Мотиви към Решение  №24 от 19.02.2019г., постановено по АНД №20/2019г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – гр.Левски е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – гр. Левски за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК по отношение на К.Т.Ц. ***, за това, че на 16.01.2019г., в гр.Б., обл.П., без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, държал високорискови наркотични вещества – наркотичен коноп /марихуана/ с общо тегло 1,862 гр., със съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 17,4%, на стойност 11,172 лв., като случаят е маловажен – престъпление по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – гр.Левски поддържа изцяло внесеното предложение. Счита, че по делото са събрани категорични доказателства за осъществяване от страна на обвиняемия на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Изразява становище, че са налице предпоставките на чл.78а от НК, поради което моли обвиняемият да бъде признат за виновен и да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на съответното административно наказание. Моли в негова тежест да бъдат присъдени направените разноски, а остатъкът от наркотичното вещество да бъде унищожено.

Защитникът моли при определяне наказанието на обвиняемия да бъде взето предвид обстоятелството, че същият изяло съдействал за разкриване на обективната истина в хода на ДП, съжалявал за стореното, че е с чисто съдебно минало.

Обвиняемият поддържа заявеното от защитника му. При упражняване на предоставеното му от съда право на последна дума заявява, че съжалява за стореното, няма да се повтаря, моли да му бъде наложено минимално наказание.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият К.Т.Ц. е роден на *** *** Т., с постоянен адрес ***, българин, с българско гражданство, със средно образование, неженен, работи, неосъждан, с ЕГН:**********.

На 16.01.2019г., обвиняемият К.Ц. ***, като се прибирал в гр.Б. Същият носел в себе си 1,862 гр. наркотичен коноп /марихуана/, със съдържание на активнодействащия компонент тетрахидронакабинол 17,4 %, на стойност 11,172 лв., който бил поставен в прозрачен полиетиленов плик. Наркотикът бил закупен от обвиняемия от неизвестно лице от гр.Плевен за собствени нужди и ползване.

Около 15,30 ч. автобусът паркирал на спирка до административната сграда на „**“ ЕАД, гр.Б., на ул.“***“ №1. По същото време на спирката се намирали свидетелите К. Ч. и Л. Д. – служители на РУ – Б., по повод на получен сигнал за държане на наркотични вещества от К.Т.Ц.. След като слязъл от автобуса, обвиняемият бил поканен от свидетелите Ч. и Д. да ги последва в РУ Б., където отишъл доброволно. В полицейското управление Ц. бил попитан от полицейските служители дали има наркотични вещества в себе си, на което той отговорил положително и извадил от дрехите си полиетиленово пликче, с неправилна форма, с приблизителни размери около 4/4, съдържащо суха, зелена, тревиста маса, наподобяваща марихуана, представляваща държаните от обвиняемия 1,862 гр. наркотичен коноп. К.Ц. обяснил, че веществото е марихуана и е за негова лична употреба. Същият предал доброволно наркотичното вещество на св.К. Ч. с протокол за доброволно предаване от 16.01.2019г., в който обвиняемият собственоръчно написал, че марихуаната е негова, за негова лична употреба и че е закупена от непознато за него лице. Полиетиленовото пликче с веществото в него било поставено в кафяв хартиен плик, който бил запечатан с печат №234-РДВР-Плевен, подписан от свидетелите Ч. и Д., както и от К.Ц.. По повод случая било образувано процесното досъдебно производство.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК доказателства и доказателствени средства: гласни доказателствени средства -  показанията на свидетелите К. Л. Ч., Л. Н. Д., обясненията на К.Т.Ц., дадени в ДП при разпита му като обвиняем; писмени доказателства и доказателствени средства – 2 бр. протокол за доброволно предаване, протокол за оценка на наркотични вещества, характеристична справка, справка за съдимост; заключението на вещото лице по изготвената физико-химична експертиза.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Левски и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на свидетелските показания, като логични, безпротиворечиви и депозирани от лица, даващи показания за непосредствено възприетото от тях по време на изпълнение на служебните им задължения, без каквито и да било данни за възможна заинтересованост от изхода на делото. От тях се установява по безспорен начин, датата и мястото на осъществяване на деянието, както и обстоятелствата относно упражняваната от обвиняемия фактическа власт върху наркотичното вещество.

Кредитирани бяха изцяло и дадените от обвиняемия обяснения,  тъй като по делото не са налице доказателства, които да ги опровергават. Напротив, същите се подкрепят от останалия доказателствен материал, предвид на което съдът ги цени като годни гласни доказателствени средства по делото, освен като израз на правото му на защита. В обясненията си Ц. признава, че на инкриминираната дата държал в себе си около 2 гр. марихуана за лична употреба, скрита в бельото му, която предал в сградата на РУ Белене на свидетелите Д.и Ч.

В подкрепа на гласните доказателствени средства са и приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като неоспорени от страните.

Съдът даде вяра и на заключението на вещото лице по назначената физико-химическа експертиза, като изготвено от компетентно лице, обосновано, добросъвестно депозирано. От същото се установява по категоричен начин, че намерената у обвиняемия растителна маса, по морфология и наличието на канабиноиди се определя като наркотичен коноп, с процент на активно действащото вещество тетрахидроканабинол - 17,4%.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемият К.Т.Ц. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 от НК.

От обективна страна, на 16.01.2019г. в гр.Белене, обл.Плевен, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия Закон, държал високорискови наркотични вещества – наркотичен коноп (марихуана) с общо тегло 1,862 гр., със съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 17,4% на стойност 11,172 лв.

Фактическата власт върху посоченото вещество обвиняемият установил като го закупил  от непознато за него лице от гр.П. и я осъществявал като го бил поставил в дрехите си, при което разполагал с възможността да извършва фактически и правни действия с него.

За притежанието на марихуаната К.Т.Ц. не е имал надлежно разрешително, съобразно изискванията на ЗКНВП.

 Съгласно Списък I на Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г., изменена с Протокола от 1972г. (ратифицирана от РБ, обн. ДВ. бр. 87/15.10.1996 г.) марихуаната (конопа) е наркотично (упойващо) вещество. Същата е под международен контрол, съгласно цитираната Конвенция и Конвенцията на ООН от 1988г. срещу незаконния трафик на упойващи вещества и психотропни субстанции (ратифицирана от РБ, обн. ДВ. бр. 89/19.1993г.), като с ратифицирането на посочените международни актове марихуаната (конопът) е поставена и под национален контрол - в съответствие с тези актове е и издадения ЗКНВП. Марихуаната (конопът) е включена в списъка – Приложение №1 към чл.3, ал.2 на ЗКНВП на растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, поради което представлява високорисково наркотично вещество по смисъла на 354а, ал.3, т.1 от НК.

Осъщественото от обвиняемия Ц. деяние представлява маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 от НК, който законодателят е криминализирал в разпоредбата на чл.354а, ал.5 от НК. Съгласно посочената разпоредба маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед липсата и незначителността на вредните последици или с оглед други смекчаващи отговорността обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от съответния вид. В процесния случай, с оглед на количеството държан наркотик -1,862 гр., ниската възраст на подсъдимия, обстоятелството, че наркотичното вещество било предназначено за лична употреба, както и съдействието му на органите на разследването и на съда, конкретното деяние разкрива по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от този вид.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства, които не съдържат противоречия относно обстоятелството, че именно обвиняемият е лицето, което на инкриминираната дата и място е държало у себе си процесното наркотично вещество, което е извадило от дрехите си и предало доброволно на полицейските служители.

От субективна страна обвиняемият е извършил деянието при форма на вината пряк умисъл. Същият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици. Той е съзнавал, че държаното от него вещество представляват наркотично такова, както и че притежаването му е забранено от закона. Същият обаче е целял именно противозаконното държане на наркотичното вещество, за своя лична употреба.

По наказанието:

Налице са предпоставките на чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. За престъплението по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 от НК се предвижда наказание глоба до хиляда лева. Обвиняемият не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и не е осъждан. От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

Предвид на това, съдът призна обвиняемия за виновен, като го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв. При определяне размерът на административното наказание глоба съдът съобрази разпоредбата на чл.78а, ал.5 от НК, съгласно която когато за извършеното престъпление е предвидено само наказание глоба, административното наказание не може да надвишава размерът на тази глоба.

Относно веществените доказателства:

На основание чл.354a, ал.6 от НК съдът отне в полза на Държавата веществените доказателства - 1,662 грама наркотичен коноп (марихуана) с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 17,4 % (количество останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико-химична експертиза), предадено за съхранение в Централно митническо управление град София на основание чл.91 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, което след влизане на решението в сила да бъде унищожено. Веществените доказателства - опаковки ХЕ №Н-20/18.01.2019г., поставени в полиетиленов прозрачен плик с етикет означен с №2, с надпис „ВД” и опаковки към ХЕ №Н-20/18.01.2019г. на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен и към БП №ЗМ 4/2019г. РУ Белене и запечатани със силиконов печат с надпис в него „105-РДВР – Плевен”, съдът постанови след влизане на решението в сила да бъдат унищожени,като вещи без стойност.

Относно разноските:

На основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемият К.Т.Ц. бе осъден да заплати по сметка на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 91,72 лева за извършена физико-химична експертиза.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: