Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 11.06.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на четиринадесети май през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора ……………., като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №139 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по жалба от С.С.Ч. *** против Електронен фиш Серия К №2572539, издаден от ОДМВР – Плевен, с който на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП, за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, установено с автоматизирано техническо средство, на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 100 лева.

         В жалбата е наведен довод, че ел.фиш е незаконосъобразен, тъй като е постановен в нарушение на материалния закон при определяне на отговорния за нарушението субект. Твърди се, че неправилно жалбоподателят бил санкциониран, в качеството му на законен представител на форма „***” АД, вместо действащия към момента на извършване на нарушението такъв – г-н М. В. Ч.. Посочено е, че жалбоподателят С.Ч. участва в Съвета на директорите на дружеството, но не е негов законов представител. Изложени са съображения, че дружеството се представлява от неговия изпълнителен директор – „***’АД, чрез физическото лице негов представител М. В. Ч.. На основание разпоредбата на чл.235, ал.2 от Търговския закон и чл.35, ал.2, т.4 от устава на „***” АД изпълнителният директор бил овластен от членовете на съвета да представлява сам дружеството, като това обстоятелство било вписано в Търговския регистър, на основание разпоредбата на чл.235, ал.3 от ТЗ. Наведен е довод, че привличането на жалбоподателя, като наказателно отговорен субект за извършено нарушение на ЗДвП било в противоречие с материалния закон, което водело до незаконосъобразност на издадения акт. Иска се обжалваният електронен фиш да бъде отменен.

         Ответната страна по жалбата - ОДМВР – Плевен изразява становище, че електронният фиш е издаден при спазване на съответните нормативни актове.

В проведеното по делото съдебно заседание страните, редовно призовани, не се явяват и не се представляват.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Издаден е електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система - Серия К №2572539 за това, че на 27.02.2019г. в 09:32 часа, в населено място, път I-3 (Бяла-Ботевград) км.48+200, ул.”Васил Левски” в посока към с.Обнова, нарушение установено с АТСС TFR1-M 585/12г. и отчетен толеранс от 3 км., с МПС товарен автомобил "***", с рег. №***, е извършено нарушение за скорост, установено и заснето с автоматизирано техническо средство № TFR1-M 585, като разрешената скорост е 50 км/ч., установената скорост е 77 км/ч., превишаването на разрешената скорост е 27 км/ч. За посоченото нарушение на жалбоподателя С.С.Ч. - като законен представител на „***” ЕАД, гр.Б., ЕИК:***, на основание чл.189, ал.4, във вр. с чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП, е наложено административно наказание Глоба в размер на 100 лв., за извършено нарушение по чл.21, ал.1 от ЗДвП.

Фактическата обстановка съдът прие за установена от приетите по делото писмени доказателства – Електронен фиш серия К №2572539; Удостоверение за одобрен тип средство за измерване №10.02.4835, Заповед рег. №316з-3923/23.11.2018г. на Директор на ОДМВР – Плевен, дневник за обработка и въвеждане на фишове от автоматизирано техническо средство TFR1-M №585/2012г. за 27.02.2019г., Заповед №8121з-172/29.02.2016г. на Министъра на вътрешните работи, Заповед №8121з-931/30.08.2016г. на Министъра на вътрешните работи, Протокол - приложение към чл.10, ал.1 от Наредба №8121з-532/12.05.2015г. за рег.№316р-7921/13.03.2019г. за използване на автоматизирано техническо средство или система, протокол №5-30-18 от проверка на мобилна система за видеоконтрол “TFR-1M”, клип №12311/27.02.2019г., Справка АИС „Регистрация на ПС и собственици“ за МПС с рег.№***, справка от Търговски регистър по партидата на „***” АД, ЕИК:***.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата е процесуално ДОПУСТИМА. Същата е депозирана от процесуално легитимирано лице. Съгласно посоченото в жалбата, електронният фиш е получен на 06.03.2019г. в централния офис на „***” АД. Към административно – наказателната преписка няма приложени доказателства за датата на връчване на ел.фиш, като е отбелязано, че разписката не е върната към момента на окомплектоването на преписката. Предвид на това, срокът следва да бъде тълкуван в полза на жалбоподателя, поради което съдът прие, че жалбата, подадена на 20.03.2019г., е депозирана в срок. Разгледана по същество, същата е ОСНОВАТЕЛНА, по следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл.188, ал.2 от ЗДвП, когато нарушението е извършено при управление на моторно превозно средство, собственост на юридическо лице, предвиденото в този закон наказание се налага на неговия законен представител или на лицето, посочено от него, на което е предоставил управлението на моторното превозно средство.

Безспорно установено от доказателствата по делото е, че административно-наказателната отговорност на жалбоподателя С.С. Ч., е ангажирана посредством издадения ел. фиш серия К №2572539, в качеството му на законен представител на дружество „***” АД, гр.Бургас. Видно от приложената справка от АИС „Регистрация на ПС и собственици“ лек автомобил *** с рег.№*** е собственост на посоченото юридическо лице - „***” АД, гр.Б.

Установява се от приложена към жалбата справка от Търговския регистър и направена служебно от съда такава по ЕИК на акционерното дружество, собственик на автомобила, че същото се управлява по едностепенната система, като негов орган на управление е Съвет на директорите, чийто членове са жалбоподателят С.С.Ч. и юридическите лица „***” АД и „***” АД. Видно от направеното вписване в ТР, „***”АД се представлява от един от членовете на Съвета на директорите, а именно „***”АД, чрез неговия законен представител М.В. Ч.. Съгласно чл.235, ал.2 от ТЗ Съветът на директорите може да овласти едно или няколко лица от състава си да представляват дружеството, а съгласно ал.3 на същата разпоредба, имената на лицата, овластени да представляват дружеството, се вписват в търговския регистър. Именно такава е процесната хипотеза, предвид направеното вписване в ТР, че дружеството се представлява от посочения член на СД – „***”АД, чрез М. В. Ч.. Макар и член на орган на управление на дружеството, жалбоподателят С.С.Ч. не се явява негов законен представител, предвид на което незаконосъобразно административно-наказателната му отговорност е ангажирана на основание чл.188, ал.2 от ЗДвП. Обжалваният ел. фиш е издаден в нарушение на процесуалния закон и като такъв следва да бъде отменен.

Мотивиран от горното, съдът  

 

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство серия К №2572539, издаден от ОДМВР – Плевен, с който на основание чл.189, ал.4, във вр. с чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП, на С.С.Ч., ЕГН:**********, в качеството му на законен представител на „***” АД, гр.Б., ЕИК:***, със седалище и адрес на управление: гр.Б., ул.”***”№*, е наложена глоба в размер на 100 лв. за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.                                       

 

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: