ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _12.07. 2019 г.

 

Районен съд – Левски, ІІІ състав в публичното съдебно заседание на _дванадесети юли  2019 г.  в състав:

 

               Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                 Съдебни заседатели:

                                            

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора _Мая Тончева сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 230 по описа за 2019 г.  докладвано от съдия _Николаева.

На именното повикване в _11.30_ часа се явиха:

 

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

ОБВИНЯЕМИЯТ И.А.Г. – явява се лично и с адв.А.А. с пълномощно към досъдебното производство.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.А. – Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

        Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

                                ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

И.А.Г. – роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, със средно образование, разведен, работи, неосъждан, ЕГН **********.

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

ПРОКУРОРЪТ Не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

        Моля като част от споразумението да бъде допълнено вещите, предмет на делото да бъдат унищожени съгласно реда предвиден в Закона за управление на отпадъците.

АДВ.А. – Не правим отводи на състава на съда и съдебния секретар. Сключили сме споразумение с представителя на РП и моля да го одобрите. Съгласен съм с  искането за веществените доказателства.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Не правя отводи, нямам искания. Поддържам това, което каза адвокатът ми. Съгласен съм искането на прокурора за допълване на постигнатото споразумение.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

        Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение със внесеното в дн.с.з. допълнение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение по н.о.х.д. №230/2019г. по описа на РС-Левски, по следствено дело по пр.пр. №553/2015г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, обвиняемият И.А.Г., ЕГН ********** и защитника му адв.А.А. от Разградска АК, съгласно което:

 

Обвиняемият И.А.Г., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че през непродължителен период от време – на неустановени дати от м.септември до м.октомври 2014г., както и през м.март 2015г. и м.юни 2015г. при една и съща обстановка, при еднородност на вината, в условията на евентуален умисъл, в землището на гр.Левски, в съучастие като съизвършител с А.И. Г.,***, осъществили повече от две деяния: управлявали – транспортирали (товарили, превозвали и разтоварили) отпадъци от вида: отработени масла – охлаждащо-смазочни течности „*** с търговска марка „***”, с класифициран код *** и наименование „Машинни емулсии и разтвори несъдържащи халогенни елементи”, собственост на „***” ЕООД, които нерегламентирано изхвърлили посредством товарен автомобил „***”, с рег. №*** (собственост на А. И. Г.) и изоставили в местността „***” на географска локация с координати №43 градуса, 20 мин., 54.5 секунди, не по установения ред в нарушение на чл.29, ал.2 от Закона за управление на отпадъците: (2) Забранява се изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците, и с това причинили немаловажна вреда на околната среда – замърсяване на почвения участък с площ 90 кв.м., с различна дълбочина от почвения профил в посочения поземлен имот, както свледва:

1. За това, че на неустановен ден през м.септември 2014г., в землището на гр.Левски, А* И* Г. управлявал -  транспортирал (товарил, превозил и разтоварил) отпадъци, които нерегламентирано изхвърлил посредством товарен автомобил „***”, с рег. №*** и изоставил на място с координати №43 градуса, 20 мин. 54.5 секунди, не по установения ред, в нарушение на чл.29, ал.2 от Закона за управление на отпадъците и с това причинил немаловажна вреда на околната среда;

2. За това, че на неустановен ден през м.октомври 2014г., в землището на гр.Левски, А. И. Г. управлявал -  транспортирал (товарил, превозил и разтоварил) отпадъци, които нерегламентирано изхвърлил посредством товарен автомобил „***”, с рег. №*** и изоставил на място с координати №43 градуса, 20 мин. 54.5 секунди, не по установения ред, в нарушение на чл.29, ал.2 от Закона за управление на отпадъците и с това причинил немаловажна вреда на околната среда;

3. За това, че на неустановен ден през м.март 2015г., в землището на гр.Левски, И.А.Г. управлявал – транспортирали (товарил, превозил и разтоварил) отпадъци, които нерегламентирано изхвърлил посредством товарен автомобил „***”, с рег. №*** и изоставил на място с координати №43 градуса, 20 мин. 54.5 секунди, не по установения ред, в нарушение на чл.29, ал.2 от Закона за управление на отпадъците и с това причинил немаловажна вреда на околната среда;

4. За това, че на неустановен ден през м.юни 2015г., в землището на гр.Левски, А. И. Г. управлявал - транспортирал (товарил, превозил и разтоварил) отпадъци, които нерегламентирано изхвърлил посредством товарен автомобил „***”, с рег. №*** и изоставил на място с координати №43 градуса, 20 мин. 54.5 секунди, не по установения ред, в нарушение на чл.29, ал.2 от Закона за управление на отпадъците и с това причинил немаловажна вреда на околната среда и с това причинил немаловажна вреда на околната среда.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемия И.А.Г.. Извършено е виновно при форма на вината евентуален умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.353б, ал.2, т.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на И.А.Г., ЕГН ********** на основание чл.353б, ал.2, т.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 и чл.55, ал.1 от НК се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА И ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

 

Възпитателната работа по отношение на обвиняемия И.А.Г., ЕГН **********, през изпитателния срок се възлага на мл.РИ при РУМВР – Левски, отговарящ за района на местоживеене на обвиняемото лице.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага по – лекото наказание глоба, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

 

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

Направените разноски на досъдебното производство са в размер общо на 995,51 лв., като половината от същите в размер на 497,75 се възлагат за заплащане на И.А.Г..

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА на държавата веществените доказателства,  приложени по делото:

4 бр. стъклени бурката от 680 грама, съдържащи смес от почва и трева, иззети от У. П. – разследващ полицай при РК –левски на 18.05./2015г. с протокол заоглед наместопоризшествие в землището на гр.Левски.

4 бр. стъклени бурката, от 680 грама, съдържащи черна маслена течност, иззети от У. П. – разследващ полицай при РК –левски на 18.05./2015г. с протокол заоглед наместопоризшествие в землището на гр.Левски.

3 бр. образци за сравнитено изследване, поставени в стъклени буркани, етикетирани и слепени с бяла самозалепваща слепка, носеща подписи на ВЛ и ПЛ, – иззети от Ц. С. – следовател при ОСлО – ОП – Плевен на 07.04.2016г. с протокол за оглед на местност в землището на гр.Левски;

 

4 бр. пластмасови шишета, съдържащи емулсия – според етикецията в два контейнера се съхранява използвана емулсия, а в други два – неизползвана. предадени с обяснителна записка на ******* ЕООД;

 

Веществените доказателства са поставени в картонен кашон, който бил поставен в черен полиетиленов чувал и са запечатани с печат на следовател под номер 40 – ОСС – Плевен,

 след влизане в сила на определението ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност, при спазване разпоредбите на Закона за управление на отпадъците.

 

 

 

ПРОКУРОР:            ЗАЩИТНИК:               ОБВИНЯЕМ:                (М.Тончева)            (адв.А.)            (И.Г.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.        Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

       

НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №230/2019г. по описа на РС-Левски, по следствено дело по пр.пр. №553/2015г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, обвиняемият И.А.Г., ЕГН ********** и защитника му адв.А.А. от Разградска АК споразумение.

        ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №230/2019г. по описа на РС-Левски, по следствено дело по пр.пр. №553/2015г. по описа на РП – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

АДВ.А. – Моля да се произнесе по взетата мярка за неотклонение „Подписка”.

 

Съдът с оглед  одобреното споразумение между страните и прекратяване на наказателното производство поделото се занима и с взетата по отношение на обвиняемия И. А. Г. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА”.

Предвид факта, че на обвиняемия е наложено наказание при приложение разпоредбата на чл.66 от НК, както и, че споразумението влиза в сила незабавно след одобряването му, намира, че мярката за неотклонение е изпълнила предназначението си, поради което на основание чл.309, ал.4, пр.2 от НПК, съдът намира, че взетата МН „Подписка” следва да бъде отменена.

Предвид гореизложеното и на основание чл.309, ал.4, пр.2 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия И.А.Г.,  ЕГН ********** мярка за неотклонение „ПОДПИСКА”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба и протест пред ПлОС в 7 – дневен срок от днес.

 

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 12.00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: