Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Левски, 15.02.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на петнадесети януари през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                        

разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №391 описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          Образувано е по жалба от М.Г.А. *** против Наказателно постановление №18-0938-003962/07.08.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР Плевен, с което на жалбоподателя е наложено административни наказания глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца. С жалбата е наведен довод за незаконосъобразност на НП. Жалбоподателят твърди, че не е извършил вмененото му нарушение. Моли обжалваното наказателно постановление да бъде отменено.

          В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не се представлява.

          Ответната страна по жалбата - ОДМВР – Плевен не се представлява в проведеното по делото съдебно заседание. С изпращане на административно-наказателната преписка изразява писмено становище, че жалбата следва да бъде оставена без последствие и съда да потвърди наложеното наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, поради което същата е ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 29.07.2018г. сутринта, свидетелите Д.Д. и К.П. – служители в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Плевен, изпълнявали служебните си задължения по контрол на ЗДвП, като се намирали в района на пътен възел „***“ с булевард „**“ в гр.П., на паркинга на т.нар. „пазар на колите“. По същото време, в гр.П., жалбоподателят М.А. управлявал мотоциклет **, с номер на рама *** с рег.№***, без поставена върху него регистрационна табела. Управлявайки посоченото МПС жалбоподателят преминал покрай свидетелите Д. и П. и продължил движението си по пътния възел, по булевард „***“, излизайки от град П. в посока към с.Г. Полицейските служители забелязали, че мотоциклетът е без поставена регистрационна табела, поради което го последвали с патрулния автомобил при включен специален режим на движение. На жалбоподателя неколкократно бил подаден сигнал да спре, но същият не преустановил движението си, а ускорил и продължил в посока към с.Б. Около 09,20 ч., на третокласен път 3002, км. 2+001, с посока на движение гр.Свищов, жалбоподателят, следван от патрулния автомобил, излязъл от пътното платно, като по този начин преустановил движението си. На мястото на произшествието пристигнали свидетелите Д. и П., които извършили проверка и предоставили на М.А. техническо средство за изследване наличието на алкохол в кръвта му – Дрегер Алкотест 7510, с фабричен номер 0152. М.Г.А. обаче отказал да даде проба. Свидетелят Д. Д. издал талон за медицинско изследване номер 0001390.

Жалбоподателят бил отведен от полицейските служители в I РПУ – гр.Плевен, където му бил съставен АУАН №Д0724074/29.07.2018г., за това, че на 29.07.2018г., около 09:20ч., на път III-3002, км.2+001, с посока на движение към гр.Свищов, като водач на мотоциклет *** с номер на рама *** и регистриран с номер *** лична собственост (нотариален собственик с договор номер *** нотариус *), извършва следното: като водач на горепосоченото МПС отказва да му бъде извършена проверка с техническо средство Дрегер Алкотест 7510 с фабричен номер 0152 за установяване употребата на алкохол в кръвта. Издаден талон за медицинско изследване номер 0001390, с което виновно нарушил чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП. Актът бил прочетен лично на жалбоподателя, в присъствието на свидетеля П.К., като А. отказал да го подпише. П.К. подписал акта, като свидетел на отказа на нарушителя да го подпише.

Въз основа на акта за установяване на административно нарушение административно-наказващият орган издал обжалваното наказателното постановление, с което за нарушаване на чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП, на основание същата разпоредба, на М.Г.А. били наложени административни наказания глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.

Наказателното постановление било връчено лично срещу подпис на жалбоподателя на 16.10.2018г.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена от събраните по делото гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите Д.Л.Д., К.Ч.П., П.Е.К., които съдът кредитира, като подробни, логични и безпротиворечиви – вътрешно и помежду си, както и от писмените доказателства – АУАН №Д0724074/29.07.2018г., НП№18-0938-0003962/07.08.2018г., справка за нарушител/водач, протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, талон за изследване №0001390, лист за преглед на пациент в КБД/СО №039410/2018г., заповед №8121з-515/2018г., които съдът възприе изцяло, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

Не са налице каквито и да било противоречия между посочените гласни и писмени доказателства. От същите се установява по категоричен начин, че жалбоподателят е отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство - Дрегер Алкотест 7510, с фабричен номер 0152 за установяване употребата на алкохол в кръвта му. От приобщените гласни доказателствени средства се установява по категоричен начин и авторството на деянието.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН, от компетентни длъжностни лица.

Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя със съставения АУАН, както и при последващото му санкциониране с издаването на обжалваното постановление. Актът е съставен в присъствието на свидетел, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, предявен е лично на нарушителя. Отказът на нарушителя да го подпише е удостоверен с подписа на свидетел, съгласно предвиденото в чл.43, ал.2 от ЗАНН. Всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити съдържа и издаденото въз основа на акта наказателно постановление. Нарушението, описано в него съответства на това в акта. НП е връчено лично на жалбоподателя срещу подпис.

Налице е конекситет между отделните части на наказателното постановление. Изложените факти в обстоятелствената част на АУАН и на издаденото въз основа на него НП, съответстват на правната квалификация на деянието, като нарушение на разпоредбата на чл.174, ал.3 от ЗДвП. Съгласно цитираната разпоредба водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв.

В санкционната част на наказателното постановление е конкретизирано, че административното наказание се налага за извършено нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП, в хипотезата на предложение първо, което съответства на описаните в АУАН и НП факти – отказ да бъде извършена проверка с техническо средство – Дрегер Алкотест 7510, за установяване наличието на алкохол в кръвта.

Вмененото на жалбоподателя нарушение на ЗДвП се явява доказано от събраните по делото доказателства, съобразно изложените по-горе съображения.

Предвид на изложеното, законосъобразно на М.Г.А. са наложени предвидените в чл.174, ал.3 от ЗДвП административни наказания, във визирания от закона фиксиран размер - глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години. Наказателното постановление, като правилно и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Мотивиран от горното, съдът  

  

                                           Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №18-0938-003962/07.08.2018г.  на Началник Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР Плевен, с което на М.Г.А., ЕГН:**********, с адрес: ***, са наложени на основание чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП административни наказания ГЛОБА в размер на 2000 лева и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 24 месеца, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                         

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: