РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.10._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _седми октомври_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Мая Тончева  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_332_ по описа на съда за _2019 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Б.К.Б. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.354а, ал.5, във връзка с ал.3, т.1 от НК за това, че на 19.07.2019 г. в гр.Левски, област Плевен, в жилищен дом на ул.„Антон Страшимиров” № 42, без надлежно разрешително държи високорискови наркотични вещества в нарушение на: чл.16, ал.1 – „Министърът на здравеопазването осъществява контрол върху производството, преработването, вноса, износа, транзита, търговията, съхраняването, отчетността, пренасянето, превозването, употребата на растенията и наркотичните вещества и препаратите от списъците по чл.3, ал.2, т.1, 2 и 3, както и върху лечението на лица, зависими от наркотични вещества” и чл.30, ал.1 – „Забранява се производството, преработването, търговията,  съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от списъка по чл.3, ал.2, т.1.” от Закона за контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – коноп (марихуана) с общо тегло 6,015 грама на стойност 36,09 лв., с процентно съдържание на активен,  наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол в растителния материал  – 16,2-16,9 %, съгласно Приложение №2 от Постановление на МС № 23 от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като деянието съставлява маловажен случай.

Представителят на Районна прокуратура гр.Л. поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява за извършеното.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Б.К.Б. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, работи като управител на офис ***********, неосъждан, ЕГН **********.

Във връзка с получен сигнал за държане на наркотични вещества на 19.07.2019 г. служители от РУ-Л. посетили дом в гр.Л., находящ се на ул.********. Била извършена проверка и при извършеното претърсване и изземване в коридора на жилищния дом, в една черна найлонова чанта, били намерени 4 броя съцветия на зелена тревиста маса, за които Б. обяснил, че това е марихуана, която имал отдавна и била за негова лична употреба.

В хода на проведените процесуално-следствени действия от органите на полицията е установено по безспорен начин, че намерените и иззети наркотични вещества – наркотичен коноп (марихуана) с общо тегло 6,015 грама – са на обвиняемия Б..

Видно от извършената експертиза по досъдебното производство е, че намереното наркотично вещество е със съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол 16,2 -16,9% и е на обща стойност 36,09 лв.

Предвид количеството и стойността на наркотичното вещество, както и чистото съдебно минало на обвиняемия, съдът приема, че правилно представителят на РП-Л. е приел, че е налице маловажен случай, в резултат на което деянието е квалифицирано като престъпление по чл.354а, ал.5, във връзка с ал.3, т.1 от НК.

За извършеното от Б. престъпление се предвижда наказание глоба до хиляда лева.

Тъй като Б. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Б. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

Следва приложените като веществени доказателства:

- наркотичен коноп Обект 1 с нетно тегло 5,615 грама с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 16,2%-16,9% (количество, останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико-химична експертиза), опакован в прозрачен полиетиленов плик, означен с № 1 ВД-НВ коноп (марихуана) към ХЕ № Н-190/23.07.2019 г.на БНТЛ-ОДМВР гр.П. и към ДП № 450/2019 г. РП-Л., с подпис на извършил изследването Н.К., запечатан със силиконов печат с обозначение „105-РДВР-П.”, предадено с  приемно-предавателен протокол от 09.08.2019 г. (л.36), на ст.разследващ полицай при ОДМВР гр.П. – Л.В., на основание чл.91 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е предадено за съхранение в Централно Митническо управление – град С. – протокол лист 35 от делото;     - опаковки ХЕ № Н-190/23.07.2019 г. на съхранение в РУ-Л.

      след влизане в сила на решението да се унищожат.

Направените разноски по досъдебното производство в размер на 123,20 лв. заплатени за извършена физико-химична експертиза, следва да бъдат заплатени от обвиняемия.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА Б.К.Б., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, работи като управител на офис *************, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.354а, ал.5, във връзка с  ал.3, т.1 от НК за това, че на 19.07.2019 г. в гр.Левски, област Плевен, в жилищен дом на ул.„Антон Страшимиров” № 42, без надлежно разрешително държи високорискови наркотични вещества в нарушение на чл.16, ал.1 и чл.30, ал.1 от Закона за контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – коноп (марихуана) с общо тегло 6,015 грама на стойност 36,09 лв., с процентно съдържание на активен,  наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол в растителния материал  – 16,2-16,9 %, като деянието съставлява маловажен случай. и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства:

- наркотичен коноп Обект 1 с нетно тегло 5,615 грама с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 16,2%-16,9% (количество, останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико-химична експертиза), опакован в прозрачен полиетиленов плик, означен с № 1 ВД-НВ коноп (марихуана) към ХЕ № Н-190/23.07.2019 г.на БНТЛ-ОДМВР гр.П. и към ДП № 450/2019 г. РП-Л., с подпис на извършил изследването Н.К., запечатан със силиконов печат с обозначение „105-РДВР-П.”, предадено с  приемно-предавателен протокол от 09.08.2019 г. (л.36), на ст.разследващ полицай при ОДМВР гр.П. – Л.В., на основание чл.91 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите е предадено за съхранение в Централно Митническо управление – град С. – протокол лист 35 от делото;      - опаковки ХЕ № Н-190/23.07.2019 г. на съхранение в РУ-Л.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА – посочени по-горе, след влизане в сила на решението – да бъдат унищожени.

ОСЪЖДА Б.К.Б., със сочена по-горе самоличност, да заплати направените деловодни разноски по сметка на ОД „Полиция” гр.П. в размер на 123,20 лв.. 

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: