Мотиви към Присъда  №23 от 11.08.2020г., постановенa по НОХД №232/2020г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – Левски е внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Плевен срещу Н.Ц.Б. *** за това, че на 26.07.2020 г. в гр.Левски, област Плевен, на кръстовище, образувано от ул.„Крум Попов” и ул.„Хаджи Димитър” с посока на движение ул.„Цар Иван Асен ІІ”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка ********** с рег. номер **********, негова собственост, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,98 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер алкотест 7510” с фабричен № ADRM 0260  – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

В проведеното по делото публично съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – Плевен поддържа повдигнатото обвинение. Излага подробни съображения, че обвинението е доказано по безсъмнен начин от приобщените по делото гласни и писмени доказателства. Пледира, че по отношение на подсъдимия може да бъде наложено наказание лишаване от свобода и глоба към минимума, предвиден за съответното престъпление, като наказанието лишаване от свобода да бъде отложено с тригодишен изпитателен срок. Моли на основание чл.343г НК на подсъдимия да бъде наложено и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

Подсъдимият Н.Ц.Б. се признава за виновен. При упражняване на предоставеното му от съда право на последна дума моли да му бъде наложена условна присъда.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият Н.Ц.Б. е роден на *** ***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно образование, разведен, работи, неосъждан, с ЕГН:**********.

На 26.07.2020 година подсъдимият употребил алкохол, след което се качил и започнал да управлява в град Л. лек автомобил марка ********** с рег. номер **********, негова собственост.

По същото време свидетелят Н.С.К. и колегата му – Г. К.Г. ***, изпълнявали служебните си задължения по контрол на пътното движение. Същите забелязали управлявания от подсъдимия лек автомобил **********, който се движел на кръстовище, образувано от ул. ********** и ул. ********** с посока на движение ул. ********** в гр.Л. и спрели същия за проверка. Б. бил тестван за наличие на алкохол в кръвта посредством техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен номер ARDM 0260, като уредът отчел положителен резултат – 1,98 промила алкохол в издишания въздух. На подсъдимия бил съставен АУАН сер. GA с бл.№221827/26.07.2020г., както и бил издаден талон за медицинско изследване с бл.№0052114/26.07.2020г., в който подсъдимият вписал, че приема показанията на техническото средство. Същият бил откаран от полицейските служители до ФСМП – гр.Л., където заявил, че отказва да даде кръвна проба за химическо изследване.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателствени средства: показанията на свидетеля Н.С.К., писмените доказателства и доказателствени средства: АУАН, сер. GA с бл.№221827/26.07.2020г.,, талон за медицинско изследване с бл.№0052114/26.07.2020г., справки в централна база КАТ за собственост и за регистрация на МПС, справка за нарушител/водач, справка за съдимост.

Събраният по делото доказателствен материал не съдържа каквито и да било противоречия относно включените в предмета на доказване обстоятелства.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, доколкото същите изхождат от лице,  незаинтересовано от изхода на делото, излагащо непосредствените си възприятия по време на осъществяване на служебната си дейност, последователни, логични и безпротиворечиви са. От същите се установява, че именно подсъдимият е лицето, управлявало процесното МПС, както и че направеното изследване с Дрегер е дало положителна проба за наличие на алкохол, като резултатът бил над 1,2 на хиляда. В подкрепа на свидетелските показания са и писмените доказателства – АУАН сер. GA с бл.№221827/26.07.2020г. и талон за медицинско изследване с бл.№0052114/26.07.2020г., в които е  отразено, че при направената проба с техническо средство – дрегер, било отчетено показание от 1,98 промила концентрация на алкохол в издишания от водача въздух. Писмените доказателства се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред. В подкрепа на установеното от приобщените гласни и писмени доказателства е и направеното от подсъдимия самопризнание.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че подсъдимият Н.Ц.Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

От обективна страна, на 26.07.2020г. в гр.Л., област П., на кръстовище, образувано от ул. ********** и ул. ********** с посока на движение ул. **********, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка ********** с рег. номер **********, негова собственост, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,98 на хиляда.

Количеството алкохол било установено по надлежния ред - с техническо средство „Дрегер алкотест 7510” с фабричен № ADRM 0260, съгласно чл.3а от Наредба №1 от 19 юли 2017г.  за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Авторството на деянието е безспорно установено от посочените по-горе гласни доказателствени средства.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината – пряк умисъл. Подсъдимият  е съзнавал, че е употребил алкохол, съзнавал е общественоопасния характер на деянието шофиране след употреба на алкохол, предвиждал е неговите общественоопасни последици – нарушаване на обществените отношения свързани с безопасността на транспорта, но въпреки това е целял извършване на деянието с предвиждане настъпването на неговия престъпен резултат.

По наказанието:

За престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, за което подсъдимият бе признат за виновен, се предвижда наказание Лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът взе предвид чистото съдебно минало на подсъдимия, както и доброто му процесуално поведение, изразяващо се в съдействие в хода на досъдебното производство и направеното самопризнание пред съда.

Отегчаващи отговорността обстоятелства не се установиха.

С оглед на изложеното съдът намери, че на подсъдимия следва да бъдат наложени кумулативно предвидените в чл.343б, ал.1 НК наказания в минимален размер, а именно лишаване от свобода за срок от една година и глоба в размер на 200 лв., които прие, че с оглед индивидуалните характеристики на процесното деяние и дееца са от естество да постигнат целите, визирани в чл.36 НК. Съдът намери, че за постигане целите на наказанието не се налага ефективно изтърпяване на наложеното наказание лишаване от свобода, предвид на което отложи изпълнението на същото на основание чл.66, ал.1 от НК с изпитателен срок от три години. Съдът прие, че в процесния случай, самият факт на изправянето на подсъдимия пред съд и изпитателният срок, ще постигнат нужния поправителен и превантивен ефект спрямо личността на Б.. На основание чл.67, ал.2 от НК съдът възложи възпитателните грижи спрямо подсъдимия през изпитателния срок на районен инспектор, отговарящ за района на местоживеенето му.

На основание чл.343г, вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК съдът постанови лишаване на подсъдимия от право да управлява МПС за срок от шест месеца, като приспадна на основание чл.59, ал.4 от НК времето, през което за същото деяние подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 26.07.2020 г.

 По делото не са направени разноски и не са приобщавани веществени доказателства.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: