О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _четиринадесети октомври_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

 

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_480_ по описа за _2019_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството по делото е образувано по искова молба от о. Б., срещу „Н***” ЕАД, с която се иска на основание чл. 124, ал.1 от ГПК съдът да признае да установено по отношение на ответника, че о.Б. е собственик на общински път, който съставлява 9 поземлени имота с посочени идентификатори.

Съдът като взе предвид предявения от ищеца иск намира, че съобразно правилата за родовата подсъдност не е компетентен да го разгледа и да се произнесе по него.

Представеното доказателство за данъчната оценка на обектите, която е определяща за цената на предявения установителен иск установява по делото, че данъчната оценка на един от поземлените имоти е в размер на 143324, 20 лв.

С оглед на изложеното и в съответствие с разпоредбата на чл. 69, ал.1, т.2 от ГПК, цената на иска за собственост по отношение на един от обектите е над 50 000 лв. съгласно разпоредбата на чл. 104, т.3 от ГПК, исковете за собственост и други вещни права върху имот с цена на иска над 50 000 лв., са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 118, ал.2 от ГПК съдът намира, че производството по гр.д. №480/2019 г. по описа на РС – Левски следва да бъде прекратено, като делото бъде изпратено по подсъдност на надлежния съд - ОС – Плевен, който е родово компетентен да се произнесе по  спора.

 

          Мотивиран от горното и на основание чл. 118, ал.2, вр. чл. 119, ал.1, вр. чл.104,т.3 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №480/2019 г. по описа на РС – Левски.

          ИЗПРАЩА делото, съобразно правилата на родовата подсъдност на Окръжен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ПОС в седмичен срок от връчването му на ищеца.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: