Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, _20.03._ 2020 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд – Левски, в съдебно заседание на _двадесети февруари_ две хиляди и двадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА        

 

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_388_ по описа на съда за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

В Районен съд - Левски е образувано настоящото производство по постъпила жалба от П.П.С., ЕГН **********, с адрес: ***, против електронен фиш за налагане глоба серия К, №2948241, издаден от ОД на МВР – Плевен, с което му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв. за установено нарушение по чл.21, ал.1 и на основание чл. 189, ал.4, във вр. с чл. 182, ал.1, т.2 от ЗДвП.

Жалбоподателят не е доволен от така наложеното му наказание, поради което моли съда да отмени издадения от ОД МВР Плевен електронен фиш.

            За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител. Изразено е писмено становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срок, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

В проведеното по делото съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, не се явява и не се представлява.

            Видно от представените по делото доказателства е, че против жалбоподателя П.П.С. е издаден електронен фиш за това, че на 14.08.2019г. в 11:18 часа в населено място с.Българене, път І-3, км. 48+200, с посока на движение към гр. Бяла. Нарушението установено с АТСС TFR 585/12 и отчетен толеранс от -3%, с МПС ******, вид товарен автомобил, рег. № **** е извършено нарушение на скорост, установено и заснето с автоматизирано техническо средство № TFR 1-M 585; разрешена скорост - 50 км/ч.; установена скорост - 62 км/ч.; превишение на разрешената скорост с 12 км/ч.

За описаното в електронния фиш нарушение на П.П.С. е наложено на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.1, т.2 от ЗДВП административно наказание глоба в размер на 50 лева.

Ответникът е депозирал в РС – Левски протокол за използване на Автоматизирано техническо средство или система TFR 1 – М 585, с посочена дата на използване 14.08.2019г.; протокол от проверката на мобилна система за видеоконтрол с последваща  проверка от 25.10.2018г., удостоверение за одобрен тип средство за измерване №10.02.4835.

В съставеният протокол за използване на автоматизирано техническо средство е въведено мястото, посоката на движение, която отчита автоматизираното техническо средство, ограниченията на скоростта, като е индивидуализиран служебният автомобил, на който е поставено техническото средство, обстоятелството, че техническото средство е преносимо, началният час на неговата работа, крайният час, датата, на която е поставен.  

Към електронния фиш е приложен снимков материал, в който отразена измерена скорост в км/ч. е 65, като от същия не става ясно мястото на извършване на нарушението. В обжалвания електронен фиш е изписано, че разрешената стойност на скоростта е 50 км/ч, установената – 62 км/ч,  превишената – 12 км/ч.

Съгласно легалната дефиниция, дадена в §6, т.63 от ДР на ЗДвП, електронният фиш е електронно изявление, записано върху хартиен, магнитен или друг носител, създадено чрез административно информационна система въз основа на постъпили и обработени данни за нарушения от автоматизирани технически средства и системи.

Безспорно е, с оглед приложените от АНО писмени доказателства, че в случая движението на управлявания от жалбоподателя лек автомобил на посоченото място и в посоченото време е заснето с техническо средство за измерване – мобилна система за видеоконтрол тип TFR 1 – М 585.

Това фактическо обстоятелство е съществено, доколкото е свързано с преценка относно възможността при установяване и заснемане на нарушенията на правилата за движение по пътищата чрез мобилни автоматизирани технически средства и системи да се издава електронен фиш по реда на чл. 189 ал.4 от ЗДвП.

Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал.4 от ЗДвП, при нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система, за което не е предвидено наказание лишаване от право да се управлява МПС, или отнемане на контролни точки, се издава електронен фиш в отсъствие на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение.

Електронният фиш съдържа данни за териториалната структура на Министерство на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точният час  на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното плащане.

В §6, т.65 от ДР на ЗДвП е дадена легална дефиниция на понятието автоматизирано техническо средство или система: уреди за контрол, работещи самостоятелно или взаимно свързани, одобрени и проверени съгласно Закона за измерванията, които установяват и автоматично заснемат нарушения в присъствие или отсъствие на контролен орган и могат да бъдат:а) стационарни – прикрепени към земята и обслужвани периодично от контролен орган;

б) мобилни – прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушение  в присъствието на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес.

Както бе посочено, от събраните по делото доказателства, и по – конкретно от удостоверение за одобрен тип средство за измерване, се установява  , че използваното техническо средство TFR 1 – М 585 представлява мобилна система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение.

Електронният фиш съдържа всички реквизити по чл.. 198, ал.4 от ЗДвП, мястото на заснемане на превишената скорост е точно индивидуализирано, автоматизираното техническо средство е одобрено. Прието е, че при отразяване на скоростта на движение на автомобила в ЕФ от 12 км/ч. е била отчетена техническа грешка в размер на 3 км/ч, тъй като видно  от клип №19176/14.08.2019г. измерената скорост е на процесното МПС на 144.08.2019г. е 65 км/ч.  

Съгласно чл. 189, ал.4 от ЗДвП при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, се издава в електронен фиш в отсъствие на контролен орган и на нарушител да налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение.  Правната норма сочи точно реквизитите, които  трябва да съдържа електронният фиш: териториалната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, сметката или мястото на доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш е утвърден от министъра на вътрешните работи.

Редът за издаване и връчване на ЕФ е описан подробно в чл. 189 от ЗДвП. Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал.1, т.2 от ЗДвП, водач на МПС, който превиши разрешената скорост за движение в населено място от 11 до 20 км/ч, се наказва с глоба 50 лв.

Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал.1 от Закона за движение по пътищата при избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава определените стойности на скоростта в км/ч, като в населено място разрешената скорост е 50 км/ч.

Собственикът или този, на когото е предоставено моторно превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение, и се наказва с наказанието, предвидено за извършеното с него нарушение и се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение, ако не посочи на кого е предоставил моторното превозно средство.

Няма данни жалбоподателят да е посочил на административно наказващия орган на кого е предоставил МПС, съгласно разпоредбите на чл. 188 или на чл. 189 от ЗДвП, каквото указание е дадено изрично при връчване на ЕФ.

Както бе посочено, издаденият ЕФ съдържа всички изброени в закона реквизити, сред които не е предвидена дата на издаване. Нарушението е установено при съставяне на ЕФ.  Считано от датата на извършване на нарушението – 14.08.2019г. електронният фиш е съставен и връчен на 07.10.2019г., т.е. в законоустановения период от шест месеца, по чл. 34, ал.3 от ЗАНН, в който следва да се издаде актът за санкциониране на нарушителя.

Като взе предвид изложеното по – горе, съдът намира, че при издаването на ЕФ не са допуснати процесуални нарушения на правилата по ЗДвП, поради което следва и ел. Фиш да бъде потвърден.

На основание изложеното, съдът

 

                                                                  РЕШИ:

 

            На основание чл.63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА електронен фиш за налагане глоба, серия К, №2948241, издаден от ОД на МВР – Плевен, с който на П.П.С., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.1, т.2 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ПЕТДЕСЕТ лева.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: