РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.09._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети август_ 2019 г. в състав:

 

                        Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_195_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

Постъпила е жалба от С.Г.Д. ***/2019 г., с която моли да бъде отменено обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно. Оспорва правната квалификация на извършеното нарушение, алтернативно смята, че е налице маловажен случай.

Ответникът по жалбата – редовно призован – не се явява представител, не е взето становище по жалбата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима. Разгледана по същество – неоснователна.

Видно от представения по делото акт за установяване на административно нарушение е, че срещу жалбоподателя е съставен акт за установяване на административно нарушение, затова, че на 11.05.2019 г. в 22.45 ч. в гр.Б., ул.********* при полицейска проверка е установено, че не е придружила и не е осигурила пълнолетно дееспособно лице за придружител на непълнолетния си син П.И.П. *** на обществено място след 22.00 часа, с което е нарушила чл. 8 ал. 4 от ЗЗД.

Видно от представения АУАН е, че жалбоподателката се е запознала със същия и не е имала възражения към момента на съставянето му.

По делото е представено обжалваното наказателно постановление, видно от което е, че за установеното с акта нарушение на жалбоподателката е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв.

В съдебно заседание са допуснати и разпитани трима свидетели от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта за установяване на административно нарушение. Установява се, че действително на посочената в акта дата непълнолетният син на жалбоподателката, заедно с още две непълнолетни лица, след 22 часа е бил на обществено място /на ул. ********** в гр. Б. без да е придружен от родител или друго пълнолетно лице. Непълнолетните лица били отведени в полицейското управление в гр. Б., а след установяване на тяхната самоличност били уведомени родителите им и на същите бил съставен акт за нарушението по ЗЗД.

По делото не бяха представени каквито и да било доказателства, установяващи жалбоподателката да не е допуснала визираното в акта и НП нарушение.

При съставяне на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да водят до отмяната на НП. Административно наказващия орган правилно е квалифицирал извършеното нарушение – като такова по чл. 8 ал. 4 от ЗЗД и правилно  е наложено наказание по чл. 45 ал.3 от ЗЗД за нарушението по чл. 8 ал. 4 от ЗЗД. Преди налагане на съответното наказание административно наказващия орган е изпълнил стриктно задълженията си и е извършена допълнителна проверка по постъпилите след съставяне на акта възражения, наименовани от жалбоподателката молба /приложена към административно наказателната преписка/, и едва след преценка на всички обстоятелства е наложил минималното предвидено в закона наказание за този вид нарушение.

Във връзка с алтернативното твърдение на жалбоподателката, че е налице маловажен случай, съдът приема, че същото е неоснователно.   По делото не са представени доказателства, които да установяват обстоятелства, обуславящи по-ниска степен на обществена опасност на конкретно извършеното административно нарушение в сравнение с обикновените случаи.

Предвид всички събрани по делото доказателства и изложеното по-горе, съдът приема, че наказателното постановление е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено. При определяне вида и размера на наказанието административно наказващия орган се е ръководил изцяло от разпоредбите на закона и е наложил предвиденото минимално наказание за този вид нарушение.

Воден от горното, съдът

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.63, ал.1 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА НП № 12 от 30.05.2019 г. на Началник РУ Б., упълномощен със заповед № 316з-947/06.04.2016 г., с което на С.Г.Д. ***, ЕГН ********** на основание чл. 45 ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл. 8 ал.4 от Закона за закрила на детето е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: