Мотиви по НОХД  400/18 г.

 

          Срещу подсъдимия А.С.П. е повдигнато и предявено обвинение за това, че за времето от 09.07.2018 г. до 10.07.2018 г. в с.Аспарухово, община Левски, област Плевен, от дом, находящ се на ул.„Христо Ботев” № 7, след предварителен сговор с Д.Е.Т., ЕГН **********, в немаловажен случай, отнел чужди движими вещи – 1 брой бензинова резачка „Huspvarna” на стойност 120,00 лева, 1 брой верига за бензинова резачка „Huspvarna” на стойност 30,00 лева, 1 брой трифазен удължител с дължина 50 метра на стойност 70,00 лева, 1 брой трифазен удължител с дължина 10 метра на стойност 12,00 лева, 1 брой монофазен удължител с дължина 30 метра на стойност 30,00 лева, 1 брой медна пръскачка за лозе – цяла – на стойност 40,00 лева, 1 брой медна пръскачка за лозе без долна част на стойност 15,00 лева, 1 брой меден котел – малък на стойност 15,00 лева, 1 брой меден котел 30 литра на стойност 25,00 лева – всички вещи на стойност 357,00 лева от владението на собственика З.В.И., ЕГН **********,***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.5 и т.7, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.28, ал.1 от НК.

          Срещу подсъдимия Д.Е.Т. е повдигнато и предявено обвинение затова, че за времето от 09.07.2018 г. до 10.07.2018 г. в с.Аспарухово, община Левски, област Плевен, от дом, находящ се на ул.„Христо Ботев” № 7, след предварителен сговор с А.С.П., ЕГН **********, при условията на опасен рецидив, в немаловажен случай, отнел чужди движими вещи – 1 брой бензинова резачка „Huspvarna” на стойност 120,00 лева, 1 брой верига за бензинова резачка „Huspvarna” на стойност 30,00 лева, 1 брой трифазен удължител с дължина 50 метра на стойност 70,00 лева, 1 брой трифазен удължител с дължина 10 метра на стойност 12,00 лева, 1 брой монофазен удължител с дължина 30 метра на стойност 30,00 лева, 1 брой медна пръскачка за лозе – цяла – на стойност 40,00 лева, 1 брой медна пръскачка за лозе без долна част на стойност 15,00 лева, 1 брой меден котел – малък на стойност 15,00 лева, 1 брой меден котел 30 литра на стойност 25,00 лева – всички вещи на стойност 357,00 лева от владението на собственика З.В.И., ЕГН **********,***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.196, ал.1, т.2, във връзка с чл.195, ал.1, т.5, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.29, ал.1, б.„б” от НК

          В съдебно заседание представителят на РП Л. поддържа повдигнатите срещу подсъдимите обвинения. Моли съда да ги признае за виновни по обвиненията и да им наложи съответно наказание.       

Подсъдимите и защитниците им в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимите са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са се съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимите, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият А.С.П. е роден на *** г. в гр.С., с постоянен адрес:***, понастоящем изтърпява наказание лишаване от свобода в Затвора гр.П., с българско гражданство, с начално  образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

          Подсъдимият Д.Е.Т. е роден на *** г. в гр.Р., с постоянен адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

          Подсъдимите Д.Т. и А.П. *** и са приятели. На 09.07.2018 г. двамата решили да отидат в къщата на св. З.И., където знаели, че има бакърени предмети и други вещи и да извършат кражба. Двамата отишли до домът на И., прескочили  портата и влезли в къщата. От там взели 1 бр. бензинова резачка, 1 бр. верига за бензинова резачка, 1 бр. трифазен удължител с дължина 50 метра, 1 бр. трифазен удължител с дължина 10 метра, 1 бр. монофазен удължител с дължина 30 метра, 1 бр. медна пръскачка за лозе – цяла, 1 бр. медна пръскачка за лозе без долна част, 1 бр. меден котел – малък, 1 бр. меден котел 30 литра, след което ги занесли в дома на А.П.. На следващия ден двамата взели вещите /с изключение на бензиновата резачка/, вкл. обгорените от Т. кабели и ги закарали с такси до пункт за вторични суровини в гр. Л.. Предали вещите, като ги записали на името на св. С. /шофьора на таксиметровия автомобил/, като му обяснили, че не разполагали с лична карта, но вещите били техни/. За предадените вещи получили сумата от 122,04 лв., от които Т. взел сумата от 50 лв., 30 лв. върнал на св. С., тъй като му дължал пари, заплатил му 10 лв. за превоза до гр. Л.  Отнетата бензинова резачка, била дадена на св. Е.Н.Г., който заплатил 15 лв. за нея.

          За извършената кражба И. депозирал жалба в РУ на МВР Л. и по случая било образувано и проведено досъдебно производство.

          След установяване извършителите на кражбата и установяване нахождението на вещите, с протокол за доброволно   св. Е.Н. предал 1 бр. моторна резачка с жило без верига и страничен капак със спирачка на служител от РУ Л., а св. П.А.  предал 1 бр. медна пръскачка без долна част, 1 бр. меден котел малък

И обгорени медни проводници, след което същите били върнати на св. И..

          В хода на досъдебното производство е назначена съдебно-оценителна експертиза, от заключението на вещото лице по която се установява каква е стойността на всяка една от вещите, както и общата им стойност, която възлиза на 357 лв. 

          Срещу Т. и П. е повдигнато обвинение и същите са разпитани, като се признават за виновни, дават обяснения и съжаляват за стореното. Заявяват, че са го извършили под влияние на алкохол и упойващи вещества.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимите и събраните в хода на досъдебното производство доказателства – показания на разпитаните по досъдебното производство свидетели, протоколите за оглед,  претърсване и изземване, назначената по досъдебното производство експертиза и другите писмени доказателства.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимите са  извършил престъпленията за които са им повдигнати обвинения и следва да носят наказателна отговорност за същите.

          Деянието извършено от подсъдимия Т. е извършено при условията на опасен рецидив и съставлява престъпление по чл. 196 ал.1 т.2 във връзка с чл. 195 ал.1 т.5 във връзка с чл. 194 ал.1 във връзка с чл. 29 ал.1 б.б от НК, а деянието извършено от подсъдимия П. е извършено при условията на повторност и съставлява престъпление по чл. 195 ал.1 т.5 и т.7 във връзка с чл. 194 ал.1 във връзка с чл. 28 ал.1 от НК.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът е съобразил всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, доброто процесуално поведение на подсъдимите, обстоятелството, че са възстановили в пълен размер причинените вреди, изключително ниската стойност на откраднатото имущество /под 1 минимална работна заплата/, обстоятелството, че съжаляват и се разкайват за извършеното, както и че са оказали съдействие на органите за установяване и разкриване на обективната истина и е наложил наказания като е приложил разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, а именно под законово предвидения минимум за съответното наказание и е осъдил двамата подсъдими Д.Е.Т.  и А.С.П. по на десет месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Съдът е постановил веществените доказателства – два броя компакт дискове със записи от охранителни камери от ЕТ *********** и ********** ЕООД приложени към делото след влизане на присъдата в сила да се върнат на техните собственици.

          При този изход на делото, подсъдимите са осъдени да заплатят направените деловодни разноски общо в размер на 126,92 лв., от които 46,92лв. дължими на ОД на МВР П. и 80 лв. – дължими на РС Л. – включващи възнаграждения на съдебни заседатели.

Воден от горните мотиви, съдът е постановил присъдата.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: