ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.05. 2019 г.

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на _седемнадесети май  2019 г.  в състав:

 

                    Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                    Съдебни заседатели:

                                                 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 168, по описа за 2019 г.  докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _14.40_ часа се явиха:

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.В.П. – не се явява.

ЯВЯВА се адв. П..

 

          В 14.50 часа се явява подсъдимия Т.В.П..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.П. – Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

                                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

Т.В.П. - роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, ученик в Х клас в ***” гр.Плевен, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

АДВ.П. – Не правим отводи. Нямаме искания по хода на съдебното следствие.

ОБВИНЯЕМИЯТ - Не правя отводи, поддържам това, което каза адвокатът ми.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

          Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение следва да бъде допълнено, с оглед разпоредбата на чл. 23, ал.2 от НК, според която наложеното наказание „обществено порицание” се присъединява към определеното най – тежко наказание.

Съгласно разпоредбата на чл. 52 от НК, наказанието обществено порицание се състои в публично порицаване на виновния, което се обявява пред съответния колектив, чрез печата или по друг подходящ начин съобразно указаното в присъдата. Тъй като не е посочен начинът на обявяване на наказанието обществено порицание, следва да бъде допълнено споразумението и в тази му част.

Дава възможност на страните да изразят становище.

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРОКУРОРЪТ – Да бъде допълнено споразумение, не противоречи на закона и морала. Изпълнението на общественото порицание да бъде изпълнено чрез прочитане в учебното заведение в което учи обвиняемия в гр.Плевен.

АДВ.П. – Съзнавам извършеното от подзащитния ми, притеснява се от това, и прочитането пред учениците може би ще има по голям отрицателен ефект,да се намери друга по – подходяща форма. След консултация с родителя на обвиняемия, да бъде прочетено в училището, в което учи.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Да го прочетат в училище.

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието  на допълненото споразумение, постигнато по н.о.х.д. №168/2019г. по описа на РС-Левски, бързо производство №ЗМ67/2019г. и № ЗМ68/2019г. по описа на РУ - Левски, пр.пр. №256/2019г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, обвиняемия Т.В.П., ЕГН ********** и защитника му  адв.В.П. от ПлАК, съгласно което:

           

Обвиняемият Т.В.П., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 01.05.2019г. в с.Малчика, общ.Левски, обл.Плевен, на ул.”Васил Левски, до дом с №42б, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, държал в себе си в джоб на яке, без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества от рода на конопа, марихуана с тегло 0.906 грама, с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол 21.5% на стойност 5.43лв., като случаят е маловажен.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемия П.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК.

 

За извършеното престъпление на Т.В.П., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. чл.63, ал.1, т.5, във вр. с чл. 54от НК – ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено чрез обявяване на споразумението в ***

 

Обвиняемият Т.В.П., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 01.05.2019г., около 22.16 часа, в с.Малчика, общ.Левски, обл.Плевен, по ул.”Васил Левски”, до дом с №42б, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, е управлявал МПС – мотоциклет „***”, с рег. №***, след употреба на наркотични вещества – канабис, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Друг тест 5000”, с фабр. №ARHJ-0005.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемия П.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.343б, ал.3, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

 

За извършеното престъпление на Т.В.П., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.343б, ал.3, във вр. с чл.63, ал.1, т.4, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във вр. с чл.42а, ал.4, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с ал.2, т.1 и т.2, във вр. с ал.1 от НК – ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА,  при периодичност на явяване и подписване два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се НАЛАГА по-лекото наказание, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

 

На основание чл.343г, във вр. с чл.343б, ал.3, във вр. с чл.49, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА обвиняемия Т.В.П. от право да управлява МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА времето през което обвиняемият П. е бил лишен по административен ред за същото деяние от възможността да упражнява това право, считано от 01.05.2019г.

 

На основание чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на обвиняемия Т.В.П., едно общо наказание измежду наложените му, като налага най – тежкото от тях, а именно ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА,  при периодичност на явяване и подписване два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 23, ал.2 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА наказанието обществено порицание, което да бъде изпълнено чрез обявяване на споразумението в ПГ по туризъм „Алеко Константинов” гр.Плевен.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се НАЛАГА по-лекото наказание, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

 

На основание чл.343г, във вр. с чл.343б, ал.3, във вр. с чл.49, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА обвиняемия Т.В.П. от право да управлява МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА времето през което обвиняемият П. е бил лишен по административен ред за същото деяние от възможността да упражнява това право, считано от 01.05.2019г.

 

С деянието не са причинени имуществени вреди.

 

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 91.72 лв. се възлагат на обвиняемия Т.В.П..

         

На основание чл.354а, ал.6 от НК, вещественото доказателство: 0.706 грама канабис (количество останало след извършеното изследване), с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 21.5%, предадено с приемо – предавателен протокол на ст.разследващ полицай при ОД на МВР – Плевен за предаването му на представител на Агенция „Митници” – ЦМУ, отдел „Борба с наркотрафика” гр.София,  се отнема в полза на държавата и след влизане в сила на споразумението да бъде унищожено.

         

ПРОКУРОР:                   ЗАЩИТНИК:                    ПОДСЪДИМ:

(Чавдар Мънев)             (адв.П.)                   (Т.П.)

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

АДВ.П. – Моля да одобрите споразумение, същото не противоречи на закона и морала.

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.   Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №168/2019г. по описа на РС-Левски, бързо производство №ЗМ67/2019г. и № ЗМ68/2019г. по описа на РУ - Левски, пр.пр. №256/2019г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, обвиняемия Т.В.П., ЕГН ********** и защитника му  адв.В.П. от ПлАК, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д. №168/2019г. по описа на РС-Левски, бързо производство №ЗМ67/2019г. и № ЗМ68/2019г. по описа на РУ - Левски, пр.пр. №256/2019г. по описа на РП – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

          Протоколът написан в с.з., което приключи в 15.25  часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: