Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 23.05.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на двадесет и пети април 2019 г. в състав:

 

                                         Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                       Съдебни заседатели:

                               

при участието на секретаря Ваня Димитрова и прокурора_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №76 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от А.М.Г. с ЕГН**********,***, против наказателно постановление №1080/14.02.2019 г. на директора на РДГ – Ловеч, с което му е наложена глоба в размер на 150 лв., като неправилно и незаконосъобразно.

Сочи, че описаното в съставения акт при проверката и изложеното в издаденото наказателно постановление не отговаря на обективната истина.

Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно, постановено в противоречие с материалноправните и процесуални норми.

Ответната страна по жалбата не се представлява и не взема становище по същата.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН. Жалбата е депозирана чрез административнонаказващия орган в законоустановения срок, поради което жалбата се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Служителите на ДГС – Плевен са получили сигнал от служители на МВР, че са спрели в с. О. бус, транспортиращ дърва за горене, като се усъмнили в документацията, представена от шофьора на буса. Извършили проверка, при която установили, че по превозен билет имало явни различия и несъответствия в описаното в билета и действителното в буса. По спомен актосъставителят твърди, че марката е била производствена – триъгълна. Пояснява, че контролната горска марка се поставя на дървета, които излизали от гората, а производствената – от склад. Проверяващите установили, че обемът, посочен в билета е бил за 1 куб. дърва, а количеството дървесина в превозното средство е била 2 куб. Тъй като маркираното количество дърва е било под 30% от общото тегло, т.е. не е имало 15%, актосъставителят е съставил акт на жалбоподателя за това, че 28.08.2018г. в с. Обнова транспортира с товарен автомобил „***” ЕН *** 1 пр. куб.м. дъбови и габърови дърва за огрев, немаркирани с КГМ или друга марка.

Актосъставителят посочил като виновно нарушена разпоредбата на чл.213, ал.1, т.1 от Закона за горите. Въз основа на така съставения акт, административнонаказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.266, ал.1, пр.4 от ЗГ  е наложил административно наказание глоба в размер на 150 лева, за нарушение на чл.213, ал.1, пр.4 от ЗГ, затова че жалбоподателят транспортира 2 пр. куб.м. дъбови и габърови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка или друга марка.

Настоящото производство е от административнонаказателен характер. Същественото при него е да се установи има ли извършено деяние, което да представлява административно нарушение, дали това деяние е извършено от лицето, посочено в АУАН и в НП, и дали е извършено от него виновно. Следва да се отбележи, че актовете за установяване на административно нарушение нямат обвързваща доказателствена сила, т. е. посоченото в акта не се счита за безспорно доказано. Това означава, че в тежест на административнонаказващият орган е да докаже по безспорен начин пред съда, че има административно нарушение, което е извършено виновно от лицето, посочено като нарушител. Освен това, за да бъде наказателното постановление правилно и законосъобразно, е необходимо да бъдат спазени и изискванията на ЗАНН за съставянето на АУАН и издаването на НП.

В хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, изразяващо се в липса на описание в акта и наказателното постановление на релевантните обстоятелства, касаещи преценката за наличието на годен предмет на нарушението.

Със Закона на горите, законодателят защитава обществените отношения, свързани с опазване, ползване и стопанисване на горските територии в страната.

Легални дефиниции на понятията „гора” и „горска територия” се съдържат в разпоредбите на чл.1, ал.1 и ал.2, като ал.3 изключва от обхвата на закона конкретно изброени обекти.

Във връзка с цитираните разпоредби, административнонаказващият орган следва да докаже, че превозваните дърва са именно дърва от гора или горска територия по смисъла на специалния закон.

Самият актосъставител твърди, че поставената марка е била производствена, тъй като дървесината е била превозвана от склад, а не от горска територия. Установява се също така, че превозваните дървесни видове се срещат не само в горската територия, но и извън нея.

От представените доказателства не се установява от кое землище, от кой отдел или подотдел е добита превозваната дървесина.

Не са налице събрани по делото доказателства, установяващи по безспорен начин вината на жалбоподателя, както и на всички относими факти, касаещи извършването на нарушението – дееца и вината му.

Съдът констатира , че наказателното постановление не пресъздава фактическата обстановка, описана в АУАН, тъй като в наказателното постановление е описано от административнонаказващия орган, че жалбоподателят транспортира с товарен автомобил, описан ДВА пространствени кубически метра дъбови и габърови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка или друга марка.

В АУАН актосъставителят е описал нарушението като транспортиране на един пространствен кубически метър дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка или друга марка.

Така описаните различия съдът намира за съществени процесуални нарушения, доколкото на жалбоподателя съществено е нарушено правото на защита. Недопустимо е да има противоречие между описаната в АУАН и НП фактическа обстановка.

След преценка на така събраните доказателства, съдът счита, че по делото не се установява по несъмнен и безспорен начин, че от обективна и субективна страна жалбоподателят е осъществил съставите на вмененото му административно нарушение на чл. 213, ал.1,т.1 от ЗГ.

Констатираните по - горе съществени нарушения на процесуалните правила са довели до издаване на едно неправилно и незаконосъобразно наказателно постановление, поради което същото следва да бъде отменено изцяло, с всички произтичащи от това последици.

 

Водим от горните мотиви, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №1080/14.02.2019 г. на директора на Регионална дирекция по горите - Ловеч, с което на А.М.Г., с ЕГН**********,***, на основание чл.266, ал.1, пр.4 от Закона за горите наложено административно наказание глоба в размер на 150 лева, като НЕЗАКОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14–дневен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено.

 

 

         

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: