РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _03.01._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _трети декември_ 2018 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_369_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Я.К.А. *** г. на Началник РУП към ОД МВР П. РУ Б. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. В писмото, с което е изпратена преписката е изразено становище по жалбата, като е заявено, че при допълнителна проверка при окомплектоване на материалите към преписката е установено, че е допусната техническа грешка, поради което следва обжалваното НП да бъде отменено като незаконосъобразно.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения с административно наказателната преписка акт за установяване на административно нарушение е, че по отношение на жалбоподателя е съставен такъв затова, че на 09.09.2018 г. в гр. Белене управлява лек автомобил с рег. № *********, собственост на И.Ж.Г. след употреба на алкохол, установен с техническо средство /посочено по вид и фабр. Номер/, което отчело  0,59 промила в издишания въздух от водача. На водача е издаден талон за медицинско изследване. В акта е отразено също така, че водачът не може да представи свидетелство за регистрация на МПС. Отразено е, че водача е нарушил чл. 100 ал.1 т.2 от ЗДП и чл. 5 ал.3 т.1 пр.1 от ЗДП.

          По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посочените в акта нарушения на жалбоподателката са наложени две административни наказания – по чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДП – глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца и по чл. 183 ал.1 т.1 пр.3 от ЗДП – глоба в размер на 10 лв.

В съдебно заседание е разпитан като свидетел К.А. ***, работещ като младши автоконтрольор, който е съставил акта. От показанията на същия се установява, че на въпросната дата е изпълнявал служебните си задължения като младши автоконтрольор по предварително утвърден график, че на тази дата жалбоподателката е спряна от колегите му, а именно от М.П.Н., които са й извършили проверка с техническо средство, но акта е написан от него, тъй като колегата му, хкойто е извършил проверката се е водил още командирован в РУ – Н. Свидетелят заявява, че е видял показанието на техническото средство, съставил е акт и е издал талон за медицинско изследване. Известно му е, че водачът се е явил за медицинско изследване, но какъв е резултатът от изследваната кръвна проба не му е известно.

По делото е представено копие от протокол за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол в кръвта, от заключението на който се установява, че в получената за изследване кръв, взета от Я. А. се е доказал етилов алкохол в концентрация 0,46 промила.

Предвид резултата от химическото изследване на взетата от жалбоподателката кръвна проба, съдът приема, че нарушението за което А. е наказана не е извършено от нея, тъй като същата не е управлявала МПС с концентрация на алкохол над 0,5 промила.

При съставяне на акта и издаване на наказателното постановление са допуснати и други нарушения, водещи до незаконосъобразност на Наказателното постановление и неговата отмяна.

Както бе посочено по-горе /видно от показанията на разпитания по делото свидетел – служител в РУ Белене/ жалбоподателката е спряна и е проверена от лице, което към този момент не е имал компетентност на територията на РУ Б., тъй като е било командировано в РУ Н.

Допуснато е и нарушение на процесуалните правила при съставяне на Наказателното постановление, като не е описано ясно и точно извършеното нарушение. При квалифициране на нарушението административно наказващия орган е изписал пълния текст от закона, който приема, че е нарушен от водача, без да съобрази обстоятелството, че в този текст са визирани три различни хипотези, първата от които управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда, втората хипотеза е управление на трамвай с тази концентрация на алкохол и третата хипотеза е управление на самоходна машина с тази концентрация на алкохол. При издаване на наказателното постановление административно наказващия орган е длъжен да посочи конкретната хипотеза, която приема, че е нарушена, за да не се създава неяснота и за да има възможност наказаното лице не само да разбере какво нарушение му се вменява, без да се налага да предполага, но и за да може същото да организира по адекватен начин защитата си.

Предвид всички събрани по делото доказателства съдът приема, че от една страна водача не е допуснал нарушение по чл. 5 ал.3 т.1 от ЗДП, тъй като не е управлявало посоченото МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително, а от друга страна дори и да е допуснал второто вменено му нарушение да не носи свидетелство за регистрация на МПС /за което нарушение няма каквито и да било доказателства, дори и свидетелските показания на актосъставителя/, то водача е спрян и проверката е извършена от некомпетентно лице, командировано към онзи момент в районно управление в друго населено място с друг район на действие. Съдът приема и отразеното по-горе, че при съставяне на НП административно наказващия орган е допуснал съществено нарушение на правото на защита на лицето, което се наказва, като не е уточнил хипотезата от закона, която приема, че е нарушена от водача.

На основание изложеното, съдът приема, че обжалваното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Воден от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № ****** от 02.10.2018 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР П., РУ Б., с което на Я.К.А. ***, ЕГН **********  е наложено административно наказание на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.3 от ЗДП – глоба в размер на 10 лв. и на основание чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, за нарушения, за които е съставен АУАН *****/09.09.2018 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

                                      

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: