Мотиви към решение   от 11.08.2020г., постановено по а.н.д. №222/2020г. по описа на РС - Левски.

         

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.М.Г., ЕГН**********, за това, че на 12.02.2020г., в землището на с.Татари, обл.Плевен, от отдел 97, подотдел „В”, без редовно писмено позволително, сякъл от горския фонд дървета – 0.5 пространствени кубически метра орех, на стойност 82 лв., като случаят е маловажен - престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК, като случаят е маловажен - престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК.

Обвиняемият се явява в с.з.  и дава обяснения.

 Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

 

Досъдебното производство е образувано и се провежда срещу А.М.Г. от гр. Свищов,  за това, че на 12.02.2020г., в землището на с.Татари, обл.Плевен, от отдел 97, подотдел „В”, без редовно писмено позволително, сякъл от горския фонд дървета – 0.5 пространствени кубически метра орех, на стойност 82 лв., като случаят е маловажен - престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК, като случаят е маловажен - престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства приема за установено следната фактическа обстановка:

В землището на с. Татари се намира отдел 97, подотдел „В”, - държавна горска територия и е част от горския фонд, като в него съществуват насаждения от различни по вид дървета.

На 12.02.2020г. обвиняемият А.Г. имал нужда от дърва за отопление за домакинството си, като решил да си набави такива по незаконен начин, посредством изсичането им от горския фонд.

С оглед осъществяването на това си намерение обвиняемият с лек автомобил марка „***” с рег. номер **** се отправил към землището на с. Татари. Пристигнал в района, в който се намирал отдел 97, подотдел „В” на горската територия. Обвиняемият с помощта на носения от него моторен трион отсякъл 0.5 куб. м. орехови дървета. По същото време свидетелите К. Ч. и Н. М. – полицейски служители при РУ – Белене и Е. П. и С. К. – горски инспектори при РДГ Ловеч извършвали обходни действия в землището на с. Татари. Същите възприели действията на обвиняемия при сечта на дърветата с моторния трион и се насочили към мястото, където се намирал А.Г.. След като извършил сечта, обвиняемият натоварил част от отсечените от него дървета в багажното отделение на управлявания от него автомобил. Свидетелите установили наличието в автомобила на дървета, без същите да са маркирани с контролна горска марка. Свидетелите поискали от обвиняемия Г. да предостави писмено позволително, но спрямо него не било издадено такова, поради което и същият не представил. Свидетелите измерили общото количество на отсечената дървесина и установили, че дърветата са в обем 0.5 пр. куб. м.

Предвид установеното свидетелят Е. П. съставил на обвиняемия АУАН бл. №000544/12.02.2020г., като задържали моторния трион, като впоследствие спрямо него бил извършен оглед и приобщен като веществено доказателство към делото.

От назначената съдебно – лесотехническа експертиза се установява, че общата щета, нанесена на горския фонд е в размер на 82.00 лв.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство  и прокурорска преписка доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба сто до триста лева.

Установено е, че на 12.02.2020г., в землището на с.Татари, от отдел 97, подотдел „В”, обвиняемият, без редовно писмено позволително е извършил сеч чрез моторен трион 0,5 пр. куб.м. дъбови дърва за огрев, като щетата, нанесена на горския фонд е в размер на 82.00 лв., като случаят е маловажен.

Предвид ниската стойност на отсечената дървесина, както и чистото съдебно минало на обвиняемия (спрямо същия е настъпила реабилитация на основание чл. 88а, ал.4, вр. ал.1, вр. ал.2, вр. ал.3 НК), случаят е квалифициран като маловажен по смисъла на чл. 235, ал.6 от НК.

Съгласно чл. 93, т.9 от НК едно деяние представлява „маловажен случай”, когато степента на обществена опасност е по – ниска в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от съответния вид, поради липса или незначителност на вредните последици или поради наличие на други смекчаващи обстоятелства.

Съдът намира, че деянието следва да бъде квалифицирано като маловажен случай. За да стигне до този извод съдът взе предвид обстоятелството, че предметът на престъплението е на ниска стойност, обвиняемият не е осъждан, като е оказал съдействие при разследването.

Всичко това обосновава извод за по – ниска степен на обществена опасност на съответното деяние от останалите такива случаи.

От субективна страна обвиняемият е действал с пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал.2 от НК, като същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е искал настъпването им. Обвиняемият е съзнавал, че е отсичал дървесина, за която той не разполага с издадено писмено позволително и действа в нарушение на установените правила от законодателството.

По изложените съображения съдът прие за доказано, че обвиняемият е осъществил както от обективна, така и от субективна страна състава на престъплението по чл. 235, ал.6 от НК, поради което го призна за виновен по така повдигнатото обвинение.

Обвиняемият А.М.Г. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. За извършеното от обвиняемия престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Към момента на извършване на деянието не е бил осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Г.. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал.7 от НК и от престъплението, което е формално, не са причинени съставомерни имуществени вреди.

При индивидуализирането на административното наказание глоба съдът отчете смекчаващите отговорността обстоятелства за обвиняемия признанието на вината и ниската степен на обществена опасност на личността му предвид чистото му съдебно минало. Съдът не отчете наличие на отегчаващи вината обстоятелства, поради което наказанието е определено в минималния предвиден в закона размер. 

Ето защо съдът определи и наложи на обвиняемия административно наказание глоба в размер на 1000 лв., като счете, че така определеният размер на глобата се явява справедлив и в най – голяма степен ще допринесе за постигане целите на наказанието.

По делото са направени разноски в размер на 82.35 лв. за извършената лесотехническа експертиза, които съдът възложи на обвиняемия.

По отношение на веществените доказателства 1 бр. верижно – моторен трион марка „****”, с шина и верига,  БМТ марка, модел и номер, на съхранение в РУ Белене, съдът постанови отнемането му в полза на държавата.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

СЪДИЯ: