П Р И С Ъ Д А

 

гр. ЛЕВСКИ, 23.01.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - гр.Левски в открито съдебно заседание на двадесет и трети януари през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. С.Т.

                                                                  2. М.Л.

 

при секретаря Илияна Петрова, в присъствието на прокурора Мая Тончева, разгледа докладваното от съдия Николаева наказателно н.о.х.д. №414 по описа за  2018г.  и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.И.П.,  роден на *** ***, с българско гражданство, с адрес:***, с начално образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 08.01.2018 г., около 02.00 часа в гр.Л., област П., запалил имущество със значителна стойност – 25065,56 лева –  лек автомобил марка „***” с рег. № ***, собственост на Г.В.Г. *** пред дворно място и къща с № 56, като същият е напълно изгорял, поради което и на ОСНОВАНИЕ чл.330, ал.1 от НК, във връзка с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на наказание ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл.58а от НК НАМАЛЯВА с 1/3, като подсъдимият Г.И.П. следва да търпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.И.П., със сочена по-горе самоличност, за ВИНОВЕН в това, че на 08.01.2018 г., около 02.00 часа в гр.Л., област П., чрез запалване, противозаконно повредил чужда движима вещ –  лек автомобил марка „***” с рег. № *** (облицовката на предна броня, предната решетка, маската в предна броня, фарове предни ляв и десен, халогенни фарове предни ляв и десен и 2 броя предни калници) с обща щета на стойност 790,27 лв., собственост на Д.А.Г. от с.гр., с ползвател В. Г.Г. от с.гр., поради което и на ОСНОВАНИЕ чл.216, ал.1 от НК, във връзка с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл.58а от НК НАМАЛЯВА с 1/3, като подсъдимият Г.И.П. следва да търпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА.  

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание измежду наложените по-горе по отношение на Г.И.П., със сочена самоличност, а именно ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да се търпи при първоначален ОБЩ режим на основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

ПРИСПАДА на основание чл.59, ал.1 от НК при изпълнението на така наложеното общо наказание лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, времето, през което подсъдимия Г.И.П. е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, считано от 08.01.2018г., както и времето, през което е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“, считано от 10.12.2018г.

ПРИВЕЖДА В ИЗПЪЛНЕНИЕ на основание чл.68, ал.1 от НК наложеното на подсъдимия Г.И.П., с посочена по-горе самоличност, наказание ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА по н.о.х.д. № 334/2017 г. по описа на РС-Левски, влязло в законна сила на 17.08.2017г., което да бъде ИЗТЪРПЯНО ОТДЕЛНО от наложеното на подсъдимия с настоящата присъда общо най-тежко наказание, при първоначален ОБЩ режим, на основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

ОСЪЖДА на основание чл.45 от ЗЗД подсъдимия Г.И.П., със сочена по-горе самоличност, да заплати на гражданския ищец Г.В.Г. ***, ЕГН **********, сумата от 25065,56 лева, представляваща обезщетение за причинените му в резултат на престъплението имуществени вреди – стойността на запаления му и унищожен автомобил „***” с рег. № ***, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на непозволеното увреждане – 08.01.2018г., до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА Г.И.П., със сочена по-горе самоличност, да заплати на Г.В.Г., със сочени по-горе данни, направените от последния деловодни разноски в размер на 1500 лева.

ОСЪЖДА Г.И.П., със сочена по-горе самоличност, да заплати по сметка на РС-Левски държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, а именно – сумата от 1002,62 лева.

ОСЪЖДА Г.И.П., със сочена по-горе самоличност, да заплати направените деловодни разноски общо в размер на 813,94 лв., от които 340 лв. – по сметка на РС гр.Левски, а 473,94 лв. – по сметка на ОД на МВР гр.Плевен.  

ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: 1 брой туба, 1 брой тампон с обтривка, 1 брой шише с жълта течност (бензин), 1 брой пластмасова туба 11 л., 1 брой синя капачка и опаковки, които след влизане на присъдата в законна сила да се унищожат.  

Веществените доказателства: 1 брой вишнево яке, 1 брой тениска, 2 броя обувки, 1 брой дънки, 2 броя чорапи, 1 брой вишнево горнище (дрехи, собственост на подсъдимия), след влизане в сила на присъдата да се върнат на собственика.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.     

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                                                                                                                                      2.