О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _единадесети  февруари_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

          ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_774_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.232, ал.2, вр. чл. 86, ал.1 от ЗЗД.

В РС – Левски е постъпила искова молба от община С*****, БУЛСТАТ ****, с адрес: ******, представлявано от Г.Г., в качеството му на кмет,

срещу

 

М.И.Т., ЕГН **********, с адрес: ***, с която се иска съдът да приеме за установено по отношение на ответника М.И.Т.,*** сумата от 187.20 лв. - главница и 4.21 лв. лихва, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК до окончателното изплащане на сумата.

С молба, постъпила в РС – Левски на 08.02.2019 г. от Община – С*****, представлявана от кмета Г.Г., ищецът заявява, че на основание чл. 233 от ГПК прави отказ от иск по гр.д. 774/2018 г. на РС – Левски, образувано срещу М.И.Т. поради пълно погасяване на дълга и моли производството по делото да бъде прекратено.   

Съдът намира молбата за основателна. Същата е подадена от ищеца. В молбата се прави изрично изявление, че страната се отказва от иска, предмет на разглеждане на настоящото дело и иска същото да бъде прекратено.  

Съгласно чл. 233 от ГПК, като страна по делото ищецът разполага с възможността да се откаже изцяло или отчасти от спорното право във всяко положение на делото. В този случай той не може да предяви отново същия иск.

        В случая се касае за отказ, а не оттегляне на иска, поради което не е  необходимо съгласието на ответника за прекратяване на делото.

        Предвид изложеното съдът намира, че са налице условията по чл. 233 от ГПК, поради което производството по делото следва да бъде прекратено, като определението, с което делото е насрочено в открито съдебно заседание  да бъде отменено.

 

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 233 от ГПК производството по гр.д.№774/2018г. по описа на Районен съд – Левски поради отказ от страна на ищеца община С**** от предявения против М.И.Т. иск съдът да приеме за установено по отношение на ответника М.И.Т.,*** сумата от 187.20 лв. - главница и 4.21 лв. лихва, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК до окончателното изплащане на сумата.

ОТМЕНЯ определението, с което е насрочено делото в открито съдебно заседание на 07.03.2019 г.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: