РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.05._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори април_ 2019 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                 Съдебни заседатели:

                                                        Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­_230_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Постъпила е  молба с правно основание чл.50 от СК.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на 18.10.2014 г. в гр.Б., област П., граждански брак между М.С.Л., ЕГН **********,***, и Р.Л.Л., ЕГН **********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.С.Л. и Р.Л.Л. споразумение, съгласно което:

РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на детето С.Р.Л., ЕГН **********, след развода ще се упражняват от  двамата родители – майката М.С.Л. и бащата Р.Л.Л. – заедно и поотделно, като и двамата родители ще участват с лични усилия в отглеждането и възпитанието на детето;  при възникнал спор по конкретен въпрос, касаещ правата и интересите на детето, извън тези, уредени в споразумението, ще се зачита становището на М.С.Л., ЕГН **********.

ДЕТЕТО С.Р.Л., ЕГН **********, ще живее при майка си – М.С.Л. – на адрес: ***, като бащата  Р.Л.Л., ЕГН **********, ще има право да взема при себе си и да води където прецени детето С.Р.Л., ЕГН **********, както следва:

а/ всеки втори и четвърти петък от всеки месец, от 17:00 часа на петъчния ден до 17:00 часа на неделния ден (с преспиване при бащата), с изключение на седмиците през лятото, когато детето е на почивка с майката или е с нея в дните по празниците, когато съгласно режима по-долу й се полага тя да е с детето;

б/ един месец през лятото (с преспиване при бащата), който не съвпада с платения годишен отпуск на майката;

в/ всяка четна година от 10:00 часа на 24.12. до 10:00 часа на 26.12. (с преспиване при бащата);

г/ всяка нечетна година по Новогодишните празници – от 10:00 часа на 31.12. до 18:00 часа 01.01. следващата година (с преспиване при бащата);

д/ всяка нечетна година по Великденските празници – от 10:00 часа на Велики Четвъртък до 18:00 часа Светли Понеделник (с преспиване при бащата);

Майката М.С.Л., ЕГН **********, ще има правото да бъде с детето С.Р.Л., ЕГН **********, и да НЕ дължи предаване на последното на бащата за изпълнение на режима по буква „а” в следните случаи:

- когато е на почивка с детето извън гр.Белене един месец през лятото;

- всяка нечетна година от 24.12. до 26.12. включително;

- всяка четна година по Новогодишните празници – от 31.12. до 01.01. включително следващата година;

- всяка четна година по Великденските празници – от Велики Четвъртък до Светли Понеделник включително.

 БАЩАТА Р.Л.Л., ЕГН **********, ще заплаща ежемесечна издръжка за детето С.Р.Л., ЕГН **********, чрез нейната майка М.С.Л., ЕГН **********, в размер на 150 лева, считано от влизане в сила на решението за развод, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на причини и условия за изменение или прекратяване на издръжката. 

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ къща в *******************, собственост на Р.Л.Л. – след развода ще се ползва от Р.Л.Л..

МОЛИТЕЛИТЕ няма да си дължат издръжка един на друг след развода.

СЛЕД развода М.С.Л. (която при сключването на брака е променила фамилното си име от В. на Л.), ще носи брачното си фамилно име Л..

РАЗНОСКИТЕ по делото остават за всеки един съпруг така, както ги е направил, като определената от съда държавна такса върху тригодишните платежи на издръжката да се възложи за заплащане на М.С.Л..

ОСЪЖДА М.С.Л., със сочена по-горе самоличност, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв., както и държавна такса върху тригодишните платежи на издръжката в размер на 108 лв.

ОСЪЖДА Р.Л.Л., със сочена по-горе самоличност, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв.

          РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: