РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _17.01._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _седемнадесети декември_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                            

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_394_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Й.М.К. ***41-000555/05.10.2018 г. на Началник РУП към ОД МВР П. РУ Б. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения с административно наказателната преписка акт за установяване на административно нарушение е, че по отношение на жалбоподателя е съставен такъв затова, че на 20.09.2018 г. в 11.00 часа Община Б. на път  Б. – С. – Б. при км. 21,  управлява товарен автомобил ********** с рег. № *********, собственост на ЕТ ************** без платена винетна такса за 2018 г. в акта е отразено, че ППС е с допустима маса повече от 12 тона – 17 000  кг. – видно от удостоверение за техническа изправност за ППС. Отразено е също така, че водача е нарушил чрл. 139 ал. 5 от ЗДП и са иззети като токазателства контролен талон и свидетелство за регистрация на МПС с посочени съответни номера.

          По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посоченото в акта нарушение на жалбоподателя е наложено административно наказание – по чл. 179 ал.3 т.1 от ЗДП – глоба в размер на 3000 лв.

В съдебно заседание са разпитани като свидетели актосъставителя и свидетеля по акта, от показанията на които се установява, че същите са спрели за проверка водача на автомобила и при извършената документална проверка са установили, че водача няма платена винетна такса, като му е съставен акт.

В тежест на административно наказващия орган е да установи, че действително жалбоподателя е извършил нарушението, за което му е съставен акт и е издадено НП. По делото, въпреки отразеното в акта, че е иззето като доказателство свидетелството за регистрация на МПС и че допустимата маса на МПС е установена от удостоверение за техническата изправност на ППС /които обстоятелства са отразени и в обжалваното НП/  не са представени каквито и да било доказателства, от които да се установява каква е масата на посоченото в АУАН и НП МПС. Към преписката е приложено  копие от винетка К2 евро ІІІ от 20.09.2018 г.  за рег. № СТ 5600АК, която винетка е за камиони над 3,5 тона до 12 тона и автобуси и от която се установява, че към момента на проверката, същата е била налична /предвид обстоятелството, че е приложена към преписката/. Както, обаче бе посочено по-горе по делото няма представено каквото и да било доказателство установяващо каква е масата на управляваното от жалбоподателя МПС, за да се направи извода, че представеното копие от винетка не съответства на масата на конкретното МПС.

При това положение, съдът приема, че по делото няма данни жалбоподателя да е управлявал МПС без да е заплатил дължимата се за същото винетна такса, а обжалваното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0241-000555 от 05.10.2018 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР П., РУ Б., с което на Й.М.К. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 179 ал.3 т.1 от ЗДП – глоба в размер на 3000 лв. за нарушение, за което е съставен АУАН АА44551/20.09.2018 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

                                       

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: