РЕШЕНИЕ

 

гр.ЛЕВСКИ, _21.05._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на двадесет и първи май 2019 г. в състав:

 

                                    Председател: _ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА_

                           

при участието на секретаря _Илияна П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело № ­_301_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:        

Производството е по реда на чл.330 от ГПК, вр. чл. 50 от СК.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

         ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД на основание чл.50 от СК сключения на 05.08.1995 г. в с.Б., общ.Л., обл.П., граждански брак между М.М.К., ЕГН:**********,*** и А.П.К., ЕГН **********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

         УТВЪРЖДАВА на основание чл.51, ал.2 от СК постигнатото между М.М.К. и А.П.К. споразумение, съгласно което:

         І. От брака си, сключен на 05.08.1995 г. страните нямат ненавършили пълнолетие деца и в тази връзка не предоставят упражняване на родителски права, местоживеене и не определят режим на лични отношения.

         ІІ. Страните нямат имуществени претенции за издръжка един към друг.

         ІІІ. След прекратяване на брака съпругата ще продължи на носи предбрачното си фамилно име и занапред ще се наименова А.П. М.

         ІV. Имуществените отношения по повод придобитите по време на брака недвижими имоти и МПС се уреждат по следния начин:

         1. Придобития по време на брака недвижим имот – апартамент №***, с кадастрален идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед №РД-18-56/18.09.2007г. на изпълнителния директор на АГКК и представляващ самостоятелен обект в сграда №***, разположена в ПИ с идентификатор ***** с предназначение: жилище, апартамент, брой нива: 1, находящ се в ***, състоящ се от една стая, дневна, кухня, баня, клозет и дрешник, с обща застроена площ *** кв.м., заедно с прилежащата му маза №**, със застроена площ *** кв.м., ведно с *** идеални части от общите части и средно право на строеж върху държавна земя в стр.кв.№* по плана на град П., при граници и съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: *** се поставя в дял и остава изключителна собственост на М.М.К., ЕГН **********.

         Данъчната оценка на имота е в размер на 20 728 лева, съгласно Удостоверение №ДО002410/29.03.2019 г. на Община П., Дирекция „ПМДТ”.

         2. Придобития по време на брака недвижим имот – урегулиран поземлен имот с площ от *** кв.м., находящ се в границите на урбанизираната територия/строителните граници/ на ***, представляващ незастроено дворно място, който имот съгласно действащ ПУП на ***, одобрен със Заповед №338/1984г. е означен, като УПИ №***, предназначен за индивидуално жилищно строителство в стр.кв.№*, при граници и съседи на имота: ***, се поставя в дял и остава изключителна собственост на М.М.К., ЕГН **********.

         Данъчната оценка на имота е в размер на 2 867,50 лева, съгласно Удостоверение №ДО000335/27.03.2019г. на Община Левски, Отдел „МПБФС”.

         3. Придобитият по време на брака недвижим имот – УПИ №*, находящ се в ***, с административен адрес: ***, с площ 1 670 кв.м., планоснимачен №*, УПИ №*, в квартал *по ПУП на село Б., одобрен със Заповед №338/1984г. при граници и съседи на имота: ***, заедно с построените в имота едноетажна жилищна сграда със застроена площ от *** кв.м., лятна кухня със застроена площ от *** кв.м. и стопанска сграда със застроена площ от *** кв.м. се поставя в дял и става изключителна собственост на А.П.К., ЕГН **********.

         Данъчната оценка на недвижимите имоти е в размер на 5815,30 лева, съгласно Удостоверение №ДО000336/27.03.2019 г. на Община Л., отдел „МПБФС”.

         4. Придобитият по време на брака лек автомобил марка „***“ с рег.№***, цвят: тъмно сив металик, рама №***, двигател №*** се поставя в дял и остава изключителна собственост на М.М.К., ЕГН **********.

         Застрахователната оценка на лекия автомобил е в размер на 3000 лева, съгласно удостоверение №3989/15.04.2019г. на ЗАД “***“ АД.

         V. Сключеният от съпрузите по време на брака договор за ипотечен кредит с „***” АД за закупуването на апартамент №*, находящ се в ***, след прекратяването на брака ще продължи да се обслужва от М.М.К., ЕГН **********, като същият се задължава да внася за негова сметка вноските по кредита до окончателното му и пълно погасяване.

         VІ. По време на брака страните не са придобивали дялове в търговски дружества и фирми.

         VІІ. Страните нямат общо семейно жилище по смисъла на &1 от ДР на Семейния кодекс и в тази връзка не се определя ползване на семейно жилище.

         VІІІ. Страните нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки.

         ІХ. Движимите вещи, придобити по време на брака страните са поделили извънсъдебно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер по повод тях.

Х. С постигнатото съгласие за подялба на придобитото по време на брака имущество, описано подробно в раздел ІV, точки 1 – 4, страните по настоящето споразумение приемат и се съгласяват, че нямат и няма да имат за в бъдеще взаимни претенции относно начина на разпределението и формирането на дяловете от недвижимото и движимото имущество, предмет на настоящата спогодба.

ХІ. Съдебните разноски по бракоразводното дело се поемат от двете страни по равно.

ОСЪЖДА М.М.К., ЕГН **********, да заплати по сметка на Районен съд - Левски окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв., както и сумата от 531,91 лв. – държавна такса по споразумението в частта му относно имуществените отношения, върху стойността на поставените в негов дял недвижими имоти и МПС.

ОСЪЖДА А.П.К., ЕГН **********, да заплати окончателна държавна такса за развод в размер на 20 лв., както и сумата от 116,31 лв. – държавна такса по споразумението в частта му относно имуществените отношения, върху стойността на поставения в нейн дял недвижим имот.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: