РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _14.01._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _четиринадесети януари_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Мая Тончева  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_440_ по описа на съда за _2018 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на П.П.Я. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.131, ал.1, т.12, във връзка с чл.130, ал.2 от НК за това, че на 27.09.2018 г. в двора на ************, по хулигански подбуди, чрез удар с ръка, причинил на М.В.Ц., ЕГН **********,***, лека телесна повреда, изразяваща се в зачервяване на лицето и лявото ухо, довели до болки и страдания без разстройство на здравето.

Представителят на Районна прокуратура гр.Л. поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Обвиняемият се признава за виновен и моли съда да му наложи минималното предвидено в закона наказание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          П.П.Я. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, безработен, женен,   неосъждан, ЕГН **********.

         На 27.09.2018 г., по време на празника на ****************** свидетелят М.Ц. бил със свои приятели в двора на училището.  По това време свидетелят П.П. също бил в двора на училището. Между П. и Ц. възникнал словесен спор, при който П. нарекъл Ц. „очилатко” и посегнал да го удари, но не успял. Тогава Ц. на свой ред посегнал и ударил П. в областта на носа, след което от носа на П. потекла кръв. Свидетелят А. видял, че от носа на П.П. тече кръв и извикал майка си – свидетелката И.Г., която работи като медицинска сестра в училището. Свидетелката Г. веднага се отзовала и оказала помощ на П.. След като кръвта спряла, свидетелят П.П. се обадил на родителите си – на обвиняемия Я. и свидетелката З.Д., като им казал, че бил нападнат от свой съученик. Родителите на П. дошли в училището, след което обвиняемият Я. намерил свидетеля Ц., който побягнал от него. Въпреки че забелязал уплахата в детето, обвиняемият Я. го догонил и пред намиращите се там учители и деца го ударил с длан два пъти в областта на лицето. Вследствие на нанесените удари, лицето и лявото ухо на Ц. се зачервили. Виждайки случилото се, се намесили свидетелката Е.И. – учител в училището, както и свидетелят Г.Г., присъствал на празника на училището. Било сигнализирано на тел.112, след което пристигнали полицейски служители, както и родителите на М.Ц.

Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните на досъдебното производство свидетели. На досъдебното производство е извършена съдебно-медицинска експертиза и от заключението на същата се установява, че на Ц., вследствие на нанесените удари, са били причинени непродължителни физически болки и страдания.   

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.131, ал.1, т.12, във връзка с чл.130, ал.2 от НК.

За извършеното от Я. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация.

Тъй като П.П.Я. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Я. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА П.П.Я., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, безработен, женен,   неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.131, ал.1, т.12, във връзка с чл.130, ал.2 от НК, за това, че на 27.09.2018 г. в двора на ************, по хулигански подбуди, чрез удар с ръка, причинил на М.В.Ц., ЕГН **********,***, лека телесна повреда, изразяваща се в зачервяване на лицето и лявото ухо, довели до болки и страдания без разстройство на здравето и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: