О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд - Левски, ІV състав, в закрито заседание на  _осемнадесети март  две хиляди и деветнадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                            

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_86  по описа за _2019_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от Г.А.М., ЕГН**********, против «ЕОС Матрикс» ЕООД, ЕИК:131001375, с посочено правно основание чл. 439, ал.1, във вр. с чл. 124, ал.1 от ГПК.

Препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на ответника, който е депозирал писмен отговор на исковата молба.

В отговора на основание чл. 119, ал.3 от ГПК ответникът прави възражение за неподсъдност, тъй като счита, че делото не е подсъдно на РС – Левски. Съображенията са, че дружеството, срещу което се предявява настоящата искова претенция, е с адрес на управление, съгласно Търговския регистър  към Агенция по вписванията и седалище, в гр. София. Позовава се на разпоредбата на чл. 105 от ГПК, във вр. с чл. 108 от ГПК, според които искът се предявява пред съда, в района на който се намира седалището на ответника юридическо лице. Предвид което следвало делото да се изпрати на надлежния съд, който в този случай се явява РС – София.

Навежда доводи, че в случая е приложима общата подсъдност по седалище на ответника, а не особената местна подсъдност по чл. 113 от ГПК, установена в полза на потребителя, която се прилага във всички случаи, когато е предявен иск, произтичащ от правата, уредени в Закона за защита на потребителите, осигуряващи специална защита на потребителите. 

          Направеното възражение за неподсъдност на делото на РС – Левски е заявено своевременно – в срока по чл. 119, ал.4 от ГПК. Същото е основателно.

          От извършената справка в ТР при АВ е видно, че седалището и адрес на управление на «ЕОС Матрикс» ЕООД, ЕИК:131001375 е гр. София, поради което компетентен да разгледа делото е РС - София.

          Ответникът по делото е изложил съображения, че в случая е приложима общата подсъдност – по седалище на ответника, а не специалната подсъдност, касаеща искове на потребители по чл. 113 от ГПК.

          В исковата молба няма позоваване на този текст. Изборната подсъдност по реда на чл. 113 от ГПК е приложима в случаите, когато ищецът търси защита на правата си в качеството на «потребител», въз основа на специалния закон.

Предявеният от ищцата против ответника иск е с правна квалификация чл. 439, във вр. с чл. 124, ал.1 от ГПК, с който не се търси защита на потребителски права и по отношение на същия е приложима общата подсъдност по чл. 105 от ГПК – искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника.

          Предвид горното производството по настоящото дело следва да се прекрати и изпрати по подсъдност на РС – София.

Водим от горното

         

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №86/2019 г. по описа РС - Левски.

ИЗПРАЩА гр.д.№86/2019 г. по подсъдност на Районен съд – София на основание чл. 105 от ГПК.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ОС – Плевен с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: