РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _05.08._ 2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шести юли_ 2020 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_142_ по описа  за _2020_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Г.Ц.Н. ***-0938-004739/05.09.2019 г. на Началник сектор към ОД МВР Плевен Сектор Пътна полиция - Плевен. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени. Изложени са доводи, че при издаване на обжалваното НП са допуснати съществени процесуални нарушения, свързани с производството по налагане на административните наказания. Твърди се, че акта не е съставен в негово присъствие, че му е връчен на 05.11.2019 г., а НП е издадено преди връчването на акта, като административно наказващия орган не е взел предвид направените възражения при връчването на акта.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. В придружителното писмо, с което е изпратена жалбата, ведно с преписката е направено искане жалбата да бъде оставена без последствие и да бъде потвърдено наложеното наказание.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения по делото АУАН е, че същия е съставен на 27.08.2019 г. за нарушение на 01.06.2019 г. В акта е отразено, че нарушителя се е подписал върху акта на 05.11.2019 г. – откъдето следва извода, че акта не е съставен в негово присъствие, а му е връчен в по-късен момент – именно на датата на подписване – 05.11.2019 г. В акта има вписани възражения.

          По делото е представено и обжалваното НП № 19-0938-004739, от което се установява, че същия е издаден на 05.09.2019 г.  – т.е. два месеци преди акта да е предявен на нарушителя.

          Съгласно разпоредбата на чл. 43 ал.1 от ЗАНН след съставянето му, актът следва да бъде предявен на нарушителя за подпис или да му бъде изпратен за връчване по реда на ал. 4 чрез съответата служба /на съставилото акта учреждение/ или чрез съответната общинска администрация по местоживеенето на лицето. От своя страна, съгласно разпоредбата на чл. 52 ал.2 от ЗАНН, административно-наказващият орган, когато констатира, че актът не е бил предявен на нарушителя е длъжен да го върне на актосъставителя, а не да издава НП. Връчването на АУАН  е съществен елемент от административнонаказателната процедура, който представлява на практика доказателство, че на лицето е известно в какво нарушение е обвинен, че е извършил, от който момент насетне той може да реализира правото си на защита. В случая това право е било накърнено, тъй като жалбоподателят макар да е упражнил предоставената му от закона възможност да направи възражения в момента на връчване на АУАН и/или в 3 дневен срок от връчването – чл. 44 ал.1 от ЗАНН, то към този момент вече НП вече е било издадено и административно наказващият орган се е бил произнесъл без да даде възможност за възражения и без да прецени евентуалната им основателност – съгласно разпоредбата на чл. 52 ал. 4 от ЗАНН. В конкретния случай нарушителя не е имал възможност да упражни своите права свързани с възражения срещу акта и по този начин е нарушено правото му на защита. Нарушаването на правото на защита във вснички случаи води до порочност в издаването на НП, тъй като представлява съществено процесуално нарушение.

          Предвид изложеното, съдът приема, че в производството по издаване на обжалваното наказателно постановление е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, доколкото е установено по безспорен начин, че съставеният акт за установяване на административно нарушение не е връчен на нарушителя преди издаване на обжалваното НП, с което е нарушено правото на защита на жалбоподателя, като не му е била предоставена реална възможност да узнае в какво е обвинен и да осъществи в пълен обем процесуалните си права, включително да упражни правото си да даде обяснения или да направи възражения преди да бъде наказан. Допуснато е съществено нарушение на процесуалните правила и същото не е от категорията нарушения, които могат да се преодолеят по реда на чл. 53 ал.2 от ЗАНН, тъй като не се касае за нередовност на самия акт, поради което и не би могло да се санира в последващ стадий на производството, а съставлява формална предпоставка за отмяна на оспореното наказателно постановление. Съставения АУАН не е връчен редовно от контролния орган преди да е издадено НП.

Предвид изложеното следва обжалваното НП да бъде отменено като незаконосъобразно.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0938-004739 от 05.09.2019 г., издадено от Началник сектор към ОДМВР Плевен, Сектор Пътна полиция Плевен, с което на Г.Ц.Н. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 182 ал.5 във връзка с ал.1 т.4 от ЗДП – глоба в размер на 800 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца - за нарушение, за което е съставен АУАН №АА 104196/27.08.2019 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: