РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _01.03._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _четвърти февруари_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_630_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 127 ал.2 от СК и по чл. 127а ал.2 от СК и с насрещен иск с правно основание чл. 127а ал.2 от СК.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

На основание изложеното, съдът

РЕШИ:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Й. Й. Н., ЕГН ********** на неговата майка В.Н.Н. с настоящ адрес:***, ЕГН ********** и определя местоживеенето на детето на адреса на майката, която към настоящия момент е с настоящ адрес:***.

          ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Й.Г.Н., ЕГН ********** *** с малолетното дете Й. Й. Н., ЕГН ********** както следва:

БАЩАТА Й.Г.Н.  има право да вижда и взема малолетното дете Й. Й. Н. при себе си в 8.00 часа сутринта на всеки първи и трети съботен ден на месеца, като същото преспива в дома му в гр. П. и следва да връща детето в дома на неговата майка в 18 часа в неделния ден.

ДАВА възможност на бащата да взема детето при себе си в продължение на 3 дни по време на Коледните празници за времето от 8 часа сутринта на 24 декември до 18 часа на 26 декември  всяка нечетна година, както и в продължение на 3 дни по време на Новогодишните празници всяка четна година за времето от 8 часа сутринта на 31 декември до 18 часа на 2 януари.

ДАВА възможност на бащата да взема детето при себе си два пъти в годината по 15 дни, през време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА Й.Г.Н. /със сочена по-горе самоличност/, да ЗАПЛАЩА ежемесечна издръжка за малолетното дете Й. Й. Н. с ЕГН ********** в размер по 300 (триста) лева, считано от 14.09.2018 г. /датата на предявяване на иска/ до настъпване на причини за изменение или прекратяване на издръжката, платима чрез неговата майка В.Н.Н. /със сочени по-горе данни/, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, считано от датата на дължимост на съответната  вноска до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА Й.Г.Н. /със сочена по-горе самоличност/, да ЗАПЛАТИ на малолетното дете Й. Й. Н. с ЕГН ********** чрез неговата майка В.Н.Н. /със сочени по-горе данни/ сумата от 2740 лв., представляваща издръжка за периода 14.09.2017 г. до 13.09.2018 г. , ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 14.09.2018 г. до окончателното й изплащане.

РАЗРЕШАВА на основание чл. 127а ал.2 от СК В.Н.Н. с настоящ адрес:***, ЕГН **********, в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Й. Й. Н. с ЕГН ********** да представлява еднолично детето в производството по издаване на необходимите лични документи за пътуване в чужбина, без да се иска съгласието на неговия баща Й.Г.Н., ЕГН ********** ***.

РАЗРЕШАВА на основание чл. 127а ал.2 от СК детето Й. Й. Н. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие придружено само от своята майка и законен представител В.Н.Н. с настоящ адрес:***, ЕГН ********** или упълномощено от нея лице, без да се иска съгласието на бащата Й.Г.Н., ЕГН ********** *** по време на ваканциите си да пътува с цел екскурзия или почивка до различни държави от Европейския  съюз и до съседните на Република България - Сърбия, Македония и Турция и обратно, както и да пребивава на територията им.

РАЗРЕШАВА на основание чл. 127а ал.2 от СК детето Й. Й. Н. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие, по време на ваканциите си, придружено само от своя баща Й.Г.Н., ЕГН ********** ***, без да се иска съгласието на неговата майка и законен представител В.Н.Н. с настоящ адрес:***, ЕГН ********** по време на ваканциите си да пътува с цел екскурзия или почивка до различни държави от Европейския  съюз, както и до съседните на Република България - Сърбия, Македония и Турция и обратно, както и да пребивава на територията им.

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 242 ал.1 от ГПК ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта относно присъдената издръжка.

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 127а ал. 4 от СК ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта относно даденото разрешение за пътуване на детето в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това.

ДЕЛОВОДНИТЕ РАЗНОСКИ остават за всяка от страните така както ги е направила.

ОСЪЖДА Й.Г.Н. /със сочена по-горе самоличност/ да ЗАПЛАТИ държавна такса върху размера на издръжката, а именно д.т. в размер на 432 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: