Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 08.11.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на осми октомври през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора …, като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №315 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по подадена в Районен съд – гр.Левски жалба от Д.С.Д. *** против Наказателно постановление №17-0293-000383/14.08.2017г. на Началник РУ - Левски при ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя са наложени административни наказания, както следва: на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП; на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.147, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП глоба в размер на 10 лв. за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Наведен е довод, че наказателното постановление е незаконосъобразно, като са изложени съображения, че АУАН и НП не съдържат всички изискуеми по закон реквизити, налице е противоречие между тях относно описанието на нарушението, при съставяне на АУАН била нарушена разпоредбата на чл.40 от ЗАНН, тъй като бил съставен в присъствието само на един свидетел, колега на актосъставителя. Твърди се, че към момента на извършване на нарушението не била извършена проверка за наличието на закупена винетка, а само за наличието й в автомобила. Иска се наказателното постановление да бъде отменено изцяло.

         Ответната страна по жалбата – РУ - Левски към ОДМВР – Плевен не изразява становище относно жалбата. В съдебно заседание не се представлява.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, предвид на което е ДОПУСТИМА. Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 17.07.2017г. на жалбоподателя Д. С.Д. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение сер.Д №095856/17.07.2017г., за това, че на 17.07.2017г., около 11,00ч. в гр.Левски, ул. „***”, управлява товарен автомобил „***” с рег.№***, собственост на „***”ЕООД, гр.В.Т., като извършва следните нарушения: 1) не спира на знак стоп на кръстовище на ул.”***” и ул.”***”; 2) не е представен на годишен технически преглед автомобила; 3) не носи контролен талон към СУМПС; 4) не е заплатил глоба по фиш М35D281 от 04.04.2017г. на стойност 10 лв., с което виновно е нарушил чл.6, т.1 ЗДвП, чл.147, ал.1 ЗДвП, чл.100, ал.1, т.1 ЗДвП, чл.171, т.1, б.”д” ЗДвП.

Актът бил съставен от св.М.К.М. – мл. полицейски инспектор при РУ – Левски и подписан от св.С.Б.П. , в качеството му на свидетел на нарушението и при съставяне на акта. АУАН е предявен на жалбоподателя на 17.07.2017г., като е подписан от него без възражения.

Въз основа на акта за установяване на административно нарушение било издадено обжалваното Наказателно постановление №17-0293-000383 от 14.08.2017г. от Началник РУ – Левски, към ОДМВР – Плевен, с което Д.С.Д. бил санкциониран за това, че на 17.07.2017г., в 11,00ч. в гр.Левски, на ул. „***”, като водач на товарен автомобил „***” с рег.№***, собственост на „***”ЕООД, гр.В.Т., управлява като нарушава пътен знак „Б-2” на кръстовище с ул.”***”, като не спира, автомобилът не е представен на годишен технически преглед и водачът не е изпълнил задължението си да заплати наложените му глоби по фиш сер.№550281/04.04.2017г. на стойност 10 лв., не носи контролен талон към СУМПС. На жалбоподателя са наложени следните административни наказания: чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП – не съобразява поведението си с пътен знак Б2; на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл.147, ал.1 от ЗДвП – водач управлява ППС, което не е представено на технически преглед; на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП глоба в размер на 10 лв. за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП – не носи контролния талон от свидетелството за управление.

В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани актосъставителя М.К.М. и свидетеля по акта С.Б.П.. Същите и след предявяване на съставения АУАН заявяват, че нямат спомени за случая.

Като писмени доказателства по делото са приети АУАН №095856/17.07.2017г., НП№17-0293-000383 от 14.08.2017г., Заповед рег.№8121з-952/20.07.2017г., справка за нарушител-водач, които съдът кредитира като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН.

Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя със съставения АУАН, както и при последващото му санкциониране с издаването на обжалваното постановление. Актът е съставен в присъствието на свидетел, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, предявен е лично на нарушителя и подписан от него. Всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити съдържа и издаденото въз основа на акта наказателно постановление.

Неоснователен е наведения от жалбоподателя довод за съществено нарушение на процесуалните правила, поради това, че актът е подписан само от един свидетел. Съдебната практика е еднопосочна, че въпреки използваното множествено число, съставянето на акта в присъствието само на един свидетел не го опорочава от  процесуална гледна точка, а има отношение към обосноваността на констатациите в АУАН. Достатъчно е съставянето му в присъствието на поне един свидетел.

Неоснователно се твърди и липсата на конекситет между описаните нарушения в АУАН и НП. Установява се съответствие между описаните факти в обстоятелствената част на акта и наказателното постановление, като използването на различни изрази не води до противоречие.

Вменените на жалбоподателя нарушения обаче се явяват недоказани от събраните в хода на съдебното производство доказателства. В тежест на административно-наказващия орган е да докаже всички обстоятелства, включени във фактическия състав на вменените нарушения. В процесния случай от показанията на разпитаните свидетели, които нямат каквито и да било спомени за извършената проверка на посоченото в акта лице, не могат да бъдат установени по категоричен начин датата и мястото на извършване на нарушението, неговото авторство, както и обстоятелствата, правно-релевантни за вменените нарушения – конкретна пътна обстановка, при която жалбоподателят да е имал задължение да спре на знак стоп, но да не го е направил, при извършената проверка контролните органи да са установили, че същият не носи контролния талон, както и доказателства, че процесното МПС не е било представено на технически преглед. Изложените в АУАН факти и обстоятелства са предмет на доказване в хода на производството пред съда. По отношение на процеса по доказване по административнонаказателни дела намират субсидиарно приложение правилата на НПК, предвид разпоредбата на чл.84 ЗАНН. Съгласно чл.14, ал.2 НПК, доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила. Предвид на това, съдът не е обвързан с презумптивна доказателствена сила на АУАН. Същият се ползва за установяване на фактите по нарушението единствено от административно-наказващия орган при упражняване на правомощията му по чл.52 и следващите от ЗАНН.

За пълнота на изложението следва да бъде посочено още, че по отношение на вмененото на жалбоподателя нарушение на чл.147, ал.1 ЗДвП, неправилно е приложен материалния закон. Съгласно чл.147, ал.1 от ЗДвП регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Посоченото задължение е вменено на собствениците на съответното МПС. В настоящия случай, жалбоподателят не е собственик на процесното МПС, поради което за него не съществува задължение да представи същото на годишен технически преглед. Същият би могъл да носи административно-наказателна отговорност за нарушение на чл.100, ал.1, т.6 от ЗДвП /в редакцията му към датата на извършване на нарушението - ДВ, бр. 101 от 20.12.2016 г./, предвиждащ задължение за водача на МПС да носи знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност, каквото нарушение обаче не е вменено на Д.Д..

Предвид на изложените съображения, обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, следва да бъде отменено изцяло.

Водим от горното, съдът  

  

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление №17-0293-000383/14.08.2017г. на Началник РУ Левски към ОДМВР-Плевен, с което на Д.С.Д., ЕГН:**********, с адрес: ***, са наложени следните административни наказания: на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП ГЛОБА в размер на 20 лв. за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП; на основание чл.185 от ЗДвП ГЛОБА в размер на 20 лв. за нарушение на чл.147, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП ГЛОБА в размер на 10 лв. за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП , като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                    

РАЙОНЕН СЪДИЯ: