Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 07.02.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора …, като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №398 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по жалба от М.И.Б. ***, чрез адв.Р.Р. – ПлАК срещу Наказателно постановление №19-0293-001095/05.06.2019г. на Началник РУ - Левски при ОД на МВР-Плевен, с което на основание чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП на жалбоподателя са наложени административни наказания глоба в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП. Жалбата е бланкетна. Наведени са доводи, че обжалваното наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно, в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на материалния и процесуалния закон.

         В проведеното по делото съдебно заседание жалбоподателят се представлява от адв.Р.Р., който поддържа жалбата по изложените в нея доводи. Излага съображения за наличието на противоречие между установеното в хода на досъдебното производство, приключило с постановление за прекратяване, въз основа на което е издадено процесното НП, и вписаното от административно-наказващият орган. Моли обжалваното НП да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно.

         Ответната страна по жалбата – РУ – Левски към ОДМВР – Плевен не се представлява и не изразява становище по жалбата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, предвид на което е процесуално допустима. Разгледана по същество, жалбата е основателна, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 07.12.2018г. жалбоподателят М.И.Б. осъществявал земеделска дейност, като управлявал колесен трактор „***“, модел ***, с поставена върху него табела с рег.№***, собственост на неговия баща – свидетеля И.П.. По време на осъществяваната дейност управляваният от жалбоподателя трактор претърпял авария, в резултат на която прикаченият към него плуг ударил поставената регистрационна табела и същата паднала на земята, в полето, където се намирал трактора. Жалбоподателят се обадил на своя брат – свидетеля Б. Б., който му помогнал да отстранят аварията и М.Б. тръгнал с трактора към дома си в с.Българене. След като превозното средство се отдалечило, свидетелят Б.Б. намерил падналата рег. табела и я прибрал.

Около 17,00 ч. жалбоподателят М.Б. управлявал процесния колесен трактор по ул.„***“ в с.Българене, общ.Левски. По същото време свидетелят В.С. – мл. автоконтрольор при РУ – Левски, изпълнявал служебните си задължения, съобразно утвърден график в с.Българене. Същият забелязал движещия се пред него колесен трактор, управляван от М.Б., който бил без поставена рег.табела. Свидетелят С. последвал трактора, който завил по ул.“***“ в с.Българене и го спрял със светлинен и звуков сигнал пред дом №4. Извършена била проверка и на жалбоподателя бил съставен АУАН сер.АА, №074404 от 07.12.2018г. Образувано било досъдебно производство №ЗМ 255/2018г. по описа на РУ – Левски, пр. пр. №1138/2018г. по описа на РП – Левски, в хода на което жалбоподателят бил привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл.345, ал.2 от НК. С Постановление на РП – Левски досъдебното производство било прекратено на основание чл.24, ал.1, т.1 от НК, вр. чл.9, ал.2 от НК поради явна незначителност на обществената опасност на деянието. С Определение от 18.04.2019г. по ЧНД №99/2019г. по описа на РС – Левски, съдът изменил постановлението на РП – Левски в частта му относно основанието за прекратяване на наказателното производство, като приел, че е налице хипотезата на чл.24, ал.1, т.1, пр.2 от НПК и деянието не представлява престъпление, поради липса на субективен елемент. Определението на РС-Левски е потвърдено с Определение №353/15.05.2019г. по ВЧНД №50/2019г. на Окръжен съд – Плевен. След влизане в сила на постановлението на РП – Левски същото е изпратено на Началника на РУ – Левски към ОДМВР – Плевен за преценка относно реализиране на административно-наказателна отговорност по отношение на М.Б..

Издадено било процесното Наказателно постановление №19-0293-001095/05.06.2019г., с което на М.И.Б. на основание чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП били наложени глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, за това, че на 07.12.2018г. в 17,00ч. в с.Българене, по ул.“Крум Драголов“ пред дом №4 управлявал колесен трактор „***“ модел „***“ без поставена рег. табела, с което виновно нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Фактическата обстановка съдът прие за установена от приобщените по делото гласни доказателствени средства: показанията на свидетелите В.Н.С., И.Б.П., Б. И.Б., писмени доказателства и доказателствени средства: Наказателно постановление №19-0293-001095/05.06.2019г., писмо до Началника на РУ – Левски, Постановление за прекратяване на наказателното производство от 12.03.2019г., Определение от 18.04.2019г. по ЧНД №99 по описа за 2019г. на РС – Левски, Определение №353/15.05.2019г. по ВЧНД №350/2019г. по описа на ОС – Плевен, Заповед №8121з-515/14.05.2018г., справка за нарушител/водач, както и материалите по ДП №ЗМ 255/2018г. по описа на РУ – Левски, пр. пр. №1138/2018г. по описа на РП – Левски.

Съдът даде вяра на показанията на свидетелите И.Б.П. и Б. И.Б., като намери, че същите са добросъвестно дадени, въпреки възможната им заинтересованост от изхода на делото, в качеството им на родини на жалбоподателя. Същите са подробни, логични и безпротиворечиви, поради което съдът ги кредитира изцяло. Даде се вяра и на показанията на свидетеля В.С., като последователни и логични, депозирани от лице, даващо показания за непосредствено установеното от него по време на изпълнение на служебните му задължения, както и в съответствие с писмените доказателства по делото.

Даде се вяра и на писмените доказателства и доказателствени средства, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица, в кръга на тяхната дейност и частни документи, неоспорени от страните.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление е съставено в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН. Същото е издадено на основание чл.36, ал.2 от ЗАНН въз основа на постановление за прекратяване на наказателното производство. Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя  с НП, същото съдържа всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити, налице е съответствие между описаните факти в обстоятелствената част на наказателното постановление и правната квалификация на деянието като нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Съгласно цитираната разпоредба  по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. 

В процесния случай на жалбоподателя е вменено, че управлява МПС, което е регистрирано по надлежния ред, но е без поставени регистрационни табели.

От събраните по делото доказателства безспорно се установяват елементите от обективната страна на вмененото нарушение - че към момента на извършване на процесната проверка управляваният от М.Б. трактор е бил без поставена регистрационна табела. Нарушението се явява недоказано обаче от субективна страна. Съгласно чл.11 от ЗАНН по въпросите на вината, вменяемостта, обстоятелствата, изключващи отговорността, формите на съучастие, приготовлението и опита се прилагат разпоредбите на общата част на Наказателния кодекс, доколкото в ЗАНН не се предвижда друго. Процесното нарушение е формално такова, поради което същото може да бъде извършено единствено при форма на вината – пряк умисъл. В настоящия случай обаче от събраните по делото доказателства се установява, че жалбоподателят не е съзнавал елементите от състава на нарушението и не е имал умисъл за извършването му. От показанията на разпитаните по делото свидетели се установява, че на процесната дата управляваното от жалбоподателя МПС е било с поставена рег. табела. Поради настъпилата авария табелата е паднала, което е станало причина към момента на проверката, тракторът да е бил без рег. табела. Не се установява обаче по делото това обстоятелство да е било отразено в съзнанието на нарушителя, същият да е съзнавал, че управлява МПС без поставена рег. табела, в нарушение на чл.140, ал.1 ЗДвП, но въпреки това да е извършил деянието. Установява се, че едва след напускане на трактора от мястото на настъпилата авария, рег. табела била намерена паднала на земята от св. Боян Б., който я прибрал, а по-късно представил на органите на полицията във връзка със съставения на жалбоподателя АУАН.

Поради изложените съображения, обжалваното наказателно постановление с което жалбоподателя е санкциониран за извършено нарушение на чл.140,а л.1 от ЗДвП се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът  

  

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №19-0293-001095/05.06.2018г. на Началник РУ - Левски към ОД на МВР-Плевен, с което на М.И.Б., ЕГН:**********, с адрес: ***, на основание чл.175, ал.3, пр.2 ЗДвП е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 200 лева и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 6 месеца, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                    

РАЙОНЕН СЪДИЯ: