер на 778,98 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд – П. в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: