Мотиви към Присъда №24 от 21.10.2019г., постановена по НОХД №352/2019г. по описа на РС - Левски

 

Производството по делото е образувано по внесен от Районна прокуратура – гр.Левски обвинителен акт, с който на Г.И.П.,  е повдигнато обвинение за това, че на 04.10.2019 г., около 10:00 часа в село Асеновци, община Левски, по ул.”Стадиона”, управлявал МПС – лек автомобил „***” с № на рама *** – с поставени табели с рег.№ ***, като контролните знаци са издадени за друго МПС – „***” с № на рама *** – престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание Районна прокуратура –Левски – поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Излага подробни доводи, че описаните в обвинителния акт факти се установявали безпротиворечиво от събраните в хода на досъдебното производство и съдебното следствие доказателства. Пледира подсъдимият да бъде признат за виновен и да бъде осъден на наказание глоба. При индивидуализацията на наказанието моли съда да съобрази като смекчаващи отговорността обстоятелства оказаното пълно съдействие от подсъдимия от момента на започналата спрямо него служебна проверка, както и това, че е неосъждан. Пледира веществените доказателства да бъдат отнети в полза на държавата.

Подсъдимият в хода на съдебното следствие дава обяснения относно повдигнато му обвинение. Заявява, че е сложил рег. табели на друго МПС, за да закара детето си на градина, тъй като било студено и го боляло крачето. При упражняване на предоставеното му от съда право на последна дума моли да му бъде наложено наказание глоба.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият Г.И.П. е роден на ***г***, с постоянен адрес:***, с настоящ адрес:***, циганин, с българско гражданство, със завършен шести клас, женен, работи, с ЕГН:**********. Същият е неосъждан, освобождаван е от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на основание чл.78а НК – с Решение №74/20.07.2017г. по АНД №226/2017г. по описа на РС – Левски за престъпление по чл.343в, ал.2 НК.

Подсъдимият Г.И.П. не притежавал свидетелство за управление на МПС – неправоспособен. Владеел лек автомобил „***“, регистриран с номер ***, номер на рама ***, собственост на М. Х. Д. Автомобилът бил без поставени регистрационни табели.

На 04.10.2019г. сутринта подсъдимият решил да закара детето си на детска градина, тъй като времето било студено, а детето имало и болки в крака – травма от претърпяна катастрофа. За тази цел и за да не се усъмнят контролните органи, Г.П. поставил на притежавания от него л.а. „***“ рег. табели с рег.№***, които му били дадени от негов приятел и които били издадени за друго МПС – л.а. „***“ с номер на рама ***, собственост на К. П. Г.от с.Ч.

Около 10,00 часа подсъдимият управлявал лекия автомобил „***“ с поставените на него рег. табели за друго МПС в село Асеновци, обл.Плевен, по ул.“Стадиона“.

По същото време свидетелите В.С. и А. К. изпълнявали служебните си задължения по контрол на ЗДвП на територията на с.Асеновци. Същите спрели за проверка управлявания от подсъдимия л.а. В хода на извършената проверка била установена самоличността на водача – подсъдимият Г.И.П., че същият е неправоспособен водач, както и че поставените върху автомобила рег. табели са предназначени за друго МПС. По време на проверката подсъдимият оказал съдействие на полицейските служители, като признал, че табелите са регистрирани за друго МПС, още преди извършването на проверка в РСОТ.      

 За констатираните нарушения на подсъдимия бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №255679/04.10.2019г., с който били иззети 2бр. рег. табели с №***. Актът бил подписан от подсъдимия без възражения.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на наказателното производство: гласни доказателствени средства - показанията на свидетелите В.Н.С. и А.С. К., обясненията на подсъдимия; писмени доказателства и доказателствени средства – протокол за оглед на местопроизшествие, ведно с фотоалбум към него, Акт за установяване на административно нарушение №255679/04.10.2019г., справка за нарушител/водач, справки в Централна база КАТ за МПС рег.№*** и за МПС с рама №***, справка за съдимост.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, като логични и непротиворечиви – вътрешно и помежду си, депозирани от лица даващи показания за непосредствено възприетото от тях по време на изпълнение на служебните им задължения, без каквито и да било данни за заинтересованост. 

Даде се вяра и на обясненията на подсъдимия, тъй като същите не се опровергават от останалите събрани по делото доказателства, а напълно се подкрепят от тях. Предвид на това, съдът ги цени като годни гласни доказателствени средства по делото, а не само като израз на правото на защита на подсъдимия.

В унисон със събраните гласни доказателствени средства са и приобщените писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и непротиворечиви по отношение на съществените обстоятелствата, включени в предмета на доказване. Безспорно се установява от свидетелските показания и обясненията на подсъдимия, че именно той е лицето, управлявало процесното МПС на инкриминираната дата и спряно за проверка от полицейските служители. Безпротиворечиво се установява от приобщените справки от ЦБ КАТ, в подкрепа на които са и всички гласни доказателства, че управляваното от подсъдимия МПС е било с поставени регистрационни табели, издадени за друго МПС.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че подсъдимият Г.И.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.1 от НК.

От обективна страна, на 04.10.2019г. подсъдимият си служил с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство. Изпълнителното деяние е осъществено, като подсъдимият бил поставил върху л.а.“***“ с номер на рама ***, рег. табели с №***, издадени за друго МПС - л.а. „***“ с номер на рама ***, и управлявал с така поставените рег. табели лекия автомобил „***“.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства.

От субективна страна престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал всички елементи от фактическия състав на престъплението, че си служи с рег. табели, които са издадени за друго МПС, съзнавал е общественоопасния характер на деянието, както и неговите общественоопасни последици, нарушаващи обществените отношения, свързани с безопасността на транспорта, но въпреки това е целял престъпния резултат.

Касае се за формално престъпление, при което законодателят е счел, че осъществяването на признаците на престъплението от обективна и субективна страна разкрива достатъчно висока степен на обществена опасност, за да бъде криминализирано. В конкретния случай не са налице изключителни или форсмажорни обстоятелства, които да разкриват по-ниска степен на обществена опасност на деянието, което да го прави малозначително, респективно непрестъпно и наказуемо по административноправен ред. Деянието, нарушаващо правилата за движение по пътищата не е инцидентен акт в живота на подсъдимия, който е наказван неколкократно по административен ред за други деяния, застрашаващи обществените отношения по безопасността на транспорта, които наказания обаче не са имали необходимия възпиращ ефект по отношение на личността му.

Поради изложените съображения, съдът призна подсъдимият за виновен в извършването на престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

По наказанието:

За престъплението по чл.345, ал.1 от НК се предвижда наказание до една година лишаване от свобода или глоба от петстотин до хиляда лева.

При индивидуализация на наложеното наказание, съдът съобрази обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, както и всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, като намери, че на основание чл.54 НК на подсъдимия следва да бъде наложено наказание по втората предвидена в закона алтернатива, а именно наказание глоба, което съответства на конкретната обществена опасност на деянието и дееца. Не са налице предпоставките на чл.78а НК за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, доколкото видно от приобщените справка за съдимост и справка от СИС при РС – Левски, същият вече е освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а НК, като му е наложено административно наказание, което не е изпълнено и за което подсъдимият не е реабилитиран.

Като смекчаващи вината обстоятелства, съдът взе предвид чистото съдебно минало на Г.П., оказаното пълно съдействие в хода на досъдебната и съдебна фаза, още от момента на започналата спрямо него полицейска проверка, доброто му процесуално поведение – същият дава подробни обяснения на ДП и в хода на съдебното следствие, като признава вината си, мотивите за извършване на престъплението. Като отегчаващи отговорността обстоятелства съдът взе предвид данните по делото от приложените справка за нарушител/водач и справка за съдимост за неколкократно осъществявани от подсъдимия деяния, нарушаващи безопасността по транспорта, при което се установява, че налаганите за тях наказания,  макар и административнонаказателни такива, не са въздействали поправително и превъзпитателно в необходимата степен, така че подсъдимият да преустанови извършването на други такива.

Предвид на изложеното, съдът намери, че на подсъдимия следва да бъде наложено наказание глоба при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, а именно глоба в размер на 800 лв. Съдът намира, че размерът на така наложеното наказание, както и самият факт на осъждането му, ще бъдат от естество да постигнат целите на чл.36 НК, предвид сравнително младата му възраст.

Относно веществените доказателства:

Съдът намери, че веществените доказателства - 2 бр. регистрационни табели с рег.№***, с които е извършено престъплението, следва да бъдат отнети в полза на Държавата, като след влизане на присъдата в сила да бъдат изпратени на ОДМВР – Плевен.

Поради изложените мотиви съдът постанови присъдата си.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: