Р Е Ш Е Н И Е

 

гр.Левски, 20.02.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - ЛЕВСКИ, III състав, в открито съдебно заседание на двадесет и първи януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря Илияна Петрова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр.д.№560 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от М.М.А. *** - ПлАК против П.Г.Р. ***, с правно основание чл.127, ал.2, чл.143, ал.2 СК и чл.149 от СК.

*****************************************************

Мотивиран от горното, съдът

РЕШИ:

ПРЕДОСТАВЯ на основание чл.127, ал.2 от СК упражняването на родителските права по отношение на детето Ж. П. Р. с ЕГН:********** на неговата майка М.М.А. с ЕГН:**********.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето Ж.П. Р. с ЕГН:**********  на адреса на неговата майка М.М.А.,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между детето Ж. П. Р., ЕГН:********** и неговият баща П.Г.Р., ЕГН:**********, както следва:

– през първата година, считано от влизане в сила на решението: всяка първа и трета събота от месеца, както и вторият ден от Коледните празници и вторият ден от Новогодишните празници от 09,00 часа до 19,00 часа и 2 часа на рожденния ден на детето;

         - след изтичане на горепосочения период: всяка първа и трета събота и неделя от месеца – от 09,00 ч. в събота до 18,00ч. в неделя, както и вторият ден от Коледните празници и вторият ден от Новогодишните празници - от 09,00 ч. до 18,00 ч. на следващия ден с право на преспиване при бащата, 2 часа на рожденния ден на детето, както и две седмици от годишния отпуск на бащата, през времето, през което не съвпада с годишния отпуск на майката.

ОСЪЖДА на основание чл.143 от СК П.Г.Р., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплаща на детето Ж. П. Р. с ЕГН:**********, чрез неговата майка М.М.А. с ЕГН:**********,  ежемесечна издръжка в размер на 180 лв. /сто и осемдесет лева/, считано от датата на подаване на исковата молба – 20.08.2019г., до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

ОСЪЖДА на основание чл.149 от СК П.Г.Р., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплати на детето Ж. П. Р. с ЕГН:**********, чрез неговата майка М.М.А. с ЕГН:**********, сумата от 2160 лв. /две хиляди сто и шестдесет лева/, представляваща издръжка за минало време за периода от 20.08.2018г. до 20.08.2019г. - по 180 лв. месечно.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта относно присъдените суми за издръжка.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК П.Г.Р., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплати по сметка на РС-Левски държавна такса върху присъдения размер на издръжката в общ размер на 345,60 лв.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК П.Г.Р., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплати на М.М.А., ЕГН:**********, с адрес: ***, сумата от 30 лв., представляваща направените деловодни разноски за заплатена държавна такса.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: